Futbol Yeni dönemde yeni milli ruh!

Yeni dönemde yeni milli ruh!

02.06.2019 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Olağan Genel Kurulu dün yapıldı, Nihat Özdemir 179 oyla başkanlık koltuğunu dört yıllığına devraldı.

Yeni dönemde yeni milli ruh

CEMAL ERSEN

Haberin Devamı

Türk Futbolu’nu daha da ileriye taşımak için göreve talip olduğunu söyleyen Nihat Özdemir, “Türk futbol ailesini sağduyuya çağırıyorum. Yeni dönemle, yeni milli ruh oluşturmamız gerektiğine inanıyorum. Ülkemizin ihtiyacı olan milli birlik ve beraberliği en güçlü şekilde yaşatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Nihat Özdemir, Türkiye Futbol Federasyonu’nun 69. başkanı seçildi. TFF’nin Ankara’da dün yapılan olağan genel kurulunda 179 oyla dört yıl boyunca Türk futbolunu yönetme yetkisi alan Özdemir’in yönetim kurulu listesinde büyük revizyon oldu ve on yeni isim göreve geldi.

Yıldırım Demirören ve Hüsnü Güreli dönemlerinde kurul üyeliği yapan Servet Yardımcı, Ali Düşmez, Erhan Kamışlı ve Mustafa Çağlar, Özdemir’in yönetiminde de yerlerini korudular. Yeni yönetime giren Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, eski milli futbolcu Hamit Altıntop ve eski Fenerbahçeli futbolcu Selim Soydan dikkat çeken isimler oldu.

Haberin Devamı

Divan başkanlığını Mehmet Baykan’ın yaptığı genel kurula tek başkan adayı olarak katılan Nihat Özdemir, “Türk futbolunu hak ettiği seviyeye yükseltmek, spordan keyif alan ve mutluluk duyan insanları arttırmak temel hedefim olacaktır. Yıldırım Demirören beyle başladığımız projeleri devam ettirmek, yenilerini eklemek, Türk futbolunu daha da ileriye taşımak için bu göreve talip oldum. Genel kurula teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Bilgi ve tecrübe

Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Futbolun Nihat ağabeyi olarak, tecrübemle, bilgimle, tüm enerjimle Türk futboluna hizmet etmek istiyorum. Futbol her toplum için milli bir değerdir. Bu değeri de korumamız gerektiğine yürekten inanıyorum. Bunun için öncelikle barış, hoşgörü ve huzur ortamının hiçbir şekilde bozulmaması şarttır. Bunun yolu da saygıdan ve sevgiden geçer. Adalet adil olmaktan geçer. Rakibe saygı duymaktan geçer. Lefterler, Canlar, Metinler, Baba Hakkılar, Süleyman Sebalar, Özhan Canaydınlar gibi olmaktan geçer. Bunun için de öncelikle Türk futbol ailesine sağduyuya çağırıyorum. Yeni dönemle, yeni milli ruh oluşturmamız gerektiğine inanıyorum. Ülkemizin ihtiyacı olan milli birlik ve beraberliği en güçlü şekilde yaşatmamız gerekiyor. Hedefimiz Türk futbolunu yukarılara çıkarmak ve istikrarlı bir şekilde dünya sıralamasında ilk 10 arasında yer almasını sağlamak olacaktır. Daha başarılı bir Türk futbolu için omuz omuza vererek çalışmamız gerektiğine inanmaktayım.

