Fenerbahçe Dev derbide Volkan Bayarslan'ın kırmızı kart kararı doğru mu? Eski hakemlerden cevap geldi

Dev derbide Volkan Bayarslan'ın kırmızı kart kararı doğru mu? Eski hakemlerden cevap geldi

28.04.2024 - 07:57 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe, Süper Lig’in 34’üncü haftasında Beşiktaş ile karşı karşıya geldi. Derbinin tartışmalı kararlarını eski hakemler yorumladı.

Dev derbide Volkan Bayarslanın kırmızı kart kararı doğru mu Eski hakemlerden cevap geldi

Trendyol Süper Lig’in 34’üncü haftasında Fenerbahçe, Beşiktaş’ı konuk etti. Zorlu karşılaşma Ülker Stadyumu’nda oynandı. Heyecan dolu mücadelede Volkan Bayarslan düdük çaldı. Volkan Bayarslan’ın yardımcılıklarını Serkan Ok ile Serkan Olguncan üstlendi. VAR’da Pol Van Bankel, AVAR’da ise Arda Kardeşler görev aldı.

Haberin Devamı

Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinin tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi. TV8.5 ekranlarında Fırat Aydınus çarpıcı yorumlarda bulundu. Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran çarpıcı ifadeler kullandı.

İşte Fenerbahçe - Beşiktaş derbisinin tartışmalı kararları hakkında yapılan yorumlar...

"Al Musrati'ye gösterilen kırmızı kartta karar doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Önce bir avantaj gerçekleşti. Hakem buradaki müdahaleyi arkadan görecek. Oyunu durdurmadı. Top dışarı çıkınca, 'kontrolsüz faulü' kendince gözlemi oydu değerlendirip sarı kart gösterdi. Burada Pol Van Bankel, yüzde 100 doğru bir müdahalede bulundu. Tabanla ciddi faulü oyunun tamamı ve tanımı. Kuvvet var, yaralayıcılık var, ayağının neresiyle nereye olduğu belli. Çok net bir kırmızı kart, tartışacak bir şey yok. Doğru bir VAR müdahalesi.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Sonuç olarak en sondaki kırmızı kart doğru. VAR müdahalesi doğru. Al Musrati'nin yaptığı bu hareket, ciddi faullü oyun. Onun tanımına giren her şeyi içeriyor. Doğru bir VAR müdahalesiyle sarı kartı kırmızıya çevirdi, doğru karar.

Deniz Çoban: Hakemin görmesi mi gerekir? Görse çok daha iyi olur. Çok yerde, 'Oyuncunun topuğu yerde' tartışması duydum. Hareketin bütününde bir şüphe varsa bu yaralıyıcı mı, değil mi gibi aradaysak şekilden hakemi haklı çıkarmaya çalışırız. Bu hareketin bütününde oyuncuyu haklı çıkartacak veya hakemi haklı çıkartacak bir durum yok. Direkt kırmızı kart.

Bülent Yıldırım: Hakemin bulunduğu açıdan temasın nereye olduğunu hakem göremez.

Deniz Çoban: Hakem bunu görmek için var. Önü açık, çok net bir pozisyon görecek. Hata yapamaz mı? Yapabilir. Ama biz buna 'bulunduğu açıdan bunu göremez' dersek bir başka hakemi ben kendi adıma eleştiremem.

Bülent Yıldırım: VAR böyle durumlarda garanti sistem olarak çalışır. Hakemin kaçırdığı bir hatayı önledi. Maçın seyrini değiştirecek bir doğru karara imza attı.

Bahattin Duran: Volkan Bayarslan bu maça neden atandı? Ligimizin en formda ve en iyi hakemlerinden biri. Şanlıurfa'daki Süper Kupa'nın hakemi de oydu. Oradaki maç oynanmayınca aynı ekip geldiler ve bu derbiye atandılar. Volkan Bayarslan kalitesi ve formuyla geldiği için bunu görmeli. O kalitesi zaten bu maçı aldırmış kendisine.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Volkan Bayarslan baktığı açıdan topuğu yerde görür çünkü hamle oldu. Krampon kapatıyor.

Deniz Çoban: Topuğun yerde olması bir şeyi değiştirmez, dizden gergin ve yaralayıcı bir hamleyle geliyor. Bunu şu açıdan bakan bir hakemin değerlendirmesi lazım.

