Futbol Sporda 2023 böyle geçti! Manchester City futbol sezonu

Sporda 2023 böyle geçti! Manchester City futbol sezonu

01.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Manchester City, dünya kulüp futbolu tarihine adını altın harflerle yazdırdı. İngiltere ligi şampiyonluğunun yanı sıra, Federasyon Kupası’nı kazandı, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, UEFA Süper Kupa ve Dünya Kulüpler kupasıyla beş dev zafere uzandı.

Sporda 2023 böyle geçti Manchester City futbol sezonu

Son olarak Dünya Kulüpler Kupası’nı da havaya kaldıran İngiliz ekibi Manchester City, bu sene içerisinde kazandığı kupa sayısını toplamda beşe çıkarttı ve futbolda 2023’e damga vuran takım oldu.  İngiltere Premier Lig’de 2022-2023 sezonunu şampiyon tamamlayan daha sonra FA Cup’ı müzesine götüren Manchester City, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ilk kez Avrupa’nın en büyüğü oldu. Yeni sezon öncesi de UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla ile UEFA Süper Kupa’da karşılaşan Maviler, rakibini penaltı atışlarında mağlup ederek 2023 yılında 4. kupasını elde etti. İngiliz ekibi, FIFA Kulüpler Dünya Kupası finalinde de sahadan zaferle ayrıldı. Brezilya’dan Fluminense’yi deviren teknik direktör Guardiola’nın öğrencileri böylece beşinci kupasına uzandı. Manchester City, bir takvim yılında beş kupa birden kazanan ilk İngiliz takımı olurken, Avrupa’da ise bu tarihi başarıya imza atan altıncı takım olmayı başardı.

Haberin Devamı

Sporda 2023 böyle geçti Manchester City futbol sezonu

City Premier Lig’de şampiyonluk için Arsenal ile çekişti. Londra ekibi ile giriştiği yarışta bitime bir hafta ipi göğüslyerek, son altı sezondaki beşinci, toplamdaki dokuzuncu şampiyonluğunu elde etti. Manchester City, FA Cup olarak bilinen İngiltere Federasyon Kupası’nın finalinde Manchester United’ı mağlup ederek kupaya uzandı. City böylece bu kupayı yedinci kez müzesine götürdü. Şampiyonlar Ligi’nde ise İngiliz ekibi, Dortmund, Sevilla ve Kopenhag’ın yer aldığı gruptan lider çıktı, sonrasında Leipzig, çeyrek finalde Bayern Münih, yarı finalde ise Real Madrid’i geride bıraktı. İstanbul’da oynanan final maçında Inter’i mağlup eden Manchester City, Avrupa’nın bir numaralı kupasını ilk kez müzesine götürme başarısı gösterdi. Öte yandan İspanya temsilcisi Sevilla, İtalya ekibi Roma’yı penaltılar sonucunda yenerek UEFA Avrupa Ligi’nde 7. kez şampiyon oldu. Konferans Ligi’nde ise kupa West Ham United’ın oldu.

Haberin Devamı

İLKAY GÜNDOĞAN BAŞROLDE

Manchester City’nin dünya kulüp futbolu tarihine geçen başarılı sezonunda başrolde Türk asıllı bir futbolcu vardı. Takımın kaptanı ve saha içindeki beyni olan İlkay Gündoğan bunların dışında skorda da takımına büyük katkı sağladı. Manchester City’nin dünya kulüp futbolu tarihine geçen başarılı sezonunda başrolde Türk asıllı bir futbolcu vardı. Takımın kaptanı ve saha içindeki beyni olan İlkay Gündoğan bunların dışında skorda da takımına büyük katkı sağladı. Premier Lig’de 8 gol, 5 asistlik katkı sunan tecrübeli futbolcu, Şampiyonlar Ligi’nde 1 gol, 2 asiste imzasını attı. Manchester City, İngiltere Federasyon Kupası’nın finalinde Manchester United’ı İlkay’ın golleriyle mağlup etti.

Sporda 2023 böyle geçti Manchester City futbol sezonu

NBA'DE ŞAMPİYON DENVER

NBA final serisinde Miami Heat’i yenen Denver Nuggets, tarihindeki ilk NBA şampiyonluğunu elde etti. Denver Nuggest’ın süperstarı Sırp basketbolcu Nikola Jokic, en değerli oyuncu seçildi.

DJOKOVIC TARİHE GEÇTİ

Teniste geride kalan yıla Novak Djokovic damgasını vurdu. Sırp raket sezona Avustralya Açık zaferiyle başladı. Finalde karşılaştığı Tsitsipas’ı saf dışı bırakarak sezonun ilk grand slaminde mutlu sona ulaştı. Djokovic sezonun ikinci büyük turnuvasında da zirveye çıktı. Fransa Açık finalinde Norveçli raket Casper Ruud ile karşılaşan Djokovic rakibini saf dışı bırakarak bu turnuvadaki üçüncü kupasını havaya kaldırdı. ABD Açık’ta, tek erkekler finalinde Daniil Medvedev’i yenen Novak Djokovic, burada da şampiyon oldu. Sırp tenisçi bu sonucun ardından, 24. kupaya ulaşarak açık dönemde en fazla grand-slam kazanan tenisçi rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

Djokovic’in geride kalan sezonda kazanamadığı tek grand slam Wimbledon oldu. Londra’daki organizasyonda, ikonik bir mücadeleye sahne olan final maçında tecrübeli rakibini deviren genç tenisçi Carlos Alcaraz, erkekler tenisinin yeni yıldızı olarak rüştünü ispat etti.

