Diğer Son dakika - Türkiye'nin Olimpiyat heyecanı! İşte Tokyo hedefi

Son dakika - Türkiye'nin Olimpiyat heyecanı! İşte Tokyo hedefi

13.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na sayılı günler kala hazırlıklar tam gaz devam ediyor. İlk hedef 8 madalya kazandığımız Rio’yu geçmek. Güreş ve atletizm tabii ki en tecrübeli olduğumuz branşlar. Ancak yeni jenerasyon ile cimnastik, yüzme ve boksta da iddialıyız

Son dakika - Türkiyenin Olimpiyat heyecanı İşte Tokyo hedefi

ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

Toplamda 91 madalya
Salgın nedeniyle bir yıl ertelenen Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na az bir zaman kaldı. Tekrardan ertelenip ertelenmeyeceği üzerine anketler yapılsa da organizasyon 23 Temmuz’da start alacak. İlk kez özel bir davetle 1908’de sporcu gönderdiğimiz oyunlarda bugüne kadar Türk sporcular 91 kez kürsüye çıkmayı başardı. Branş olarak ise en iddialı olduğumuz yer güreş (63). Ata sporumuzu madalya sıralamasında halter (11), tekvando (7), boks (5), atletizm (3) ve judo (2) takip ediyor.

Yeni yüzler!
Tokyo’da birçok branşta ülkemiz bir ilki de yaşayacak. Örneğin ilk kez üç kadın boksörümüz madalya için ringe çıkacak. Güreş ve atletizmde tabii ki iddialıyız ancak son dönemde çıkış yakalanan yeni branşlara da dikkat çekmek gerekiyor. Özellikle yüzme, cimnastik ve boks başı çekiyor. Toplam sporcu sayısı ile Rio’yu şu anda geçemesek de hala bir umut var. Olimpiyatlara kadar daha eleme müsabakaları yapılacak branşlar var. Tüm gözler burada kota arayacak sporcularımızda olacak.

Haberin Devamı

Gözler Ramil ve Yasmani Copello’da
31 sporcu ile gittiğimiz 2016 Rio Olimpiyatları gözönüne alındığında atletizmde biraz eksiğiz, fakat gözler tabii ki özellikle yine Ramil Guliyev’in üstünde olacak. Çünkü 31 yaşında olan yıldız atlet 2024 olimpiyatlarını zorlar mı bilinmez. Bu yüzden her şeyini Tokyo’da verecektir. Bir de tabii ki Yasmani Copello var. 2016’da madalya kazanan 8 sporcumuzdan biri olan Yasmani de bronz olan rengi altın ya da gümüşe çevirmek için savaşacak.

ATLETİZM
Kaan Kigen Özbilen
Polat Kemboi Arıkan
Mert Girmalegesse
Yasemin Can
Eda Tuğsuz
Ramil Guliyev
Meryem Bekmez
Özkan Baltacı
Necati Er
Salih Korkmaz
Yasmani Copello
Eşref Apak
Yavuz Ağralı
Meryem Erdoğan
Ayşe Tekdal

Emre Sakçı fırtınası
Yüzmede yapılan atılımlar meyvesini dört sene içinde verdi desek abartmış olmayız. Rio’da bu branşta 4 olan kota sayısı 9’a çıkmış durumda. Viktoria Zeynep Güneş ile yakalanan çıkış, bu yıl Emre Sakcı ile devam edecek gibi gözüküyor. Sakcı özellikle 2020’de kırdığı rekorlarla gururumuz olurken, Tokyo’da da iddialı olduğunu herkese gösterdi.

Haberin Devamı

YÜZME
Ümitcan Güreş
4x200 metre
serbest kadın takımı
Berke Saka
Berkay Ö.Öğretir
Beril Böcekler
Viktoria Z.Güneş
Emre Sakcı
Deniz Ertan
Merve Tuncel

Sayımız arttı
Yapılan yatırımlar ve yeni jenerasyon ile kota sayımızı artırdığımız bir branş da cimnastik. Aslınca herkesin gözü bu sporcularımızda olacak. Dünya ve Avrupa şampiyonu apoletli sporcularımızın yanında yaptığı hareketlerle literatüre gitmiş cimnastikçilerimiz de. Bu yüzden Türk sporseverler cimnastikteki performansımızı farklı gözlerle izleyecek.

CİMNASTİK
Nazlı Savranbaşı
Ferhat Arıcan
İbrahim Çolak
Ahmet Önder
Adem Asil

Sultanlar’da durmak yok
2020 yılının başında Voleybol Avrupa Elemeleri finalinde Almanya’yı 3-0 yenerek Tokyo biletini alan ve takım olarak tek branşımız olan Filenin Sultanları, hazırlığını idman olarak değil de, müsabaka olarak yapan sporcularımızdan. Çünkü ay-yıldızlılar lig bittikten sonra hiç ara vermeden Milletler Ligi müsabakaları için İtalya’ya gitti. Birçok zorlu rakiple karşılaşan milli voleybolcular en iyi hazırlığı yaptı.

