Siyaset Son dakika: Soçi’nin ardından Trump’tan telefon

Son dakika: Soçi’nin ardından Trump’tan telefon

25.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleştirilen Soçi zirvesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Görüşmenin Erdoğan’ın “YPG’ye verilen silahlar konusunu Trump’tan dinlemek isterim” sözlerininin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. Görüşmenin ardından önce Cumhurbaşkanlığı'ndan ardından Beyaz Saray'dan peş peşe açıklamalar geldi.

Son dakika: Soçi’nin ardından Trump’tan telefon

ABD Başkanı Donald Trump; Türkiye, Rusya ve İran liderleri arasında Soçi’de Suriye ile ilgili yapılan üçlü zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, çarşamba günü Rusya’nın Soçi kentinde yapılan üçlü zirvede bir araya gelmişlerdi. Erdoğan, dönüş yolunda uçağındaki gazetecilere yaptığı ve dün basında yer alan açıklamada, “PYD-YPG’ye verilen silahları Trump ile konuşup kendileriyle paylaşalım istiyorum. Diğer konuları da bu vesileyle kendileriyle görüşelim istiyoruz. Trump ile belki bir telefon görüşmesi yapabilirim. Önümüzdeki günlerde Dışişlerimiz ABD’li muhataplarıyla temasa geçebilirler. Gerçi geçenlerde Putin, Trump ile bu konuları ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı. Ama bizim de ayrıca görüşmemiz iyi olabilir” demişti.

Terör mutabakatı

Haberin Devamı

Bu gelişmelerin ardından dün Trump, Erdoğan’ı telefonla aradı. Görüşmede; ikili ilişkiler, Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunlar ele alındı. Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam (dün) bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir. Türkiye ve ABD arasındaki ikili konuları ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Suriye krizi ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunmuşlardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi zirvesi hakkında ABD Başkanı Trump ile bilgi paylaştığı görüşmede, terörle mücadele üzerinde de durulmuştur. Türkiye ve ABD ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemine değinen iki lider, DEAŞ, PKK, FETÖ ve benzeri örgütler dâhil, tüm terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etme konusunda mutabık kalmışlardır.”

Erdoğan; Trump ile telefonla yaptığı görüşme sırasında çekilen fotoğrafı twitter’dan paylaştı. Erdoğan, fotoğrafa, “Bugün ABD Başkanı Sayın Donald Trump ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik” notunu ekledi. Fotoğrafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, görüşmeyi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki çalışma odasında gerçekleştirdiği görüldü.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray'dan, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Başkan Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve DEAŞ'ın geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi." ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşme hakkında Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, iki liderin de bölgesel güvenliği tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı mücadelede ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın önemini yinelediği belirtildi.

Açıklamada, Trump ile Erdoğan'ın, Suriye'ye ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve ülkedeki iç savaşı sona erdirmek üzere Cenevre'deki görüşmeleri desteklediği vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, iki liderin, "Suriye'deki insani krizin sona erdirilmesi, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi, kötü müdahalelerden ve teröristlerden arındırılmış birleşik bir Suriye'nin istikrarının sağlanması" gerektiğine vurgu yaptığı aktarıldı.

Haberin Devamı

ABD'nin, PYD/PKK'ya Rakka operasyonu kapsamında verdiği silah ve ekipman desteği kastedilerek, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Eski politikamızla tutarlı bir şekilde, Başkan Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve DEAŞ'ın geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi."

Açıklamada, iki liderin ayrıca ABD'den askeri ekipman alımını da görüştüğü kaydedildi.