Fırat Aydınus: Volkan Bayarslan pozisyonu görüyor mu? Tam düdüğü çalacak, 'Ben bu pozisyonu gördüm' demek. Avantaja bakıyor, oynatıyor. Bu pozisyonu net gördü. Bu pozisyon sahada, VAR'a bırakılmadan hakemin çözmesi gereken bir pozisyon. Net yandan giriyor ve bileğe geliyor. Eğer sen topa bakarsan, futbolcunun tabanıyla geldiğini... Bunu görüyorsun, bunları resim olarak çekeceksin. Bu pozisyonu avantaja bırakmadan sen kararı vereceksin. Bu gibi pozisyonlarda yabancı hakemler devreye girince 'bravo' deniyor. Sahadaki hakemin vermesi gereken kararı vermeyince Hollandalı, 'Uçan Hollandalı' oluyor. Volkan Bayarslan her şeyi net görüyor. 'Sarıyı ben vereyim, nasıl olsa VAR var' diyor. VAR olmasaydı kırmızı kart verirdi. Bu düşünce çok tehlikeli düşünce. Bu maçta VAR hakemi olmasa şu pozisyona direkt kırmızı verirdi. Vermeme nedeni hakemlerimizin genel kangreni. VAR'ın olduğunu bilmesi özgüven eksikliği yaratıyor. Hollandalı da çok akıllı, tek açıdan gösterdi. Diğer açılar biraz muamma. O basıncı yaparken topuk yere doğru değiyor. Öteki açıları gösterse Volkan Bayarslan'ın kafası karışırdı. Fred'in şansı ayak kayıyor. Kaymasa sabit kalsa, Allah korusun bilek giderdi.

Haberin Devamı

Dev derbide Volkan Bayarslanın kırmızı kart kararı doğru mu Eski hakemlerden cevap geldi

"Beşiktaş'ın penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru mu?"

Bahattin Duran: Necip Uysal ofsayt pozisyonunda. Yardımcı hakem kafasında onu tespit etti. Yardımcı hakem neyi bekleyecek? Necip Uysal topla oynarsa ya da top için mücadele ederse ofsayt gerçekleşmiş olacak ve bu pozisyon sona erdikten sonra ofsayt bayrağını kaldıracak.

Haberin Devamı

Dev derbide Volkan Bayarslanın kırmızı kart kararı doğru mu Eski hakemlerden cevap geldi

Bahattin Duran: Necip Uysal ofsayt pozisyonundan geldi, havaya yükseldi. Rakibiyle top için mücadeleye başladı. Fiziksel olarak teması da var Batshuayi'ye. Şu anda ofsayt gerçekleşti. Pozisyon ofsayt. Top o bölgeye geliyor ve rakibiyle top için mücadele ediyor. Eğer Necip Uysal ofsayt olmasaydı bu pozisyon penaltı çıkacaktı. Ama penaltı gerçekleşmeden önce ofsayt gerçekleşti. Bu pozisyonun bütünü net olarak ofsayttır. Ofsayttan daha sonra elle oynama ihlali olduğu için sahadaki hakemlerin kararı da zaten ofsayttı. Doğruydu.

Bülent Yıldırım: Ofsaytın gerçekleşmesinden sonra elle oynama olduğu için orası maç hakemini, saha ekibini ilgilendirmez. Doğru bir ofsayt tespiti. VAR kontrolü yaptığında bunun doğru olduğunu gördüğü için yani ofsaytın gerçekleştiği ve yardımcı hakemin uyarısıyla hakemin bir ofsayta karar verdiğini gördüğü için müdahil olmadı. Olay olduğu anda hakemin yeri çok güzel. Elle teması kaçırmış muhtemelen çünkü kendisi penaltı vermeden yardımcının ofsayt bayrağını gördü. Eğer burada Necip Uysal topa girmeden ön bloktan bir oyuncu çıkıp elle oynama gerçekleşseydi bir penaltı olurdu. Aktif oyun olduğu için Necip Uysal'ın ofsaytı gerçekleşti. Ofsayt kararından sonra yönetimsel süreçte yine hakemi zorlayan anlar olacak. Sarı kartlı Necip Uysal kaç metre depar attı. Bu tecrübede çok riskli, hakeme fiziki şarj. Hakem o şarjdan kurtuluyor, hoş bir görüntü değil. Sizin itiraz etmenize gerek yok. VAR bu tarz pozisyonların hepsini inceliyor, çok riskli bir hamle.

Deniz Çoban: Necip Uysal burada ikinci sarı kartı görmeli miydi?

Bülent Yıldırım: Burada soracak bir şey yok, bunu değerlendirecek kişi hakem. Eğer sarsıldığını düşünüyorsa, bu itiraz şiddetli bir itiraz. Bunu tolore edemezsiniz.

