Yaz Olimpiyatları Tokyo’da işler iyice karıştı!

Tokyo’da işler iyice karıştı!

18.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Olimpiyat oyunlarıyla ilişkili ortaya çıkan korona vakaları, sporcuların kalmakta olduğu mekana kadar girdi. Olimpiyat köyünde ilk koronavirüs vakasına rastlanırken; IOC ise Japon yetkililerden, seyirci kararının gözden geçirilmesini istedi

Tokyo’da işler iyice karıştı

ONUR DİNÇER

Olimpiyat oyunlarının başlamasına sayılı günler kala, ev sahibi kentte koronavirüs salgınının her geçen gün yoğunlaşması endişe yaratıyor. Tokyo’da ohal ilan edilmesinin ardından yetkililer oyunların tamamen seyircisiz yapılmasına karar vermişlerdi, ancak bu da vaka olaylarının önüne geçemedi.

Son olarak dün olimpiyat köyünde bir yetkilinin kovid19 testinin pozitif çıktığı duyuruldu. Böylece ilk kez olimpiyat köyünden birinde koronavirüse rastlanmış oldu. İsmi ve uyruğu açıklanmayan kişinin oyunların organizasyonundan olduğu ve yurt dışından olduğu, 14 günlük karantinaya alındığı bilgisi verildi.
Japonya’da halkın yüzde 80’ine yakını dev organizasyonun ya iptal edilmesini ya da ertelenmesini istiyor. Tokyo Olimpiyatları’nın iptalini talep eden 450 bin çevrimiçi dilekçenin de yeni teslim edilmesinin ardından yaşanan gelişmeler kaygı uyandırıyor. Şu ana dek oyunlarla ilişkili 40’dan fazla kişinin testi pozitif çıktı ve bu kişiler sporculardan, gazetecilere; idari personelden oyunlarda görevli olanlara kadar çeşitlilik gösteriyor.
IOC tarafından tamamen güvenli bir olimpiyat olacağı sözünün verilmesinin hemen ardından, sporcuların kalacağı olimpiyat köyünde de vakaya rastlanması, bu söze yönelik güvenin yeniden sorgulanmasına neden oldu.

Buna karşın Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yerel yetkililerden, tedbirleri gevşetmelerini talep ettiği ortaya çıktı. Kyodo’nun haberine göre IOC Başkanı Thomas Bach, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ile gerçekleştirdiği önceki günkü görüşmede kendisinden, salgın konusunda bir iyileşme olması durumunda seyircilere izin verilmesini, bu durumda seyircilerin müsabakaları izlemeleri durumunun yeniden gözden geçirilmesini istedi. Bunun üzerine Suga, durumda bir gelişme gerçekleşmesi durumunda seyirciye izin verme olasılığının yeniden gözden geçirileceği sözünü verdi. Tokyo’da dün açıklanan 1410 yeni vaka sayısı, son altı ayın en yüksek rakamı oldu.

Haberin Devamı




IOC üyesi pozitif
Öte yandan Tokyo’da koronavirüse yakalananlara bir Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi de dahil oldu. Güney Koreli Ryu Seung-min Japonya’da testi pozitif çıkan ilk IOC üyesi oldu. İki doz aşı olduğunu ve Güney Kore’den ayrılmadan önce iki testinin negatif olduğunu söyleyen Ryu, Japonya’ya varışında pozitife döndüğünü belirtti.

Hiroşima’da protesto
Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, başkentte başbakan Yoshihide Suga ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Hiroşima kentinin yolunu tuttu. Bach burada yerel halkın protesto gösterileri ile karşılandı. Olimpiyatların iptal edilmesini isteyen gruplar, hazırladıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla sokaklarda eylem yaptılar.
Thomas Bach ise kentteki konuşmasında turnuvanın “barışçıl bir gelecek için umut ışığı” olduğunu söyledi ve “küresel dayanışma” mesajı verdi. Kentteki Barış Anıt Parkı’nda konuşan Bach, “Bir barış şehri olarak Hiroşima’ya ve Hiroşima halkına saygımı göstermek için buradayım. Dayanışma olmazsa barış olmaz” dedi.