Güreş Tarihi Kırkpınar'da zafer Cengizhan Şimşek'in

Tarihi Kırkpınar'da zafer Cengizhan Şimşek'in

04.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kırkpınar’da 2022’nin başpehlivanı, 26 yaşındaki Cengizhan Şimşek oldu. Finalde, kendisinden bir yaş genç olan takım arkadaşı Mustafa Taş ile güreşen Şimşek, normal süresinde yenişemediği rakibini puan ile geçti, zaferini ilan etti.

Tarihi Kırkpınarda zafer Cengizhan Şimşekin

Edirne’de, Sarayiçi Er Meydanı’nda yapılan 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri büyük sürprizlere sahne oldu. Geçmiş yıllarda altın kemerli alan tüm şampiyonlar, final öncesinde pes ederken, meydan gençlere kaldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü’nün iki sporcusu Cengizhan Şimşek ile Mustafa Taş başpehlivan olabilmek için mücadele etti. Geçen yıl başaltında final yapan Taş, dün de gücünü bir kez daha ortaya koydu. Geçtiğimiz mayıs ayında yapılan Manavgat Yağlı Güreşleri’nde yine Taş ile final yapan Şimşek, o turnuvanın da galibi olmuştu.

Haberin Devamı

KUCAKLAYIP ATTI

Takım arkadaşları oldukları için birbirini çok iyi tanıyan iki pehlivanın mücadelesinde ilk dakikalar karşılıklı güçlerini tartma şeklinde geçti. Yarım saat içerisinde daha aktif olmaları konusunda birer ihtar alan iki güreşçiden Cengizhan Şimşek daha fazla arayış içerisinde oldu. 33. dakika geçilirken, iki güreşçi de su molası aldı, dinlenme fırsatı buldu. Bunun sonrasında, 40 dakikalık normal süre sona ermiş oldu. Bunun ardından da puanlama güreşi başlamış oldu. Rakibini karşısında puan arayan Cengizhan, 58. dakikada rakibini kucaklayıp savurdu ve puana ulaştı.

AĞANIN ELİ TUTULMADI

Kırkpınar ağası Seyfettin Selim, bu yıl da ihaleyi kimseye bırakmadı. Selim ilk olarak 2 milyon 222 bin lira verdi. İhaleye katılan İlhan Tüdeş, 2 milyon 272 bin liraya yükseltmesi üzerine bu kez Selim, 3 milyon 222 bin liraya çıktı. Tüdeş çekildi, Seyfettin Selim buna rağmen 4 milyon 22 bin lira vererek, ağalığın sembolik koçunu aldı. Edirne Büyükşehir Belediyesi’nin ağalık için satışa çıkardığı koçu 4 milyon 22 bin liraya alan Selim, 14. kez ağalığı elde etti, Cumhuriyet tarihinin en fazla ağa olma rekorunu biraz daha geliştirdi.

Haberin Devamı

BAŞALTINDA ZAFER BATMAZ'IN

Kırkpınar’da dün, başpehlivanlık mücadelesi öncesinde başaltı finali yapıldı, kazanan Ali İhsan Batmaz oldu. Mustafa Aslan ile final yapan Batmaz, rakibi karşısında üstünlük sağlayarak başaltıda ilk sırayı aldı. “Büyük orta”da ise şampiyonluk Bekir Eryücel’e gitti.

ALTIN KEMER KASAPOĞLU'NDAN

Edirne Sarayiçi’nde final maçını izleyen ve başpehlivan Cengizhan Şimşek’e altın kemer ve kupasını veren Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, başarılı pehlivanı kutladı. Kasapoğlu mesajında, “Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ülkemizin en önemli kültürel miraslarımızdan biri. Bu mirası devam ettirmek amacıyla bu büyük organizasyonda ter döken tüm güreşçilerimize teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Tarihi Kırkpınarda zafer Cengizhan Şimşekin

SURVİVOR ŞAMPİYONU BAŞPEHLİVANA ELENDİ

Kırkpınar’da iki kez başpehlivanlık onurunu yaşayan ve 2021 yılında televizyonların ünlü yarışma programı Survivor’ın şampiyonu olan İsmail Balaban, Cengizhan Şimşek’e boyun eğdi. Rakibi karşısında direnen ve müsabakayı puanlara taşıyan Balaban, galip gelebilmek için risk aldı, ancak Şimşek’in başarılı oyununa dayanamadı. Rakibinin oyununa karşılık veren Cengizhan Şimşek, kendisine göre çok daha tecrübeli rakibinden finali koparmayı başardı, ardından da başpehlivanlığa ulaştı. Mustafa Baş’a elenen Ertuğrul Dağdeviren de finali kaçıran diğer isim oldu.

Haberin Devamı

ŞİMŞEK'İN MUTLULUĞU

Başpehlivan Cengizhan Şimşek, galip gelmesinin ardından büyük bir sevinç yaşadı ve sahada zafer turu attı. Daha sonra protokol tribününe giden Şimşek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile sevincini paylaştı. Büyük gurur yaşadığını belirten Şimşek, “Allahım bana bu altın kemeri takmayı nasip etti. Buradan beni izleyen bütün Antalyalı hemşerilerime selamlarımı iletiyorum. Annem, babam, bütün akrabalarıma selamlarımı iletiyorum. Allah sizden razı olsun” dedi.

BÜYÜK ÖDÜL İKİSİNE DE

Cengizhan Şimşek ile aynı takımda yer alan Kırkpınar ikincisi Mustafa Taş ise kendisine destek veren herkese teşekkür etti. Şimşek’i tebrik eden Taş, “Nasip buraya kadarmış. Olmasını çok istedim olmadı. Elimden geleni yaptım, terimin son damlasına kadar savaştım.” ifadelerini kullandı. Daha önce 1 milyon lira ödül vereceğini açıklayan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim de, “Benim için ikiniz de galipsiniz. Adamsınız, gerekeni yaptınız. Ödülü ikinize de böleceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kevin De Bruyne: 2021-22 sezonu en iyi anlar

Yazarlar