Dünya Son dakika... 11 gün sonra ilk fotoğraf! Hariri Paris'te poz verdi

Son dakika... 11 gün sonra ilk fotoğraf! Hariri Paris'te poz verdi

18.11.2017 - 15:22 | Son Güncellenme:

Günlerdir hiçbir haber alınamayan Lübnan Başbakanı, gece Suudi Arabistan'dan Fransa'ya uçtu. Öğle saatlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından kabul edilen Hariri, ülkesi Lübnan'a Salı günü döneceğini açıkladı.

Son dakika... 11 gün sonra ilk fotoğraf Hariri Pariste poz verdi

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan Fransa'nın başkenti Paris'e giden Lübnan Başbakanı Hariri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la bir araya geldi.

Haberin Devamı

Fransa lideri Macron ile First Lady Brigitte Macron, 4 Kasım'da istifa ettiğini açıklayan Hariri ile eşi Lara'yı Elysee Sarayı'nın girişinde karşıladı. Hariri ailesi, oğulları Hüssam'la birlikte Elysee Sarayı'na geldi.

Günlerce haber alınamayan Lübnan Başbakanı, hafta içinde Fransa'ya gitmeyi kabul etmişti. Hariri, Paris'e ailesini de götürdü.

Hariri, son olarak Riyad'dan geçtiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde fotoğraflandığında takvimler 7 Kasım'ı gösteriyordu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'la bugün telefonla görüşen Hariri, Salı günü ülkeye döneceğini söyledi. 22 Kasım tarihi, Lübnan'da Bağımsızlık Günü olarak kutlanıyor.

Lübnan Başbakanı Hariri'nin Riyad ziyaretinde canlı yayında istifa ettiğini duyurması, neredeyse üç haftadır Ortadoğu'yu türbülansa soktu.

Haberin Devamı

Bitmeyen bilek güreşi

Ezeli düşmanlar Suudi Arabistan ve İran birbirlerine birçok kez savaş tehdidi savurdu.

Suudi Arabistan'ın Hariri'yi istifaya zorladığını belirten Lübnan yönetimi, başbakanın görevi bırakmasını kabul etmeyeceğini birçok kez açıkladı.

Ancak, buna rağmen Beyrut'tan gelen sinyaller, Hariri'nin yerine ağabeyi Baha Hariri'nin geçeceğini gösteriyor.

Uzmanlar, Hariri'nin istifasını, İran lideri Ruhani'nin Lübnan'da hiçbir kararın İran olmadan alınamayacağına dair sözlerine doğrudan bir yanıt niteliğinde olduğunu belirtiyor.

Suriye ve Irak'ta Şii milisler aracılığıyla bilek güreşini kazanan İran, halihazırda Suudi Arabistan'la iç savaş ülkesi Yemen'de doğrudan mücadele içerisinde.

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı. Ülkedeki Hizbullah ve diğer Şii gruplar İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.

Son dakika... 11 gün sonra ilk fotoğraf Hariri Pariste poz verdi

Saad Hariri kimdir?

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri (47), 2005 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Lübnan'ın eski Başbakanı Sünni siyasetçi Refik Hariri'nin oğlu.

Haberin Devamı

Lübnan halkının önemli bir kısmı ve başta Fransa olmak üzere bir çok Batılı ülke ve İsrail, Hariri cinayetinden Suriye rejimini sorumlu tutmuştu.

Babasının ölümünden sonra Müstakbel Hareketi'nin başına geçen Saad Hariri, 2009-2011 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı.

Hariri, siyasi kariyerinin yanı sıra babasından kalan inşaat, telekomünikasyon ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketleriyle Lübnan'ın önde gelen iş adamları arasında yer alıyor.

Lübnan'da iki buçuk yıllık krizden sonra 31 Ekim 2016'da Cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn, yeni hükümeti kurma görevini 3 Kasım 2016'da eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'ye vermişti. Siyasi gruplar arasında sağlanan uzlaşıdan sonra Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümet, 18 Aralık 2016'da, Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından onaylanmıştı. Hariri'nin kurduğu ve Hristiyan Ketaib Partisi dışında tüm grupların yer aldığı hükümet 28 Aralık 2016'da güvenoyu almıştı.