Milli Takım Şölen başlıyor

Şölen başlıyor

31.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda ilk hava atışı bugün Finlandiya’da yapılacak, 12 Dev Adam ise yarın Ülker Arena’da sahne alacak.

Şölen başlıyor

ÜMİT AVCI

Haberin Devamı

Türkiye’nin hem D Grubu maçlarına, hem de finallerine ev sahipliği yapacağı Eurobasket2017’de nefesler tutulacak, Ufuk Sarıca ve öğrencileri, taraftar desteğini de arkalarına alarak, 2001 ve 2010’daki gibi iç sahadaki madalya geleneğini sürdürmeye çalışacak.
Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda artık sahada konuşma zamanı geldi. Şampiyonada ilk tur maçları 4 ayrı ülkede oynanırken, Ay-yıldızlı ekibimizin de yer alacağı D Grubu maçlarına İstanbul Ülker Sports Arena ev sahipliği yapacak. Finlandiya, İsrail ve Romanya’nın da ev sahipleri olacağı grup maçlarının ardından çeyrek finale yükselme mücadeleleri ve sonrasının adresi ise yine İstanbul ancak bu kez Sinan Erdem Spor Salonu olacak. Gruplarında ilk 4 sırayı alan takımlar, çeyrek finale yükselme maçını oynamak için Türkiye’ye gelme hakkı kazanacak.
Türkiye, dev organizasyona, yeni bir coach ve değişmiş kadrosuyla çıkacak. Ömer Aşık ile Ersan İlyasova gibi önemli isimlerin yokluğunda Ufuk Sarıca, Sinan, Erkan, Semih ve Melih Mahmutoğlu gibi tecrübeli oyuncularla gençleri kaynaştırarak mücadele gücü yüksek bir ekip yaratmaya çalışacak.
12 Dev Adam, ilk tur maçlarında şampiyonanın en önemli favorilerinden bir tanesi olarak gözüken Sırbistan ile birlikte, Rusya, Letonya, Belçika ve Büyük Britanya ile karşılaşacak. İlk 4’e girmesi durumunda, C Grubu’nun ilk 4 sırasındaki ekiplerle çapraz eşleşmeye girecek milliler, grubu ilk 2 içinde bitirmesi durumunda önemli avantaj yakalayacak, aksi durumda çeyrek finale yükselme maçında büyük olasılıkla İspanya veya Hırvatistan gibi ekiplerle kozlarını paylaşacak.
Şölen başlıyor
Dixon şoku!
A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın devşirme oyuncusu Ali Muhammed (Bobby Dixon), sakatlığından dolayı dün akşam Avrupa Şampiyonası kadrosundan çıkarıldı. Ersan İlyasova’nın dinlenmek istemesi, Ömer Aşık’ın hastalığı nedeniyle katılmadığı Ay-yıldızlı ekip, bu gelişme sonucu en önemli hücum silahından yoksun kaldı.
6. adam önemli
Oyuncularımızın sezon içinde kendi takımlarında çok fazla süre ve rol bulamaması, 6. adam faktörünün daha da önem kazanmasına neden oluyor. Hazırlık döneminde millilerimizin giderek artan savunma temposu dikkat çekti. Ufuk Sarıca’nın çalıştırdığı kulüp takımlarındaki tempolu hücum ve agresif savunma sistemini, giderek Ay-yıldızlı ekibimize de kabul ettirdiği ve tam olmasa da, temel prensipler bakımından bu düzenin oyuncular tarafından da başarıyla uygulanmaya başlandığı gözüküyor.
Bu nedenle savunmada kapılan topların ne kadar hızlı rakip alana taşınacağı, doğru şutun ne kadar erken bulunacağı da büyük önem kazanıyor. Set hücumunda zorlanacağı kesin ekibimizin. Ancak Sarıca ve ekibi bu sıkıntıyı da, hücumda pas sayısını artırıp, en doğru şutu bulana kadar devam ettirerek aşmaya çalışıyor. Hazırlık maçlarında Cedi Osman ile Furkan Korkmaz artık bu takımın ana karakterleri olmaya hazır gözüktü. Yeni sezonda NBA’de boy gösterecek iki yıldız oyuncu, yaşlarının çok üzerinde katkı sağlıyor ve umut veriyor.
