Soğan Suyu Saça İyi Gelir mi ?

Yüzyıllar boyu saç kıran tedavisi için değişik kültürlerde değişik tedaviler uygulandı. Bunlardan birisi de soğan ve sarımsak.

Peki ama gerçekten soğan ve sarımsak saç dökülmesinde işe yarar mı ?

Toplumda saç kıran diye tabir edilen para şeklinde yamalı saç dökülmelerinde saç genetik olmayan nedenle saç kaybı yaşanır. Bu tür saç dökülmelerinde saç köklerine bilinmeyen bir nedenle saldıran kendi bağışıklık sistemimiz rol oynuyor. Yani vücut kendi saç foliküllerini enflamatuvar bir reaksiyonla yok ediyor.

Haberin Devamı

Genetik saç dökülmesinden ayrı olan saç kıran tedavisinde (alopesi areata) soğanın kullanımını konu alan bir bilimsel çalışma yapılmış . Bilimsel çalışmada 23 hastaya soğan suyu ve 15 hastaya musluk suyu, saç kıran bölgelerine günde 2 kez olmak üzere 2 ay boyunca tatbik edilmiş. Soğan suyu tatbik edilen grupta 20 hastada 6 hafta sonunda saç çıkışı izlenirken; musluk suyu kullanılan grupta 8 haftada sadece 2 hastada saç çıkışı gözlemlenmiş. Böylece saç kıran tedavisinde soğan suyu kullanımı bir tedavi seçeneği olarak ortaya koyulmuş.

Peki ama soğan suyu saç kıran olgularında neden etkili ? Hangi mekanizma ile alopesi areata hastalarında, para şeklinde dökülmelerde saç çıkışını sağlamakta ?

Soğan suyu yapısında metil sülfanil metan organik bileşiğine sahip. Soğandaki bu madde vücutta sindirime uğradığında ortaya çıkan madde ise saç , tırnak ve kemik büyümesine etki eden sülfür. Fakat saç kıranda işe yaramasının nedeni sülfür aynı zamanda bir anti enflamatuvar madde. Dolayısıyla bağışıklık sisteminin saç kıllarına karşı yaptığı atağa karşı baskılayıcı , koruyucu bir rol üstlenmekte. Serbest radikalleri yok eden bir etkisi var.

Ama siz yine de saç kıran tedavisine soğan-sarımsak ile başlamayın ve lütfen doktorunuza başvurun.