Şok Dalga Tedavisi (ESWT) Nedir?

ESWT; Extracorporeal Shock Wave Therapy (Vücut Dışından Uygulanan Şok Dalga Tedavisi) anlamına gelir. Yaygın olarak Şok Dalga Tedavisi olarak da bilinir. Vücut dışında oluşturulan güçlü ses dalgalarının çelik başlıklı bir aplikatör vasıtasıyla vücudun istenilen bir bölgesinde odaklanmasına dayanan girişimsel müdahale gerektirmeyen uygulama şeklidir. Söz konusu ses dalgalarıyla uygulanan tedavi, tenisçi/golfçü dirseği, topuk dikeni, omuz ağrıları, psödoartrozlar (kaynamayan kırıklar) gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

ESWT Nasıl Etki Eder?

Bu yöntem rahatsızlığın olduğu bölgede kanlanmayı arttırarak, vücudun kendi iyileştirici mekanizmalarının devreye girmesini sağlamaktadır. Böylece hasar gören tendon ve dokularda tamirat (yeniden yapılanma) olur.

ESWT Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Epin Calcanei (Topuk Dikeni) : Uzun süre ayakta kalanlarda, osteoporozlu hastalarda, bazı romatizmal hastalıklarda, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ve uzun süreli yürüyüş yapanlarda,

Lateral ve Medial Epikondilit (Tenisçi ve Golfçü Dirseği): El bileğinin aşırı kullanımı sonucu dirseğin iç ve dış yanında ağrı oluşmasında,

Kalsifik Omuz Tendiniti (Omuz Ağrısı): Genellikle orta yaşlarda sık görülen, nedeni tam olarak bilinmeyen omuz çevresindeki tendonların herhangi birine kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile oluşan yangı nedeni ile gelişen omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığında,

Diğer Uygulama Alanları: Omuz sıkışması sendromu, kaslardaki ağrılı tetik noktalar, kronik tendon zorlanmaları ve kaynaması gecikmiş kırıklarda uygulanmaktadır.

Özellikle sporcu sağlığı merkezlerinde akut ağrılar ve künt yaralanmalarda etkili ve çabuk sonuç alınan bir tedavi şekli olarak uygulama alanı bulmuştur.

ESWT’nin Etkisi Ne Zaman Fark Edilir ?

İlk seanstan itibaren 1 haftalık süre içerisinde ağrılarda azalma görülebilir. ESWT tedavisinde amaç ağrının geçici olarak giderilmesi değil, kalıcı olarak bir tedavi sağlamaktır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Evrim Duruöz

Haberin Devamı

www.avrupacerrahimerkezi.com