Diğer Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu: Yeniden en iyi olacağız

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu: Yeniden en iyi olacağız

10.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun tekrar ‘pro tour’ olması gerektiğini belirtti, “Birkaç yıl yine en iyisini organize etmeye çalışacağız ve sonrasında ‘Biz de varız’ diyeceğiz” dedi.

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu: Yeniden en iyi olacağız

Murat Ağca - Röportaj

57. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu öncesinde Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu MİLLİYET’in sorularını yanıtladı. Organizasyonda gelecek adına hedeflerini açıklayan Başkan Müftüoğlu, diğer çalışmalarını da anlattı.

- Cumhurbaşkanlığı Turu, yeniden World Tour kategorisine ne zaman yükselebilir?

“Elbette yeniden World Tour kategorisine çıkmalıyız. Biz çıtayı oraya koymuştuk, 2014 ve 2015’te dünyada en iyi organize edilen turu seçilmiştik. 2016’da da Pro Tour olduk. Şimdi önümüzdeki birkaç yıl yine en iyisini organize etmeye çalışacağız ve sonrasında ‘Biz de varız’ diyeceğiz. Ben o güne kadar yaşarsam, bu tur yeniden Pro Tour olur.”

- Bu yılki TUR’dan neler bekliyorsunuz?

“Henüz üç aylık bir federasyonuz ama geçmiş tecrübelerimiz var. Yepyeni bir başlangıç yapıyoruz. Öncelikle algıyı değiştirip, Avrupa ve dünyada yeni bir imaj edinmek zorundayız. Çok önemli takımlar ve dünyaca ünlü bisikletçiler geliyor. Eski günlere dönüş için çalışıyoruz. Gelecek yıl için çok daha farklı bir tur hazırlayacağız. Her yıl farklı rotalarda, farklı heyecanlar yaşatacağız. Genellikle sahil şeridini bırakmak istemiyoruz. Zira bu turun Türk turizmine büyük katkısı var.”

- Bu seneki turun sizce en özel etabı hangisi?

İzmir’den çıkıp Manisa Spil Dağı’na tırmanacağımız 4. etap turun kaderini çizecek, kraliçe etabımız olacak. Tabii ki, muhteşem Çanakkale 1915 Köprüsü’nden geçerek Eceabat’taki 57. Alay Şehitliği’nde bitecek etap da beni çok duygulandırıyor. Şehitlerimizi anacağımız o etapta, pedal basacak Avustralyalı ve Yeni Zelandalı bisikletçilerin de olması, herkese farklı duygular yaşatacak. Bu turda hem doğayı, hem tarihi bir arada yaşıyoruz.

‘Herkesin bisiklete bindiği bir Türkiye’

- Bisikletin yeniden başkanısınız. Bu branştaki hayalleriniz nedir?

“Herkesin bisiklete bindiği bir Türkiye düşlüyorum. Pandemi sonrası bu kültür oluşmaya başladı. İkincisi, Avrupa’daki gibi 10 bini aşkın kişinin start aldığı gran fondo yarışları istiyorum ve son olarak dünya şampiyonaları ile olimpiyatlarda madalya kovalayan bir Türk bisikleti hedefliyorum. Yalnız bu son söylediğim hayal değil, 2011’de bisikletteki tek Avrupa şampiyonluğunu pist bisikletinde getirmiştik. İlk etapta, yine madalya şansımızın velodromda olduğunu düşünüyorum. Konya’daki yeni velodromumuz haziranda açılıyor. Belki 2024 yakın ama 2028 olimpiyatına madalya için hazırlanacağız. Yol bisikletinde yeterince çalışmadığımız için olimpiyatta yarış bitiremedik. Günlük 260 km’lik yarışa hakkıyla hazırlanamazsanız, bitiremezsiniz.”

‘Üreticiler yetişemiyor’

-Pandemi bisiklet sporunu nasıl etkiledi?

“Bütün dünyada bisiklet üreticileri cirolarını ikiye katladı. Türkiye’de de üreticiler bisiklet yetiştiremiyor. Yeni tesisler kuruluyor. Bu çok sevindirici. Türkiye’ye artık bisiklet takımları geliyor. Doğaya dönüşle birlikte dağ bisikleti de büyük bir ivme kazandı. Antalya yöresine yeni bir velodrom gerekiyor. Önümüzde Mallorca örneği var. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da bu konuyla yakından ilgileniyor. Bu velodrom hayata geçince, Antalya aynı futbolda olduğu gibi bisiklette de profesyonel takımların kamp merkezi haline gelecek.”

Hedef 4 milyar dolar gelir

- Özelde bu tur ve genelde bisiklet bize neler kazandırıyor?