Haberin Devamı

Tüm kurullarımızın tamamen bağımsız çalışmasına büyük önem vereceğiz. Kulüp lisans kurulunda da gerekli reformlar için tüzük değişiklikliklerini hazırladık. Burada sizlerin onayına sunarak gerekli onayı almış bulunmaktayız. Kurullarımızdaki arkadaşlarımızı seçerken en önem vereceğimiz konu liyakat konusudur. Layık arkadaşlarımızı bu görevlere getireceğiz. Sponsorluk gelirlerimizin arttırılması için yeni komiteler kurarak etkin bir çalışma ortamı oluşturacağız. UEFA’daki gibi yeni bir organizasyon şemasıyla yola devam etmek istiyoruz. Komitelerimizi oluşturacağız, hiçbir şekilde günlük işlere karışmayacak profesyonel arkadaşlarımız olacak. MHK ve kulüp lisans kurulunda da reformları yapmamızın da şart olduğunu biliyorum. Beş büyük futbol ülkesinin çalışmalarını yakından araştırmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili de bir komiteyi kurmayı planlıyoruz. Bu komiteye yönetim kurulumuzdan, MHK’den, profesyonel arkadaşlarımızdan, kulüp lisans temsilcilerimizden hatta basınımızdan da değerli arkadaşları almayı planlamaktayız. Bu komitenin raporuna göre de MHK’nin 3 yıllık master planını yapıp, bunu kamuoyuna sunmayı hedeflemekteyiz.”

