Galatasaray Süper Lig'de Hollanda rüzgarı

Süper Lig'de Hollanda rüzgarı

08.01.2014 - 11:35 | Son Güncellenme:

Ajax, Spor Toto Süper Lig'in yıldızları Wesley Sneijder ve Ryan Babel gibi futbol dünyasının birçok Hollandalı üst düzey futbolcunun keşfedildiği kulüp olarak öne çıkıyor.

Süper Ligde Hollanda rüzgarı

Hollanda'nın en köklü kulüplerinden Ajax, Spor Toto Süper Lig'in yıldızları Wesley Sneijder ve Ryan Babel gibi futbol dünyasının birçok Hollandalı üst düzey futbolcunun keşfedildiği kulüp olarak öne çıkıyor.

Avrupa'nın en önemli kulüplerine sürekli oyuncu ihraç eden, buna rağmen asla tükenmeyen bir kaynağa sahip olan Ajax'ın yetiştirdiği bu üst düzey oyuncular arasında Süper Lig'in yıldız oyuncularından Galatasaraylı Wesley Sneijder ve Kasımpaşaspor'dan Ryan Babel yer alıyor. Ayrıca Karabükspor'un başarılı file bekçisi Boy Waterman, Kayserisporlu Diego Biseswar ve Sanica Boru Elazığspor'un genç kanat oyuncusu Marvin Zeegelaar da Hollanda temsilcisinin son ürünleri olarak dikkati çekiyor.

- "Sniper" Sneijder

Haberin Devamı

Futbol hayatına henüz 8 yaşındayken Ajax'ın yetenek avcıları tarafından keşfedilerek başlayan Sneijder, yüksek oyun zekasıyla henüz 17 yaşında kulübüyle profesyonel sözleşme imzaladı. Bir süre Ajax'ın alt takımlarında oynayan Wesley, teknik direktör Ronald Koeman tarafından ilk olarak 2002'de A Takım formasını aldı. Sonraki yıldan itibaren kulübün değişmezleri arasında takımda kendisine yer bulan Sneijder, Hollanda tarihinin en pahalı ikinci transferi olarak 27 milyon avro karşılığında 2007'de Real Madrid'e geçti.

İspanyol temsilcisinde "10 numaralı" formayı giyen başarılı oyuncu, 2009'da 15 milyon avro karşılığında İnter'e geçti. İnter'in 2010'da UEFA Şampiyonlar Ligi, İtalya Kupası ve ligi zirvede tamamlamasında önemli rol üstlenen Hollandalı yıldız, çok uzak mesafelere ara pas atabilme kabiliyeti nedeniyle İtalyan taraftarlarca "Sniper" lakabıyla çağrıldı. Galatasaray'a 20 Aralık 2013'te geçen ve başarılı performansını burada da devam ettiren Sneijder, kariyeri boyunca oynadığı 492 karşılaşmada 128 gol ve 118 asistlik bir performans sergilerken, milli takım formasıyla da 26 gol kaydetti. 29 yaşındaki yıldız oyuncu, UEFA tarafından 2009-10 sezonunun en iyi orta saha oyuncusu seçilirken, 2010'da FIFA'nın en iyi üç orta saha oyuncusu arasında gösterildi.

- Babel eski günlerine dönüyor

Haberin Devamı

Ajax'ın altyapısına 1997'de giren Ryan Babel, henüz 17 yaşına bastığında A Takım'ın formasını giymeye başladı. Kısa sürede kıvraklığı ve çalım kabiliyetiyle sivrilen yetenekli oyuncu, kariyerindeki en büyük çıkışı yaşadığı Liverpool' a 2007'de 17,2 milyon avroya transfer oldu. Burada geçirdiği ilk sezonlarda başarılı maçlar çıkaran Hollandalı oyuncu, son döneminde performansının düşmesinin ardından Almanya'nın Hoffenheim takımına 7 milyon avro karşılığında satıldı. Almanya temsilcisinde oynadığı 51 maçta 6 gol ve 5 asistlik bir performans sergileyen Babel, geçen sezonu Ajax'ta geçirmesinin ardından Kasımpaşaspor'un yolunu tuttu. 27 yaşındaki futbolcu, bu sezon çıktığı 16 lig maçında 3 gol ve 7 asist kaydederek yeniden eski günlerine döneceğinin sinyalini verdi.

- "Portakallar"ın efsaneleri de Ajax'da yetişti

Haberin Devamı

Faal futbol hayatına devam eden Rafael van der Vaart, Eljero Elia, Gregory van der Wiel, Johnny Heitinga, Nigel de Jong ve Maarten Stekelenburg gibi oyuncuların yanı sıra "Portakallar"ın efsane isimleri Johan Cruyff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Patrick Kluivert, Frank Rijkaard, Frank ve Ronald de Boer kardeşler ile Andre Ooijer, Edgar Davids ve Clarence Seedorf gibi oyuncular, Ajax altyapısının futbol dünyası için arz ettiği önemi gözler önüne seriyor.

- Cruyff efsanesi, Ajax'da doğdu

Hollanda'nın gelmiş geçmiş en başarılı oyuncuları arasında gösterilen Johan Cruyff, 10 yaşında başladığı Ajax kariyerinde A Takım ile ilk maçına 17'sinde çıkarken, burada 8 lig şampiyonluğu ve 3 UEFA Şampiyonlar Ligi Kupası kaldırdı. FIFA Altın Top Ödülü'nü 3 kez kazanan Cruyff, Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu tarafından "Yüzyılın En İyi Avrupalı Oyuncusu" seçilirken, "Yüzyılın En İyi Oyuncusu" kategorisinde de Brezilyalı Pele'nin ardından ikinci oldu. Cruyyf, FIFA 1974 Dünya Kupası finalinde Batı Almanya'ya kaybeden Hollanda'nın en dikkat çeken oyuncusu olurken, organizasyonun "Altın Top" ödülüne de layık görülmüştü.

- Gol makinası Marco van Basten

Haberin Devamı

Farklı şut stili ve sert voleleriyle tüm zamanların en iyi golcüleri arasında gösterilen Marco van Basten de futbolculuk kariyerindeki en büyük çıkışı Ajax formasıyla yakalamıştı. Burada çıktığı 133 maçta 128 gol kaydeden ve 3 şampiyonluk yaşayan Hollandalı efsane santrafor, daha sonra Milan'a transfer olmuştu. İtalya'da da iki Şampiyonlar Ligi ve üç lig şampiyonluğu yaşayan Van Basten, henüz 28 yaşındayken yaşadığı ciddi sakatlık nedeniyle futbol hayatını erken sonlandırmak zorunda kalmıştı. Buna rağmen oynadığı süreçte 277 gol kaydeden Hollandalı, 3 kez FIFA Altın Top Ödülü'nün de sahibi oldu.

- "Buz adam" Bergkamp

Ajax'ın futbol dünyasına armağanlarından Dennis Bergkamp, 12 yaşındayken giymeye başladığı Ajax formasıyla UEFA Kupası'nın yanı sıra bir de lig şampiyonluğu yaşadı. Üstün performansıyla Avrupa'nın dikkatini çeken Bergkamp, önce İnter'e, 1995'te ise Arsenal'e transfer oldu. FIFA tarafından iki kez yılın en iyi oyuncusu seçilen yıldız oyuncu, üstün tekniği ve uzun mesafeli isabetli şutları ile tanınırken, Brezilyalı efsane oyuncu Pele'nin yaşayan en iyi 100 oyuncu listesinde de yer aldı.