Ancak şu bir gerçek ki, millilerimiz için en kritik noktalardan bir tanesi de havaya girmek. Evet, şampiyonadaki her maç çok önemli her an her şey tersine dönebilir ama bizim için ilk Rusya maçı hayati önem taşıyor. O maçta alınacak bir galibiyetin, çok fazla süre alamamaları nedeniyle sıkıntı yaşayan oyuncularımızı özgüven konusunda çok yukarılara çıkarabileceği biliniyor.
Şölen başlıyor
Bir de onlar olsaydı!
Kupanın İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu’nda sahibini bulacağı Avrupa Şampiyonası’nda ülkemize yıldız yağacak. Başta İspanyol kardeşler Pau ve Marc Gasol olmak üzere dünyanın en güçlü basketbol liginde boy gösteren birçok isim sahneye çıkacak. Organizasyonda, NBA’de gelecek sezon izleyeceğimiz 31 basketbolcu Avrupa Şampiyonası’nda parkeye çıkacak.
Ancak hem NBA, hem de Euroleague devlerinde forma giyen isimlerin oynamayacak olması, basketbolseverleri biraz üzecek. Yıllardır Almanya’yı sırtlayan Nowitzki ile Fransa’nın yıldızı Parker, milli takımı bıraktıklarını açıklamış olsalar da ülkelerini onlardan yoksun görecek olmak, yürekleri biraz burkacak. Real Madrid forması giyen Llull’un hazırlık döneminde yaşadığı sakatlık ile takımından ayrı kalması, CSKA’dan Clippers’a transfer olan Teodosic’in, eski Fenerbahçeli Bjelica ile birlikte Sırplar’ı yalnız bırakması, birçok NBA yıldızının dinlenmek için kadrolarda bulunmaması, büyük şölenin en kötü hatırlanacak yönleri olacak.
NBA YILDIZLARININ LİSTESİ
Alex Abrines (Oklahoma), Boban Marjanovic (Detroit Pistons), Bogdan Bogdanovic (Sacramento),
Bojan Bogdanovic (Indiana), Boris Diaw (Utah), Cedi Osman (Cleveland), Daniel Theis (Boston), Dario Saric (Philadelphia), Davis Bertans (Spurs), Dennis Schröder (Atlanta),
Dragan Bender (Phoenix), Evan Fournier (Orlando), Furkan Korkmaz (Philadelphia), George Papagiannis (Sacramento), Goran Dragic (Miami)
Joffrey Lauvergne (Spurs), Jonas Valanciunas (Toronto), Juan Hernangomez (Denver), Kristaps Porzingis (New York), Lauri Markkanen (Chicago), Marc Gasol (Memphis), Marco Belinelli (Atlanta), Mindaugas Kuzminskas (New York), Nikola Vucevic (Orlando), Omri Casspi (Golden State), Pau Gasol (Spurs), Ricky Rubio (Utah), Timofey Mozgov (Nets), Tomas Satoransky (Wizards), Zaza Pachulia (Golden State), Willy Hernangomez (New York)
Eksik yıldızlar
Tibor Pleiss-Almanya, Jan Vesely- Çekya, Nicola Batum-Fransa, Rudy Gobert-Fransa, Tony Parker-Fransa, Ante Tomic-Hırvatistan, Mario Hezonja-Hırvatistan, Paulius Jankunas-Litvanya, Sergio Llull-İspanya, Rudy Fernandez-İspanya
Felipe Reyes-İspanya, Nicola Mirotic-İspanya, Victor Claver-İspanya, Danilo Gallinari-İtalya, Alessandro Gentile-İtalya, Nemanja Bjelica-Sırbistan, Milos Teodosiç-Sırbistan, Miroslav Raduljica-Sırbistan, Nikola Kalinic - Sırbistan, Zoran Dragic-Slovenya, Ömer Aşık-Türkiye, Ersan İlyasova-Türkiye
D GRUBU TANITIMI
Şölen başlıyor
En zayıf halka

Büyük Britanya İstanbul’a da grubun en zayıf halkası olarak geliyor. Hazırlık döneminde zaman zaman oynadıkları iyi basketbol, atletik özellikleri güçlü isimleriyle, basketbol bilgileri üst düzeyde olmasa da, işi kaos basketboluna dönüştürerek etkili olabileceklerini gösteriyor.