Haberin Devamı

Demirören’e teşekkür

Olağan genel kurulda söz alan konuşmacıların tümü yaklaşık 7 yıldır sürdürdüğü Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı dönemindeki çalışmaları için Yıldırım Demirören’e teşekkür ettiler.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, eski başkan Hüsnü Güreli, TFF Başkanı Nihat Özdemir ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, söz konusu süreçte Türk futboluna idari, tesis ve altyapı anlamında büyük katkılarda bulunduğunu söyledikleri Demirören’i kutladılar.
Demirören’e salonda bulunan kulüp başkanları ve delegeler de büyük ilgi gösterdi.
Dürüst krizi
Nihat Özdemir’in liste hazırlığı sırasında Ali Dürüst krizi yaşandı. Dürüst’ü yönetimine almak isteyen Özdemir’e Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz’den itiraz geldi. Deneyimli futbol adamının kendi adayları olmadığını ileten Galatasaray başkanının bu tavrından sonra, Nihat Özdemir, Erdal Bahçıvan’ı yönetime dahil etti.
Bütçe 886 milyona çıktı
Genel kurulda Türkiye Futbol Federasyonu’nun 1 haziran 2018 ile 31 Mayıs 2019 tarihleri arasındaki hesap ve faaliyetleri oybirliği ile ibra edildi. Denetleme Kurulu’nun söz konusu döneme dair raporu da delegeler tarafından kabul edildi.
Futbol Federasyonu faaliyet raporunda yeni dönem bütçesi 866 milyon 510 bin lira olarak öngörüldü. Geçen yıla oranla 226 milyon liralık bir artış gösteren yeni TFF bütçesinde en önemli gider kalemi olarak 432 milyon lira ile “Profesyonel Futbol Giderleri” gösterildi.
Statü değişikliği!
Kulüpleri borç batağından kurtarmak için Türkiye Bankalar Birliği ile varılan prensip anlaşması gereği, statü değişikliği yapılması teklifi genel kurulda oylanarak kabul edildi.
Buna göre Türkiye Futbol Federasyonu Ana statüsünde TBB’nin talebi doğrultusunda düzenleme yapacak. Haziran ayına kadar kulüpler ile Bankalar Birliği arasında resmi protokol imzalanması öngörülüyor.
Özellikle Fenerbahçe ve Trabzonspor kulüplerinin UEFA disiplin kurulundaki soruşturmalarının olumlu sonuçlanması açısından söz konusu borç yapılandırılmasının Haziran ayı içinde tamamlanıp hayata geçirilmesi gerekiyor.
Yapısal reform şart
Bakan Kasapoğlu, “Türkiye olarak potansiyelimizi gösterecek ve bu global oyundaki varlığımızı artıracak yapısal değişimlere de her geçen gün daha fazla ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Türkiye olarak potansiyelimizi gösterecek ve bu global oyundaki varlığımızı artıracak yapısal değişimlere de her geçen gün daha fazla ihtiyacımız var” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde sporda devrim niteliği taşıyan tesisleşme hamlelerinin yapıldığına dikkati çeken Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şunları kaydetti:
“Bugün Avrupa’nın en modern statlarına, tesislerine sahibiz. Bu çaba, bu değişim ve dönüşüm uzak yakın herkesin dikkatini çekmektedir. Bu da iş birliği fırsatlarını her zaman gündemde tutmaktadır. Bugün Türkiye, başta UEFA olmak üzere uluslararası anlamda tamamında organizasyonel bakımdan kabul görüyorsa, burada ortaya konan bu çabaların katkısı da vardır. Süper Kupa ve Şampiyonlar Ligi finali gibi önemli organizasyonların Türkiye’de gerçekleştirilmesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde dışarıya verdiğimiz istikrarlı ve güçlü bir ülke imajının neticeleridir. Hedeflerimiz, hayallerimiz çok büyük ve bizler Türkiye’nin potansiyelini bilen, buna inanan ve bu doğrultuda çalışan bir aileyiz. Beraber olursak yumruk olur, daha güçlü oluruz.”
Borç uyarısı
Kasapoğlu, Türk futbolunun bir diğer önemli sorununun ise finansal konularda yaşanan problemler olduğunu aktardı, “Yönetim hatalarıyla oluşan büyük borçlanmalar, bütün kulüplerimizi içine alan bir girdapa dönüşmüş durumda. Bu girdaptan şeffaflık ve kurumsalık anlayışıyla ilkelerimizden ödün vermeden çıkmaz durumundayız, buna mecburuz. Finansal fair play şartlarına harfiyen uymalıyız. Nitelikli ve doğru yöneticiler ile birlikte bu sorunları aşmalıyız” dedi.
Güreli-Koç polemiği
TFF genel kurulunda Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile eski başkan Hüsnü Güreli arasında polemik yaşandı.
Naklen yayın ihalesi sırasında federasyonun futbolu 80 milyon dolar zarara soktuğunu ileri süren Koç’a, Güreli’den sert yanıt geldi.
İddiaların mesnetsiz olduğunu dile getiren Güreli, “Ali Koç başkanımın söylediği 80 milyon dolarlık hikaye. Çok yanlış çok gereksiz bir biçimde dillere pelesenk oldu. O günlerde Süper Lig kulüplerimizin problemiydi. 2013 yılında sayın başkanın çok fazla sıkıştırarak, rica ederek, o günün parasıyla ‘kulüpler çok zordayız’ diyerek 100 milyon dolarlık 2 yıl sözleşme uzatıldı. Bu konuyla ilgili elimizde 110 milyon dolarlık teminat mektupları var. Bu şekilde bir eleştiriyi çok şık bulmuyorum” dedi.
Ali Koç konuşmasında, “Türk futbolunun önemli problemleri var. İçinde bulunduğumuz durum iyi değil. Avrupa ile aramız ciddi biçimde açılıyor. Yaşlı bir lige sahibiz. Yüksek maaşlar veriyoruz. Mali yapılar ortada. Deniz bitti. Bunu nasıl çözeceğiz bilmiyorum. Devletimiz inşallah bize yardımcı olacak. Haziran’dan sonra zaten bizim ve Trabzonspor için pek önemi kalmıyor. UEFA bize haziran sonuna kadar süre verdi. İnşallah o süreye kadar tamamlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Fenerbahçe başkanı isim vermeyerek A Milli Takım eski teknik direktörü Fatih Terim’e tazminat ödenmesini de eleştirdi.
Yeni TFF yönetimi
Başkan Nihat Özdemir
Yönetim Kurulu
Servet Yardımcı
Mehmet Baykan
Erdal Bahçıvan
Erhan Kamışlı
Yılmaz Büyükaydın
Ali Düşmez
Mustafa Çağlar
İsmail Erdem
Mustafa Hacıkerimoğlu
Nuri Akın
Selim Soydan
H.Yıldırım Akıncıoğlu
Onur Alkın Kalkavan
Hamit Altıntop
Yedek üyeler
Mete Düren
Ensar Saral
Şahin Kartal
İbrahim Şahinkaya
Kamuran Yazıcı
Mustafa Bozbağ
Fatih Maden
M.Serdar Binnet
İsmail Ergüneş
Yakup Şimşek
Şevki Bostan
İlyas İleri
Cevat Ay
İnanç Erol