Süper Lig Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi'den VAR kayıtları ve yabancı hakem açıklaması

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi'den VAR kayıtları ve yabancı hakem açıklaması

05.06.2023 - 20:43 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi gündeme dair açıklamalarda bulundu. Başkan Büyükekşi, VAR kayıtları ile yabancı hakem sorusuna cevap verdi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşiden VAR kayıtları ve yabancı hakem açıklaması

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi gündemi değerlendirdi. TRT Spor'da canlı yayına konuk olan TFF Başkanı, "Bir yıllık bir dönem için yönetime talip olduk. TFF seçimleri 4 yılda bir yıl yapılıyor. Nihat Özdemir başkanımız 3 yıl yapmıştı. Hedefimiz şuydu; az zamanda çok iş yapmak. Vaatlerimizin tamamını gerçekleştirdik" dedi.

Haberin Devamı

Göreve geldikleri ilk dönem hakkında konuşan Mehmet Büyükekşi, "Yayın ihalesi, harcama limitleri, yabancı sınırı, belli değildi. 3 gün içerisinde yayın ihalesini fiyatını arttırarak imzaladık. Harcama limitlerini bir takım formüller geliştirerek açıkladık. Yabancı sayısı konusunda kulüplerimizin talepleri doğrultusunda açıkladık. Bir hafta içinde bunları yerine getirdik" ifadelerini kullandı.

Getirdikleri yeniliklerle ilgili açıklamalarda bulunan TFF Başkanı, "Daha sonra yine önemli konuda, söz verdiğimiz şeyler vardı. Bunlardan bir tanesi hakemlerle ilgiliydi. Gözlemcilerle ilgili sıkıntı vardı. Gözlemci sayısını 2'ye çıkardık. Raporları tamamen dijital hale getirdik. Hakemleri algoritma ile atama konusunda söz verdik. Kısa sürede bunu hayata geçirdik. Hakemlere kriterler belirledik, 41 tane kritik belirledik. Bunlar bir anda olmadı. Kriterler elimizde çoğalınca, algoritma ile atamayı başlattık" diye konuştu.

Haberin Devamı

VAR kayıtlarının bir seferlik açıklandığını belirten Mehmet Büyükekşi, "En önemli konu şuydu; her iki kulübün başkanı da kamuoyuna çağrıda bulundu, VAR kayıtları açıklansın dedi. VAR kayıtları daha önce hiç açıklanmamıştı. Öyle bir hava yaratıldı ki, burada gizli bir şey var gibi. İzledim ben VAR kayıtlarını, dinledim aslında herhangi bir kulübün lehine ve aleyhine yapılan bir şey yok. Onun için Sabri Çelik hocamızla görüşüp yayınlama kararı aldık. Kırmızı kart pozisyonu da, VAR hakemi, hakemi çağırıyor, hakem de sarı kart gösteriyor. VAR kayıtları sadece eğitim amaçlı açıklanabiliyor. Biz de bir seferliğine açıkladık. Kötü niyet olmadığını, hakem hatası olduğunu kamuyouna açıkladık" dedi.

Yurt dışından hakem getirmeyi düşünmediklerini ifade eden Mehmet Büyükekşi, "Yurt dışından hakem getirmeyi düşünmüyoruz. Kendi hakemlerimizi daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Bu da bugünden yarına olacak bir iş değil, belli bir süreç alır" ifadelerini kullandı.

Deprem felaketinin ardından ligden çekilen takımlarla ilgili konuşan TFF Başkanı, "Depremden sonra çok büyük bir acı yaşadık. 9 takımımız, liglerden çekildi. Olağanüstü bir durum var. Olağanüstü durumlarda, 1989'dan beri uygulanan bir sistem var. Biz, aslında hiçbir şey yapmadık. Ligden çekilen takımların geçmiş maçları, bundan önce de geçerli sayılmış. Öyle de olması lazım zaten, çünkü emek harcamışlar, ter dökmüşler. Kalan maçları da hükmen saydık. Tüm dünyada bu kural uygulanıyor, farklı bir şey yapmadık biz. İstişare edilecek bir şey yok. Kural belli" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Mehmet Büyükekşi şu şekilde devam etti: "Bir takımımız çıkıp 'Diğer takımlar 6 puan almış, ben 1 puan almışım. Hepsini iptal edin' diyor. Böyle bir şey, akla zarar bir şey mantığı yok."