Yaz Olimpiyatları Tokyo'da gözler cimnastikçilerimizde

Tokyo'da gözler cimnastikçilerimizde

18.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen’in ‘Benim hayallerim, onların gerçekleri’ dediği 5 sporcumuz Tokyo’da madalya arayacak. Rio’daki kota sayısının 2’den 5’e çıkması göğsümüzü dev organizasyon öncesi kabartırken gözler İbrahim Çolak ve Ferhat Arıcan’ın üstünde olacak

Tokyoda gözler cimnastikçilerimizde

Erkan AYRAÇ

Yatırımların meyvesini verdiği bir branş daha cimnastik. Daha önceden ilk 10’a, ilk 5’e girermiyiz dediğimiz arenalarda şimdi kaç madalya alırız onu düşünmeye başladık.
Tabii bunda şu anki federasyon başkanı Suat Çelen’in eski bir cimnastikçi olmasının payı büyük. Daha önceki röportajlarında Başkan Çelen, ‘Benim hayallerim, sporcu kardeşlerimin gerçekleri’ diyerek onlara gereken morali de desteği de fazlasıyla verdi. Gelelim sporculara...
Ferhat Arıcan son dönemdeki performansıyla herkesin dikkatini çekmiş durumda. Paralel barda rakip tanımayan milli sporcu, 2016 Yaz Olimpiyatları kota müsabakalarında 86,131 puan elde ederek 11. sırada yer alan almış ve 108 yıl aranın ardından, Aleko Mulos’tan sonra Türkiye adına oyunlarda mücadele edecek ikinci erkek cimnastikçi olmuştu. Tabii ki Arıcan Rio 2016’da biraz daha tecrübelendi ve Tokyo’yo kürsü umuduyla gidiyor.

İbrahim Çolakda sakatlığının izlerini yavaş yavaş atlatsa da Arıcan gibi madalya umutlarımızdan birtanesi. Halka aletinde rakip tanımayan Çolak, son katıldığı organizasyonlarda biraz geride kalsa da eksiklerini gördü. O da daha iyisini yapmak ve madalya almak için Tokyo’ya gidiyor.
Olimpiyat kafilemizin en genç sporcularından olan Nazlı Savranbaşı’nın birçok kişi tecrübe için gittiğini düşünürken, o da en azından kürsüye yaklaşmak istiyor. Son organizasyonlardaki dereceleriyle moral bulan Adem Asil ile 2019’daki çıkışıyla parlayan Ahmet Önder de madalya beklediğimiz diğer iki sporcumuz.

Haberin Devamı

OLİMPİYAT KAFİLEMİZ
Adem Asil
Ahmet Önder
Ferhat Arıcan
İbrahim Çolak
Nazlı Savranbaşı

KOTA DERECELERİ
ADEM ASİL: Basel 2021 Artistik Cimnastik Avrupa Şampiyonası elemelerinde bireysel genel tasnifte elde ettiği 84.032 puanla Tokyo biletini aldı.
AHMET ÖNDER: 2019 Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda 14.983 derecesiyle gümüş madalyanın sahibi oldu ve kota kazandı. Milli sporcu, Montreal 2017 Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda 9. olarak bir ilki başardı.
FERHAT ARICAN: 2019 Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda genel tasnifte 81.232 ile kota kazandı. Rio 2016’da ülkemizi temsil eden milli sporcumuz Tokyo’da 2. kez olimpiyatlarda yarışacak.
İBRAHİM ÇOLAK: İbrahim Çolak, Şavkar sporcusu. 2019 Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda halka aletinde 14.933 derecesiyle altın madalyanın sahibi oldu ve kota kazandı.
NAZLI SAVRANBAŞI: 2019 Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda genel tasnifte 49.799 derecesiyle kota kazandı. Buenos Aires 2018 Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları’na katılan ve genç yaşına rağmen burada tecrübe kazanan milli cimnastikçimiz Tokyo 2020 ile ilk kez olimpiyatlarda yarışacak.

Haberin Devamı

Daha tecrübeliyiz sürpriz yapabiliriz
Genç yaşlarına rağmen ülkemizde okçuluğu iki isim tanıttı. Biri Mete Gazoz, diğeri ise Yasemin Ecem Anagöz... Birçok branşta sporcularımız ilk olimpiyat heyecanlarını yaşayacakken Gazoz ve Anagöz, Rio 2016’da da boy gösterdi ve dev organizasyon için hem hedef yükseltti hem de daha tecrübelendi. Mete Gazoz Rio’da bir üst tura yükselerek büyük bir başarıya imza atarken, Yasemin Ecem Anagöz ise son 16’ya kadar gelerek dikkatleri üzerine çekti. Açık Hava Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda ne kadar formda ve iddialı olduklarını gösteren milli sporcularımız 2020 Tokyo’daki madalya umutlarımızın başında geliyorlar.

Okçuluktaki sporcularımız
Yasemin Ecem Anagöz: Antalya’da düzenlenen Okçuluk Avrupa Olimpiyat Elemeleri’nde yarı finale yükselerek Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na katılım hakkı kazandı.
Rio 2016’da ülkemizi temsil eden milli okçumuz Tokyo’da ikinci kez vitrine çıkacak.
Mete Gazoz: Antalya’da düzenlenen Okçuluk Avrupa Olimpiyat Elemeleri’nde yarı finale yükselerek (yarışmayı altın madalya ile tamamladı) Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na katılım hakkı kazandı.
Rio 2016’da ülkemizi temsil eden milli okçumuz Tokyo 2020’de ikinci Olimpiyat deneyimini yaşayacak.

Haberin Devamı

Tek temsilcimiz Onat Kazaklı
Kürekte Tokyo’da bir temsilcimiz madalya arayacak. 9 Mayıs 1993 doğumlu milli kürekçi Fenerbahçe SK sporcusu. İtalya’nın Varese kentinde 5-8 Nisan’da düzenlenen Tokyo 2020 Kürek Avrupa Elemeleri’nde Onat Kazaklı erkekler tek çifte (M 1x) finalinde 07:22.70 derecesiyle olimpiyat kotası kazandı. Rio Olimpiyatları’ndaki kafilemizde ise kürek branşında Hüseyin Kandemir-Cem Yılmaz (erkekler 2 çifte hafif kilo) ülkemizi temsil etmişti.

Gururumuz Karamete
20 Haziran 1993, İstanbul doğumlu milli eskrimcimiz İrem Karamete, Uluslararası Eskrim Federasyonu’nun (FIE) Dünya Sıralaması Listesine göre flöre dalında kota kazandı. Karamete daha önce Rio 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda yarışmıştı. Milli sporcu son dönemde büyük bir çıkış yakalarken, 2019’da Antalya’da düzenlenen turnuvada flöre dalında zirveye çıkmayı başardı. Karamete ayrıca aynı yıl Amsterdam ve Bükreş’teki organizasyonlarda da bronz madalya aldı.

Haberin Devamı

2012’den sonra tekrar olimpiyat
Badminton branşında en tanınmış sporcumuz olan Neslihan Yiğit, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na kota alarak bir kez daha gururumuz olmayı başardı. 26 Şubat 1994 doğumlu milli badmintocumuz, Dünya Badminton Federasyonu’nun Olimpik Sıralama Listesi doğrultusunda oyunculara kota kazandı. Londra 2012’ye katılarak olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden ilk badmintoncumuz olan Neslihan Yiğit, Tokyo 2020’de ikinci deneyimini yaşayacak.