Diğer Sporun iyileştirici gücünün sembolü Umut Evi!

Sporun iyileştirici gücünün sembolü Umut Evi!

26.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Islahiye’deki konteyner kentte depremzede çocukların spor eğitimi almalarına olanak sağlayan spor okulu, P&G tarafından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi iş birliğiyle hayata geçirildi. Umut Evi projesi kapsamında futbol, voleybol, basketbol, hentbolla gençlerin sağlıklı gelişimi hedefleniyor.

Sporun iyileştirici gücünün sembolü Umut Evi

Kahramanmaraş merkezli depremler bundan dokuz ay önce on binlerce kişinin ölümüne neden oldu. On bir ili kapsayan geniş ölçekli felaket, ülke tarihinin en büyük faciasına yol açarken, herkesi şok içerisinde bıraktı.

Şoku bir an önce atlatarak geç kalmadan müdahale etmek isteyen sivil toplum kuruluşları, yaraları sarmak adına harekete geçti. Depremden etkilenen bölgelere erzak yardımlarıyla başlayan dayanışma çabaları, faciadan etkilenen insanlara kalıcı yardımlarda bulunma gayretleriyle devam etti.

Depremin ilk gününden itibaren gerçekleştirdiği yardımları kalıcı hale getirmeyi amaçlayan P&G Türkiye de, Umut Hareketi’ni Umut Evi projesi, Spor Okulu ve Destek Merkezi ile genişletti. Kurumsal vatandaşlık anlayışı doğrultusunda hayatlara iyilikle dokunma misyonuyla, 6 Şubat’ta yaşanılan deprem felaketinin ilk gününden itibaren gerçekleştirilen yardımların kalıcı hale getirilme amacıyla başlanan Umut Evi Projesi, Gaziantep’in Islahiye ilçesinde hayata geçirildi.

Haberin Devamı

AÇILIŞA YOĞUN İLGİ

Üç ayrı başlıkta hizmet sunan Umut Evi projesinde; çocuk ve gençlerin sosyal faaliyetlerini ve eğitimlerini desteklemek üzere Toplum Gönüllüleri Vakfı ile kurulan Destek Merkezi ve spor eğitimi almalarına olanak sağlayan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi iş birliğiyle hayata geçen Spor Okulu yer alıyor. Bunların yanı sıra ağız bakım ünitesi, bebek bakım odası ve kütüphane hizmeti de yine Umut Evi projesi kapsamında sunuluyor.

Açılış töreni mülki amirlerin ve ulusal basının yoğun ilgisine sahne oldu. Deprem sonrası yapılandırma çalışmaları içerisinde sivil toplumun en kurumsal girişimlerinden biri olan Umut Evi’nin yaratım sürecindeki motivasyonu P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’nun, depremin üzerinden 10 ay geçse de bölgenin yaralarını sarmak için desteklerin devam etmesi gerektiğini belirten sözleri özetledi.

Haberin Devamı

Tankut Turnaoğlu, “Birlikte İyileşeceğiz söylemiyle bir taraftan markalarımızla ihtiyaçları daimi olarak karşılamaya diğer taraftan sosyal hayata can suyu olmaya odaklandık ve Umut Evi Projemize başladık” diyerek desteği kalıcılaştırmanın önemine vurgu yaptı. Umut Evi kapsamında hayata geçen Spor Okulu’nda çocuklar ve gençler, antrenörler eşliğinde basketbol, voleybol, futbol ve atletizm gibi eğitimlerine çoktan başladı. Gençlik Destek Merkezi’nde ise çeşitli etkinlik, atölye ve eğitimlerle çocuk ve gençlerin rehabilitasyonlarına katkı sağlanıyor.

2 BİN KİŞİYE HİZMET

Desteklerin kalıcı hale getirilmesi ve iyileşme sürecini hızlandırmak adına Umut Evi Spor Okulu, Destek Merkezi ve bakım konteynerlerinden oluşan kompleksin kapıları düzenlenen törenle açıldı. Memurkent Konteyner Kenti’ndeki yaklaşık 2 bin kişiye hizmet verecek olan kompleksin açılış töreni, Tankut Turnaoğlu’nun yanı sıra Islahiye Kaymakamı Mehmet Soylu, Islahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, Toplum Gönüllüleri Vakfı Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Üyesi İbrahim Betil, Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, kamu yetkilileri ile milli olimpik sporculardan; milli boksör Buse Naz Çakıroğlu ve annesi Duygu Çakıroğlu, milli judocu Bilal Çiloğlu, milli pentatlet İlke Özyüksel ve annesi Gülcan Özyüksel’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Islahiye Memurkent Konteyner Kenti’nde böylelikle çocukların ve gençlerin sporla iyileşmesine katkı sağlanacak. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi iş birliği ile kurulan Spor Okulu’nda 6-16 yaş arası çocuk ve gençler antrenörler eşliğinde voleybol, futbol, hentbol ve basketbol gibi ana branşlarında eğitim alabilecek. Kompleks kapsamında Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı iş birliği ile hayata geçirilen Gençlik Destek Merkezi’nde ise haftanın 7 günü depremden etkilenen çocukların ve gençlerin rehabilitasyonuna yönelik farklı başlıklarda atölyeler, kültür-sanat eğitimleri, okul destek çalışmaları ve çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

