Tenis Türkiye Tenis Federasyonu'ndan Novak Djokovic'e Ankara daveti

Türkiye Tenis Federasyonu'ndan Novak Djokovic'e Ankara daveti

24.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Ankara’da bir ATP turnuvası düzenlemeyi planladıklarını açıklayarak, Djokovic’i turnuvaya davet edeceklerini söyledi. Dünyanın 1 numarasının, Avustralya’da gördüğü muameleyi de eleştirdi.

Türkiye Tenis Federasyonundan Novak Djokovice Ankara daveti

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Milliyet’in sorularını yanıtladı. Federasyonun faaliyetlerini anlatan Durmuş, organizasyonlarla ilgili gelişmelerden, uluslararası alandaki tenis gündemine kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

TTF’nin İstinye’deki tesislerinde bu hafta gerçekleşen turnuva ile ilgili detaylar veren Durmuş, “TEB BNP Paribas Tennis Championship Istanbul turnuvasını beş yıllığına almıştık. Üç yılı bitiyor bu sene... İki yıl daha yapacağız. Esas niyetimiz ise kendi lisansımızı alalım, yani lisans sahibi olalım istiyoruz. Artık ilelebet federasyonun ve ilelebet İstanbul’un turnuvası olsun istiyoruz. Tesislerimize kira vermekten kurtulurken, lisans sahibi olarak da turnuvaya kira vermekten kurtulalım istiyoruz. İstanbul’un böyle bir turnuvaya ihtiyacı var sonuçta” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Tenis Federasyonundan Novak Djokovice Ankara daveti

Avustralya’dan sınır dışı edilen yıldız tenisçinin başına gelenleri sorduğumuz Durmuş şunları söyledi:

Novak Djokovic olayında iki husus var. Birincisi, turnuva için davet edilmiş olması, ikincisi Djokovic’in biraz fazla büyütüyor olması. Öte yandan bir ülkeye davet ediliyor, aşı muafiyeti kabul ediliyor ama sonrasında ülkeye alınmıyor. Bu çok doğru değil. Eğer davet edildiyse zaten ilgili federasyon, devletinden izin almış olmalı ve bu durum ortaya çıkmamalı, ünlü tenisçiye bu yapılmamalıydı. Bana göre bu süreç hoş olmadı, sportmenlik içermiyordu. Hem Avustralya’nın yaptığı hem de sonrasında Djokovic’in biraz ısrarcı olması pek hoş değildi. Zaten artık aşı zorunluluğu eskisi gibi değil. İstanbul’da turnuvamızda biz aşı, pcr testi sormuyoruz.”

‘Federasyon taşınıyor’

TTF Başkanı, “Ankara’da güzel bir tenis merkezi yapacağız. Bakanlığımızın desteğiyle federasyon olarak yapacağız. İstinye’dekinden çok daha büyük bir tesis olacak. 83 dönümlük büyük bir yerde 17-18 kortu ve 3 bin 500 kişilik merkez kortu bulunacak. Yarısı toprak, yarısı sert zemin olacak. Yetenekli çocukların federasyon bünyesinde ücret ödemeden oynayacakları bir yer olacak. Ankara’da bizim kendi yerimiz yok. Federasyonun şu an oturduğu yer kira. Halbuki biz federasyon olarak kortların içerisinde olmalıyız, şimdi başkentteki tesise federasyonumuzun binasını da yerleştiriyoruz. Şehrin merkezde bir yerinde ve burada bir ATP turnuvası düzenlemeyi de düşünüyoruz. Bu ATP turnuvasını düzenlediğimiz takdirde Djokovic’i de turnuvaya davet ederiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Çağla’dan iyisini yapacaklar’

Türkiye Tenis Federasyonundan Novak Djokovice Ankara daveti

TTF Başkanı Cengiz Durmuş, “Bu turnuvalar özellikle kendi sporcularımızın kendi evinde, kendi seyircisi önünde grand slam yolunda önemli bir yolculuğa çıktıkları turnuvalar. Berfu ve İpek hızlı yükselişteler ve artık turnuva oyuncusu oldular. Çağla Büyükakçay bir şampiyonluk elde etti. Bu sporcularımız ise birden çok şampiyonluk elde edebilecek yeterliliğe sahipler. 2024 Paris Olimpiyatları’nda da yer alma ihtimalleri bulunuyor” derken, İpek Öz ve Berfu Cengiz ise bu turnuvada raket sallamanın kendileri için büyük bir tecrübe olduğunu, seyircili oynandığı içinse ayrı bir heyecan duyduklarını dile getirdiler.

İşte TTF’nin sistemi

Haberin Devamı

Türkiye Tenis Federasyonundan Novak Djokovice Ankara daveti

TTF Başkanı Cengiz Durmuş’un ifadeleriyle federasyonun kurmuş olduğu sistemin işleyişi şöyle:

- Hiç para harcamadan turnuva yapıyoruz.
- ITF’den aldığımız para, bizim bütçemize kalmış oluyor.
- Yurt dışından gelen kafileler kaldıkları yere turizm geliri bırakıyorlar.
- Tüm wild card kullanım haklarını almış olunca bizim sporcularımızın katılım oranı artıyor.
- Dünyadan birçok federasyon bize ulaşarak wild card talebinde bulunuyor.
- Böylece bu ülkelerden bize minnet duygusuyla uluslararası etkileşimde söz sahibi oluyoruz.
- Türkiye olarak teniste lobimizi bu şekilde oluşturuyor, spor diplomasisi yapıyoruz.