Haberin Devamı

8 madalyanın 5’i güreşten!
Tabii ki her olimpiyat gibi Tokyo’da da en iddialı olduğumuz branş güreş... Rio’daki 8 madalyanın 5’i güreşçilerimizden gelmişti. 2016’ya göre sporcu sayımızda eksilme var (14’e 9) fakat özellikle erkeklerde madalya beklediğimiz isimler de var.

GÜREŞ
Cenk İldem
Rıza Kayaalp
Süleyman Atlı
Taha Akgül
Osman Göçen
Süleyman Karadeniz
Evin Demirhan
Kerem Kamal
Yasemin Adar

Tecrübeli Nur Tatar
Olimpiyat havasını en iyi bilen sporcularımızdan biri Nur Tatar. 2012 Londra’da gümüş, 2016 Rio’da da bornz alan milli sporcumuz 2019’daki Dünya Şampiyonası’nda da kürsünün ikinci basamağına çıkarak iddialı olduğunu göstermişti.

TEKVANDO
Hakan Reçber
Hatice Kübra İlgün
Rukiye Yıldırım
Nur Tatar
Nafia Kuş

Yeni jenerasyon muhteşem
Güreş, halter ve tekvandonun ardından 5 madalya kazandığımız boks en çok kürsüye çıktığımız 4. branş. En son madalyamızı bize 2008 Beijing’de Yakup Kılıç getirmişti. Batuhan Çiftçi erkeklerde tek kota alan sporcumuz olurken, asıl başarıyı kadın boksörlerimiz yakaladı. Buse Naz Çakıroğlu ve Busenaz Sürmeneli birkaç gün önce yapılan kota müsabakalarında hem Tokyo biletini hem de altın madalya kazanırken, Esra Yıldız bronz aldı.

Haberin Devamı

BOKS
Buse Naz Çakıroğlu
Esra Yıldız
Busenaz Sürmeneli
Batuhan Çiftçi

En iyi prova!
Tokyo için geri sayım sürerken en iyi provayı karatecilerimiz yaptı. Mayıs ayında düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda olimpiyat kotası alan 4 sporcumuz altın madalya ile ayrıldı. Milli sporcularımızın üst üste dördüncü kez genel sıralamada zirveye çıkması da onlar için ayrı bir moral ve motivasyon kaynağı oldu.

KARATE
Serap Özçelik Arapoğlu
Meltem Hocoağlu Akyol
Merve Çoban,
Eray Şamdan, Dilara
Bozan, Ali Sofuoğlu
Uğur Aktaş

Tıpkı 2016’daki gibi!
Okçuluktaki madalya mücadelemiz aslında Rio Olimpiyatları’nın bir kopyası olacak. Çünkü kota alan iki sporcumuz Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz 2016’da da kürsü için ok atmıştı. Gazoz, Rio’da genç yaşına rağmen son 16 turuna yükselerek dikkatleri üzerine çekmişti ve kazandığı tecrübe ile artık madalyadan başka bir şey düşünmüyor. Anagöz de 2016’da son 16 turunda elenmişti. Öte yandan geçtiğimiz hafta iki sporcumuzun da Avrupa Şampiyonası’ndaki altın madalyaları onlara moral kazandırdı.

OKÇULUK
Mete Gazoz
Yasemin Ecem Anagöz

Kaynar’ın 3. olimpiyatı
Yelken madalyamız olmayan branşlardan olsa da 2020 Olimpiyatları’nda daha iddialıyız. 2016’da olduğu gibi yine altı sporcumuz kürsü için mücadele verecek. Alican Kaynar tabii ki yelkende en tecrübeli ismimiz. Kaynar’ın Tokyo macerası 3. olimpiyatı olacak.

YELKEN
Ecem Güzel
Alican Kaynar
Deniz Çınar
Ateş Çınar
Beste Kaynakçı-
Okyanus Arıkan
Onur Cavit Biriz

Ve diğerleri...
ATICILIK: Özgür Varlık, İsmail Keleş, Yusuf Dikeç, Ömer Akgün, ESKRİM: İrem Karamete, SÖRF: Dilara Uralp, BİSİKLET: (İki sporcu federasyon tarafından belirlenecek),
KÜREK: Onat Kazaklı,
HALTER: Muhammed Furkan Özbek, Nuray Levent, Ferdi Hardal BADMİNTON:
Neslihan Yiğit

Yazarlar