Dünya Son dakika... Reuters duyurdu: 'IŞİD lideri Bağdadi...'

Son dakika... Reuters duyurdu: 'IŞİD lideri Bağdadi...'

17.07.2017 - 10:18 | Son Güncellenme:

Reuters haber ajansı, Irak Kürt yönetimi kaynaklarına göre terör elebaşının yüzde 99 yaşadığını ve Rakka'da olduğunu bildiriyor.

Son dakika... Reuters duyurdu: IŞİD lideri Bağdadi...

Reuters haber ajansına konuşan Kuzey Irak'taki KYB'nin terörle mücadele birimi yöneticisi Lahur Talabani, terör örgütü IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi'nin hayatta olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rusya, Mayıs ayı sonunda Bağdadi'nin Suriye'deki hava saldırısıyla öldürüldüğünü savunuyor.

Lahur Talabani'ye göre ise Bağdadi yüzde 99 yaşıyor ve Rakka'da. KYB güvenlik şefi, "Bağdadi kesinlikle hayatta, ölmedi. Hayatta olduğuna dair istihbaratımız var. Yüzde 99 yaşadığını düşünüyoruz" dedi.

ABD, Rusya'nın açıklamalarına bugüne kadar hep mesafeli durdu, şimdiye kadar bir kanıt olmadığını birkaç kez ilan etti.

Terör elebaşı Bağdadi, bugüne kadar yüzünü ilk ve son kez 28 Haziran 2014'te gösterdi. Musul'daki El Nuri Camii'nde hilafet ilan eden Bağdadi'yi dünya bir daha hiç görmedi. Söz konusu tarihi cami ise, 21 Haziran'da IŞİD militanları tarafından havaya uçuruldu.

Topraklarının dörtte birini yitirdi

Haberin Devamı

Elindeki en büyük kenti kaybeden terör örgütü IŞİD, şu an sadece Rakka'da sıkışmış durumda. IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini yitirdi. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65'in üstünde. Kanlı örgüt, geçen yıl Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirdi. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, Mayıs ayından bu yana İngiltere Manchester ve Londra, Filipinler Mindanao, Endonezya Cakarta, Fransa Paris ve İran Tahran'da saldırı düzenledi. bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.