Bahattin Duran: Bana da sorduysanız. Net. Durdurdum oyunu ikinci sarıdan ihraç ettim. Ondan sonra VAR kontrol etsin.

Deniz Çoban: Şunu bile tartışırım ikinci sarıdan kırmızı mı olur yoksa direkt kırmızı mı? Sarı kartsız geçmem.

Bülent Yıldırım: Hakem oyuncudan kaçıyor.

Bahattin Duran: Fiziksel temas, tuttu, döndürdü. Minimum sarı kart.

Deniz Çoban: Burada ikinci sarıdan Necip Uysal'ın atılması gerekir. Fenerbahçeli futbolcular daha sonra herhalde 'biz atağa çıkıyorduk neden durdurdun' diye itiraz ediyorlar. Oyun ofsayt için durdu. Bence de hakemin oyunu durdurması doğru. Oyuncuların itirazı var, bir de ben 'ofsaytı avantaja bıraktım' dese çok fazla risk alınmış olur.

Bahattin Duran: Çok önemli bir avantaj yok burada.

Deniz Çoban: Maçın kontrolü açısından oyunun durdurulması doğru. Toparlarsak... Rakibiyle ikili mücadeleye girdiği için ofsayt penaltıdan önce gerçekleşmiş. Dolayısıyla hakemlerin oyuna ofsaytla başlaması doğru. Üzerine koşarak itiraza gelen ve temas eden Necip Uysal'ın minimum ikinci sarıdan bu dakikada oyundan ihracı gerekir.

Fırat Aydınus: Yardımcı hakem bayrak kaldırıyor mu? Kaldırmadıysa sıkıntı. Oyunu durdurma şeklini sıkıntı, yardımcı hakem bayrağını kaldırıyor galiba. Pozisyon faul gibi gözükmüyor. Eğer pozisyonda elle oynamada ofsayt olmasaydı net bir penaltı. Ofsayttaki futbolcu Necip, rakibiyle top için mücadeleye giriyor. Pozisyonun ofsayt olması ve ofsayt kararıyla başlaması doğru. Fenerbahçeli futbolcular ne karar verdiğini anlamadı. Onlar da çünkü penaltı olduğunu biliyor. 'Pozisyon ofsayt arkadaşlar, eğer değilse beni çağırırlar değerlendiririz' diye konuş. Gördüğünü zannetmiyorum. Volkan Bayarslan'ın gördüğü şeyleri değerlendirememesinde sıkıntı vardı. Kırmızı kart pozisyonunu VAR'a bırakması. Konsantrasyonu kaybetti, mental anlamda geriye gitti maçın sonuna kadar.

Dev derbide Volkan Bayarslanın kırmızı kart kararı doğru mu Eski hakemlerden cevap geldi

"Fenerbahçe'nin penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru mu?"

Bahattin Duran: Bu pozisyonda oyunun devam etme kararı benim için doğru. Belki Colley'in çok hafif bir teması olabilir. Temas olmuş olsa bile belki ayakkabısının yanına gelebilir. Temas olmuş olsa bile çok hafif. Penaltı için kesinlikle yeterli değil müdahalesi Colley'in. Belli belirsiz ayakkabısının yanına geliyor. Oyun devam eder burada.

Bülent Yıldırım: Çok küçük bir temas var. Bu temasın etkisi ve sonuçlarından gidilerek zaman zaman yani rakip oyuncuya yarattığı etkiyi de değerlendirmek gerekir. Bizim ülkemizde maalesef insanlara bunu anlatmakta zaman zaman biz de güçlükler çekiyoruz. Ufacık temaslarda herkes kendine göre yorum yapıyor. Temas var mı? Var. Colley riskli geliyor mu? Geliyor. Küçük, ufak temastan sonra adımını atıp kendini yere bırakmış. Penaltı için yeterli bir müdahale olmadığı fikrindeyim. Hakemin devam kararı doğru.

Deniz Çoban: Hakemin beden diline bakınca bir penaltıya gidiyor gibi olup sonra yardımcıya mı bakıyor? Düdüğü ağzına götürecekken autu gösterdi. Bana göre de ufak bir kontak var, bana göre de bu penaltı için yeterli değil. Var temas ama her temas ihlal değildir. Devam kararı doğru.

Dev derbide Volkan Bayarslanın kırmızı kart kararı doğru mu Eski hakemlerden cevap geldi

Yazarlar