Dünya Son dakika... Beklenen oldu, Almanya gerçek yüzünü gösterdi!

Son dakika... Beklenen oldu, Almanya gerçek yüzünü gösterdi!

12.01.2018 - 11:02 | Son Güncellenme:

Haftalardır büyük koalisyon için ön görüşmeleri yapan Başbakan Merkel ve Sosyal Demokratların lideri Schulz, anlaşmaya vardı. Koalisyon taslağında en dikkat çeken metin, Türkiye hakkında. Yeni hükümet, Ankara'nın AB üyeliğinde açık olan hiçbir faslın kapatılmasını ve yeni fasıl açılmasını istemiyor.

Son dakika... Beklenen oldu, Almanya gerçek yüzünü gösterdi

Almanya'da seçimlerin üstünden dört ay sonra halen devam eden koalisyon görüşmelerinde, ön uzlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

24 saati aşan son görüşme maratonunun ardından Reuters haber ajansı, Başbakan Angela Merkel'in liderliğini yaptığı Hristiyan Demokrat blok ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ön müzakerelerde anlaşmaya vardığını son dakika olarak duyurdu.

Parti kaynaklarına dayandırılan habere göre, taraflar temel çerçeve konusunda aradaki farklılıkları giderdi. Merkel ve ile SPD lideri Martin Schulz, müzakerelerde en çok vergi, bütçe ve göç politikaları üzerine tartıştı.

İki parti, büyük koalisyon için asıl görüşmelere 21 Ocak'tan sonra başlayabilecek. Görüşmelerin resmi olarak başlayabilmesi, SPD'nin 21 Ocak'taki kongresinde çıkacak karara bağlı.

Koalisyon görüşmelerinin resmi olarak başlatılması ise Sosyal Demokrat Parti'nin 21 Ocak'ta Bonn'da düzenleyeceği olağanüstü kongrede alınacak karara bağlı olacak.

Haberin Devamı

Türkiye'ye belgeye girdi

28 sayfalık koalisyon taslağında Türkiye maddesi dikkat çekiyor. Taslağa göre yeni hükümetin ortakları Türkiye'nin AB üyeliğinde açılan hiçbir faslın kapatılmasını ve yeni fasıl açılmasını istemiyor.

Belgede, "Türkiye çok yönlü ilişkilere sahip olduğumuz önemli bir müttefik ve komşu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları durumu kötüleştiği için (AB) müzakerelerde açılan fasıl kapatılmayacak yeni bir fasıl da açılmayacak. Türkiye gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisi olmayacak ve Gümrük Birliği güncellenmeyecek" ifadeleri yer aldı.

Eylül 2017 sonundaki seçimlerden birinci sırada çıkan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), önce küçük partilerle koalisyon kurmak istedi ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmadı.

Seçimlerde tarihi hezimet yaşayan SPD lideri Schulz ise, hükümette yer almayacağını açıklamasına rağmen haftalar sonra kendisini pazarlık masasında buldu.