‘Sportif cezaya karşıyım’

Sporun birçok branşında Rus takımları ve sporcular müsabakalardan men edildiler. Son olarak Wimbledon, Rus tenisçilere men getirdi. İstanbul’daki turnuvada ise birçok Rus tenisçi raket salladı.

Bu durumu kendisine sorduğumuz Cengiz Durmuş şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bireysel olarak sporcunun cezalandırılmasına da, sportif olarak federasyonların cezalandırılmasına da karşıyım. Belarus ve Rusya Tennis Europe’da men edilmek ve üyeliklerinin askıya alınması istendi, ancak reddedildi. Sporcunun bu tip şeylerde barış elçisi olabileceğine inanan bir insanım. O yüzden de bu men etmelere karşıyız. Ülkemizden ve federasyonumuzdan kaynaklı hiçbir kısıtlama olmaz bu konuda ama uluslararası federasyonların almış olduğu bir karar varsa, bu kararların sorumluluğu da onlara aittir.”

Haberin Devamı

‘Megasaray ‘la ölü sezon canlanıyor’

Türkiye Tenis Federasyonundan Novak Djokovice Ankara daveti

Antalya’da önceki hafta 17 ülkenin dünya kupası oynamak için buluştuğuna vurgu yapan Cengiz Durmuş, “Yaklaşık 15-20 ülke de turnuva oynamak için ülkemizde, Antalya’mızdaydı. Bu yaklaşık 30-35 ülkenin her hafta ülkemizde tenis oynuyor olması demek” yorumunu yaptı.
Projeleri Megasaray’ı paylaştığımızda diğer ülkelerin kortlara yatırım yaptığına da vurgu yapan Durmuş, “Biz uluslararası turnuvaları alıyoruz. Turizmin ölü sezonlarında Türkiye dünyanın tenis merkezi oluyor. O zaman her turnuvada bizim 7-8 sporcumuz, katılım sağlayacak puanı olmasa bile wild card ile turnuva oynama fırsatı yakalıyor. Buradaki organizasyonlarda biz turnuvayı ITF’ten aldığımız için federasyona her hafta gelir elde ediyoruz. Hem organizasyon yapıp hem para kazanabilir bir model oluşturduk. Hiç giderimiz olmayınca ITF’ten alınan paranın tamamı bütçeye gidiyor. Tenis Türkiye’de herkesin para kazanabileceği bir sektör haline geldi” dedi.

‘Geleceğimiz tenis’

Türkiye Tenis Federasyonu olarak yılda 600’ün üzerinde ulusal, 200’ün üzerinde uluslararası turnuva yapan bir federasyon olduklarını söyleyen Başkan Cengiz Durmuş, “Tenisin bir zengin sporu olduğu algısının kırılmasının, artık şehirlerde, ilçelerde tenis oynanır hale gelmiş olmasının etkileri bunlar dedi.

Durmuş şöyle devam etti:

“Türkiye’de gelecek 50 yılın branşının tenis olduğunu düşünen birisiyim. Çünkü gidişat oraya doğru, sistem oturdu. Hızla büyüyor, kartopu gibi büyüyoruz. Çok sporcumuz olmaya başladı. Uluslararası bir ağımız oluşmaya başladı. Son olarak 74 bin civarı lisanslı tenisçiye ulaşmış bulunuyoruz ama tabii bu yeterli değil. 85 milyonluk bir ülke olduğumuz göz önünde bulundurulduğunda burada önce yüz binleri, sonra milyonları aşmamız gerekir. Ama artık sistem yavaş yavaş oturdu, biz bir tenis ülkesi olduk. Dünyanın gözü üzerimizde.”

‘Şırnak tenisi çok sevdi’

TTF Başkanı Cengiz Durmuş, tenisin her yerde oynanabildiğini göstermek için Cudi Cup isminde ulusal bir turnuva yaptıklarını hatırlattı.

Durmuş, “Tüm Şırnak tenisi çok sevdi. Bu sene uluslararası turnuva talebinde bulunduk. Sağ olsun Tennis Europe da bize turnuva verdi. Gençler turnuvası düzeyinde olacak. Şimdi orada 16-22 Mayıs tarihlerinde uluslararası bir turnuva düzenliyoruz. Şu aşamada harıl harıl bir çalışma var. Valimiz ve belediye başkanımızla her gün görüşüyoruz. Altı tane kort yapılıyor. Tüm misafirperverlikleriyle hiçbir katılımcı sporcudan ücret almıyorlar. Kentte yapılan ilk uluslararası turnuva olacak. Değerli sanatçılarla bir şölen havasında gerçekleşecek. Aynı zamanda Avrupa Birliği haftası da yapılacak. Ülkemizin güvenilir olduğunu, tenissever olduğunu, spora ve sporcuya önem verdiğini gösteren bir etkinlik olacak” dedi.

Saha kenarı: Trossard’in Spurs’e attığı gol