TMOK ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENDİ

Umut Evi projesinin spor ayağında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi önemli bir misyon edindi. TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, “TMOK, yıllardır ülkemizin birçok kentinde hayata geçirdiği spor okulları ile on binlerce çocuğu spora teşvik etmiş, sporla büyümeleri ve spor bilinci ve kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamıştır” diyerek şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“P&G, Türkiye ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ile güç birliği yaparak, depremden etkilenen Islahiyeli çocuk ve gençlerimizin yanlarında oluyoruz. Gençlerimiz haftada 2 gün antrenörlerimizle eğlenceli atletizm, voleybol, basketbol, hentbol ve futbol branşlarında eğitim alıp hem sosyalleşip hem isterlerse spor kariyerlerine yön verebilecekler. Sporun iyileştirici gücünü deprem bölgesine taşımaktan çok mutluyuz.”

'UMUT EVİ CAN SUYU'

Yıkımın etkilerini daha kalıcı ve sürdürebilir çözümlerle iyileştirebilmeyi amaçladıklarını söyleyen Turnaoğlu “Sosyal hayata can suyu olmaya odaklandık ve Umut Evi projemize başladık” dedi.

Tankut Turnaoğlu, P&G Türkiye olarak Islahiye’de TMOK ve TOG ile hayata geçirdikleri kompleks ile depremden etkilenenler için spordan eğitime, hijyen ihtiyacının karşılanmasından psikososyal desteğe her alanda yardım sunacaklarını ifade etti. Amaçlarının yıkımın etkilerini daha kalıcı ve sürdürebilir çözümlerle “iyileştirebilmek” olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Turnaoğlu şöyle konuştu: “Depremin ilk gününden itibaren hem kendi iç organizasyonumuzda hem de iş birliği yaptığımız kurumlarla, el ele vererek yardımlarımızı etkin bir şekilde ihtiyaç bölgesine ulaştırmaya çalıştık. Tüm markalarımızla bölgenin ihtiyaçlarını gidermeye odaklandık. Ürünlerimizle ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya, onların günlük bakım gereksinimlerini karşılamaları konusunda desteklerimize devam ediyoruz. Ama biz biliyoruz ki gerçek anlamda tekrar ayağa kalkabilmek için çok uzun ve pek de kolay olmayan bir süreç var önümüzde. İşte bu nedenle, üstlendiğimiz kurumsal vatandaşlık görevi ile bir taraftan ihtiyaçları daimi olarak karşılamaya diğer taraftan sosyal hayata da can suyu olmaya odaklandık ve Umut Evi projemize başladık.”

"TRAVMAYI ATLATMAYA YARDIMCI OLACAK"

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Neşe Gündoğan şunları söyledi: “Umut Evi projesini, spor tarafında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olarak biz organize ediyor olacağız sporcularımızın desteğiyle beraber. Burada diğer okullarımızda yaptığımız gibi, proje koordinatörümüz var. Onun dışında antrenörlerimiz, tesis görevlisi, idari amirlerle beraber o yaş grubundaki çocukları spor yönüyle rehabilitasyon ve hem eğlenebilecekleri, atletizm, basketbol, futbol, hentbol ve futsalda spor deneyimlerini yıl boyunca burada yürüteceğiz. TMOK olarak sporun iyileştirici gücüne inanıyoruz. Bu proje onların yaşadıkları travmayı atlatmalarına hem de sağlıklı gelişmelerine katkıda bulunacak.”

"SPOR ÇOCUKLARA ÖZGÜVEN GETİRİR"

Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, Umut Evi’nin açılışına katılan sporcular arasındaydı. Dünya şampiyonu boksör “Sporun iyileştirici gücü, benim boks sporuna başlama hikayemdeki belki de en önemli ayrıntı. 2009 yılında kardeşimin kolu kırılmış ve ardından zor bir ameliyat geçirmişti. Kardeşimin iyileşmesine destek olmak için başladığım spor, hayatımı tamamen değiştirdi” dedi.

Çakıroğlu şöyle devam etti: “Sporla tanışan her çocuğun hayatında çok büyük olumlu değişimler olduğuna yürekten inanıyorum. Fiziksel ve zihinsel olduğu kadar ruhsal gelişimi de destekleyen spor, çocukların özgüvenlerini güçlendirerek, hayata daha güçlü ve umutla tutunmalarını da sağlıyor. Bugün burada hayata geçirilen bu anlamlı proje sayesinde depremden etkilenen çocuk ve gençlerimizin de sporla iyileşmelerine katkı verdiğimiz için çok mutlu ve gururluyum.”

Toplum Gönüllüleri Vakfı Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Üyesi İbrahim Betil şunları söyledi: “P&G’nin Umut Evi projesi, Destek Merkezi’ni bir adım ileriye taşıyarak Spor Okulu ve kişisel ihtiyaçlara yönelik bakım konteynerleriyle de birleştirdi, deprem bölgesinde çok farklı ve kapsamlı bir çalışmaya imza atmış oldu. Biz de bu projenin bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.

Yazarlar