“Bisikletin spor turizminin gelişmesinde büyük etkisi var. Avrupa’nın 44 milyar dolar civarında bisiklet turizmi geliri var. Cruise turizminden bile önde. Biz de turizm ülkesi olarak bundan pay almak istiyoruz. Turizm Bakanlığımız ile görüştük, onlara da bu potansiyeli anlattık. Türkiye’nin bisiklet turizminden önümüzdeki 10 yılda 4 milyar dolar gelir elde etmesi için bakanlıklarla el birliğiyle çalışıyoruz. Biz bisiklet federayonu olarak altyapı çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca Bisiklet Endüstrisi Derneği üyeleri de fabrikalarını büyütüyor. E-Bike ile birlikte çok farklı bir yola gireceğiz. Bu hedeflere giderken de Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun desteklenmesi çok önemli.”

Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, röportajın sonunda bisikletseverlere mesaj gönderirken, “Sağlıklı yaşamak istiyor ve kaliteli bir yaşlılık planlıyorlarsa, daha da önemlisi mutlu olmak istiyorlarsa bisiklete binsinler” dedi.

Bir ilk olacak

Her gün yaklaşık bin kişinin bir etaptan diğerine hareket ettiği dev bir açık alan organizasyonu olan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, dünya bisiklet camiasında bir ilke de imza atacak. Şampiyonluk ödülleri NFT (Non-Fungible Token-Takas Edilemez/Benzersiz Jeton) formatında takdim edilecek. Etap, mayo ve kupa olmak üzere 3 farklı tipte hazırlanacak NFT’ler özel bir pazaryerinde sınırlı sayıda satışa çıkarılacak ve satın alanlara özel haklar tanınacak.

Yine turkuaz

Tour of Türkiye, her yıl olduğu gibi bu yıl da lider mayoları ile fark yaratacak. Organizasyonun genel klasman mayosu, yine turkuaz renkte olacak. En iyi tırmanışçılar Türk Hava Yolları sponsorluğundaki kırmızı mayoyu giyerken, sprint kapıları arasında en yüksek sürate ulaşacak bisikletçilerin mayosu ise Mosso-Ümit Bisiklet sponsorluğunda, yeşil renkte olacak.

Türkiye Sprintleri prim kapılarını birinci sırada geçen sporcular ise beyaz mayoyu giymeye hak kazanacak. Yarış içinde nötral servis desteği veren Shimano Türkiye bu yıl aynı zamanda beyaz formanın da sponsoru olacak.

Yıldızlar geliyor

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu yıldız isimlere de ev sahipliği yapacak. 6 World Tour, 12 Pro ve 7 Kıta takımının yer alacağı pelotonda üç büyük turda da etap kazanmış ‘Cep Herkülü’ Caleb Ewan ile 2017 yılında TUR’dan dört etap zaferiyle ayrılan ve yine en büyük bisiklet turlarında etap kazanan Sam Bennett’ın yanı sıra hem İtalya Turu’nu hem de İspanya Turu’nu kazanan Nairo Quintana gibi yıldız isimler birincilik için yarışacak.

Bodrum’dan İstanbul’a büyük mücadele

57. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, bugün Bodrum-Kuşadası etabıyla start alacak. Sporcular 8 günde 1303 kilometre mesafe kat edecek.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenecek 57. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, bugün Bodrum-Kuşadası etabıyla başlıyor.Dünyanın en önemli bisiklet takımlarından bazılarına ve dünyaca ünlü bisikletçilere ev sahipliği yapacak 8 etaplı organizasyonda, sporcular Bodrum’dan İstanbul’a 8 günde 1303 kilometre mesafe kat edecek. TRT Spor Yıldız ve Eurosport’tan canlı yayınlanacak, bant yayınlar ve özel içeriklerle yaklaşık 700 milyon haneye ulaşacak organizasyonu, 100’e yakın yerli-yabancı medya mensubu da yerinde takip edecek. ‘Tarihe, doğaya saygı’ temasıyla gerçekleşecek organizasyonda takım listesi ise şu şekilde olacak:

World Tour Takımları: Bora-Hansgrohe (Almanya), Israel-Premier Tech (İsrail), Astana Qazaqastan Team (Kazakistan), Lotto Soudal (Belçika), Team Bike Exchange-Jayco (Avusturya,) Team DSM (Hollanda).Pro Takımlar: Alpecin-Fenix (Belçika), Team Arkea-Samsic (Fransa), UNO X Pro Cycling Team (Norveç), Drone Hopper-Androni Giocattali, Bardiani CSF Faizane ve EOLO-Kometa Cycling Team (İtalya), Caja Rural-Seguros RGA, Euskatel-Euskadi, Equipo Kern Pharma ile Burgos BH (İspanya), Human Powered Health ve Team Novo Nordisk (ABD).

Kıta Takımları: Bike Aid ile Saris Rouvy Sauerland Team (Almanya), Wildlife Generation Pro Cycling (ABD), Sakarya BB Pro Team ve Spor Toto Cycling Team (Türkiye), China Glory Continental Team (Çin), Global 6 Cycling Team (Yeni Zelanda).

Haberin Devamı

Man City ve Liverpool forması giymiş oyuncular

Yazarlar