Tek kadınlarda ise Avustralya Açık’ı Belaruslu Sabalenka kazandı. Fransa Açık’ta zirveye çıkan isim Iga Swiatek oldu. Wimbledon’da zafer Çek Vondrousova’nın olurken, ABD Açık finalinde Sabalenka’yı devirerek sürpriz yapan Coco Gauff, 19 yaşında ilk grand slamini kazandı.

Haberin Devamı

Sporda 2023 böyle geçti Manchester City futbol sezonu

REAL MADRID SON SANİYEDE

Turkish Airlines EuroLeague Final-Four 2023 finali, büyük bir çekişmeye sahne oldu. Yunan ekibi Olympiakos’u Sergio Llull’ün son saniye basketi ile mağlup eden Real Madrid, 11. şampiyonluğuna ulaştı.

VERSTAPPEN YİNE ZİRVEDE

Formula 1’de Max Verstappen üst üste üçüncü şampiyonluğunu elde etti. Hollandalı pilot şampiyonluğunu bir sprint yarışında başaran ilk sürücü unvanını aldı.

ÖPÜCÜK SKANDALI KUPAYI UNUTTURDU

2023 Kadınlar Dünya Kupası, kadın futbolu açısından tarihe geçen bir organizasyon oldu. Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ortak ev sahipliğinde düzenlenen organizasyon, seyirci rekoru gibi bir çok ilklere sahne oldu. İspanya finalde İngiltere’yi mağlup ederek mutlu sona ulaştı ve bu turnuvada ilk kupasını havaya kaldırdı.

Ancak kupa seremonisinde yaşanan bir olay şampiyonluğu bile gölgede bırakarak haftalarca futbol çevrelerini meşgul etti. İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, Dünya Kupası zaferi sonrası futbolcu Hermoso’yu dudaklarından öpünce istifası istendi. Uzun süre istifa etmemekte direten Rubiales, FIFA ve İspanyol mahkemelerinin de işin içine girmesiyle pes ederek istifasını sundu.

Haberin Devamı

SUUDİLER EKSENİ KAYDIRTTI

Suudi Arabistan’ın futboldaki yükselişi dünya futboluna damga vuran en önemli gelişmelerdendi. Suudiler adeta eksen kayması yaşattığı futbolda çok önemli yıldız futbolcuları ülkeye getirerek dikkatleri üzerine çekmeye devam etti. Daha öncesinde Cristiano Ronaldo ile başlayan furya pek çok önemli ismin de rotasını Arap yarımadasına çevirmesiyle sürdü.

Suudi Arabistan Pro Lig’den elde edilen yıllık 480 milyon dolar’lık gelirin 2.1 milyar dolar’ın üzerine çıkarılması hedeflendi. Toplam varlık değeri 750 milyon dolar’ın üzerinde olan Suudi Arabistan Yatırım Fonu, ülkenin en büyük dört futbol kulübünü devraldı. Bu hamlenin ardından Al Hilal, Al Nassr, Al Ittihad ve Al Ahli’de adeta yıldız patlaması yaşandı. Ülkeye giden ilk Türk futbolcu ise Al Ahli’nin yolunu tutan Merih Demiral’dı.

Suudiler sadece transferler değil, uluslararası organizasyonlarda da iddiasını ortaya koydu. City’nin zaferiyle sonuçlanan FIFA Dünya Kulüpler Kupası Cidde’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Avustralya adaylıktan çekilince tek aday olarak kalan Körfez Ülkesi’ne, 2034 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkı da tanındı.

Sporda 2023 böyle geçti Manchester City futbol sezonu

AVRUPA SÜPER LİGİ'NE MAHKEMEDEN ONAY

Futbolun dünyadaki patronu FIFA ile Avrupa’daki patronu UEFA’nın tekelini sarsan mahkeme kararı ortaya çıktı. Avrupa Adalet Divanı, Şampiyonlar Ligi’ne alternatif olabilecek Avrupa Süper Ligi projesinin hukuki yolunu açan karara imza attı.

PELE'YE GÖREKMLİ TÖREN

2022’nin son günlerinde hayatını kaybeden efsane futbolcu Pele, son yolculuğuna 2023’ün ilk günlerinde uğurlandı. Sao Paulo’da stadyumun ortasındaki bir platforma yerleştirilen Pele’nin naaşı 24 saat boyunca halkın ziyaretine açık tutulduktan sonra anıt mezara defnedildi. Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın katıldığı resmi bir geçit töreni de düzenlendi.

Yazarlar