Bu rakibe karşı kötü bir sürpriz yaşamamak için öncelikle top kayıplarını azaltmak ve onları koşturmamak gerekiyor. Gruptan çıkmaları çok büyük sürpriz olacaktır.
Şölen başlıyor
Ruslar’ın temeli sağlam!
Rusya, son yıllarda Avrupa Basketbolu’nda çok söz sahibi olamayan takımlar arasında. Ancak İstanbul’a oldukça iyi geliyor. Basketbolda 1 ve 5 numaralar konuşur denir ya, iki pozisyonda da çok önemli isimleri bulunuyor. 1 numarada Avrupa’nın en pahalı oyuncusu Sheved’e güvenen Rusya, uzun rotasyonunda da NBA’de Nets forması giyen Timofey Mozgov ve CSKA’nın uzun forveti Vorontsevich ile etkili oluyor. Kısa forvette de Kurbanov’un oynadığı dakikalar, 1.99’luk guard Sheved’i de düşünürsek, Ruslar’ın ortalamasını müthiş yükseltiyor. A Milli Basketbol Takımımız’ın şampiyonanın ilk günündeki rakibi olan Rusya, 4 kez madalya kazandıran tecrübesine güveniyor.
Şölen başlıyor
Tecrübeye dikkat
Kağıt üzerinde önemli bir başarıları, çok büyük bir yıldızları gözükmeyen Belçika, yine de hafife alınmaması gereken bir rakip. Çünkü kadrodaki isimlerin birçoğu İspanya, Almanya, Fransa gibi liglerde boy gösteriyor ve çok büyük tecrübeye sahipler. Başta Bilbao formasıyla izlediğimiz Tabu ve Hervelle ile Valencia’dan Van Rossom, günlerinde olduklarında çok önemli bir hücum performansına ulaşabiliyor. Hazırlık döneminde aldıkları inişli çıkışlı grafikleri de onların günlerinde olduklarında çok daha dikkat edilmesi gereken bir rakip görüntüsünü netleştiriyor.
Şölen başlıyor
Sırbistan eksik ama...
Avrupa Basketbolu’nda son dönemin en önemli ekiplerinden birisi olan Sıribstan, İstanbul’a çok önemli eksiklerle geliyor. Tabii ki başta Milos Teodosic. Raduljica, Bjelica, Kalinic, Nedovic de yok. Ancak buna rağmen Sırplar çok güçlü gözüküyor. Hazırlık maçlarında hiç kaybetmeyen Sıplar’da özellikle boyalı alanı domine eden 2.21’lik Marjanovic ile 2.13’lük Kuzmic ve Beşiktaş ile başarılı bir sezon geçirip, Efes’e transfer olan Stimac, rakipleri korkutuyor. Fenerbahçe ile harika bir sezon geçiren ve Euroleague şampiyonluğu yaşayıp, NBA’e giden yıldızlar kervanına katılan Bogdan Bogdanovic takımın lideri.
Şölen başlıyor
Porzingis ve arkadaşları
Son yıllarda ciddi bir çıkış yakalayan Letonya, son olarak Fransa’da çeyrek final oynama başarısını göstermiş ve organizasyonu 6. sırada bitirmişti. Türkiye’de de sürpriz kovalayacaklar. 2 NBA yıldızları en büyük güvenceleri. Özellikle 2.21 boyuna rağmen hem 4, hem de 5 numara pozisyonlarında oynayabilen Porzingis, rakipler için çok önemli bir tehdit olarak gözüküyor. Ayrıca yeni sezonda San Antonio Spurs formasıyla izleyeceğimiz Davis Bertans ile Darüşşafaka Doğuş’tan Milano’ya transfer olan Dairis Bertans da, Letonya’nın en çok güvendiği isimler olarak öne çıkıyor.

Yazarlar