Dünya Son dakika... Esad için karar verildi!

Son dakika... Esad için karar verildi!

11.04.2017 - 12:44 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, İtalya'daki G-7 dışişleri bakanları zirvesine katılan ülkelerin Suriye'deki Esad yönetiminin sona yaklaştığı konusunda hemfikir olduğunu belirterek "Rusya, ABD ve Esad arasında bir seçim yapmak zorunda" dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault ise, Esad'ın Suriye'nin geleceğinin bir parçası olamayacağı konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Zirveden Rusya ve Şam rejimine karşı yeni bir yaptırım kararı çıkmadı.

Son dakika... Esad için karar verildi

İtalya'nın Lucca kentindeki G-7 dışişleri bakanları zirvesine katılan ülkeler, Şam rejimi lideri Beşar Esad'ın Suriye'nin geleceğinin bir parçası olamayacağı konusunda anlaştı. ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya ve İtalya'nın dışişleri bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de katılıyor.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Esad yönetiminin sona yaklaştığı konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Yarın Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret edecek Tillerson, "Esad ailesinin saltanatının sonu geliyor, bu açık. Rusya, ABD ve Esad arasında bir seçim yapmak zorunda" dedi.

ABD'li bakan, müttefiklerin Suriye'de bir kez daha kimyasal saldırı yapılmasına izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise, Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yer alamayacağını açıkladı. Ayrault'a göre, uluslararası gözlemcilerin ateşkesi izlemesi, yeni dönemde hayati önemdeki ilk adım.

Yeni yaptırım yok

Fransız bakan, ayrıca, Suriye ve Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar için ise herhangi bir uzlaşma sağlanamadığını aktardı. Aynı açıklama, İtalya Dışişleri Bakanı tarafından da yapıldı. İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Rusya'ya ek yaptırımlara ilişkin "G-7 buna karar verme merci değildir" dedi

Haberin Devamı

Halihazırda Ukrayna krizinden sonra Rusya'ya karşı ilan edilen yaptırımlar uygulanıyor. Lucca zirvesinden yeni karar çıksaydı, Moskova Suriye'deki askeri faaliyetleri nedeniyle ilk kez yaptırıma maruz kalmış olacaktı.

Rusya: Soğuk Savaş'tan bu yana en zor dönem...

Rex Tillerson'ı bekleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı, iki ülke ilişkilerinin Soğuk Savaş'tan sonraki en zor dönemden geçtiğini bildirdi.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, ziyaretin ilişkilerin geleceği ve küresel alanda genel atmosfer açısından önemli olduğu belirtildi: "ABD ile her konuda diyaloğa açığız. Ancak Rusya meşru çıkarlarından vazgeçmeyeceği gibi ancak eşitlik temelindeki iş birliğini kabul edecektir."

Rusya'da yarın masaya gelecek en önemli uluslararası başlıklar Suriye, Ukrayna, Libya, Afganistan, Kuzey Kore olacak.

Son dakika... Esad için karar verildi
Çavuşoğlu: Rejimin halen kimyasal kapasitesi var

G-7 dışişleri bakanları zirvesinin Suriye toplantılarına Türkiye de katıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, rejimin elinde halen kimyasal silah kullanma kapasitesi olduğunu söyledi:

Haberin Devamı

"Bizim elimizdeki bilgilere göre, rejimin elinde hâlen kimyasal silah kullanma kapasitesi var. 2013’te rejim kimyasal silah kullandıktan sonra, uluslararası örgütlerin rejimin elindeki tüm kimyasal silahların alınmasıyla ilgili çabası olmuştu. Ya rejim dürüst davranmayarak kimyasal silahların hepsini vermedi ya da rejim daha sonra bunları bir yerden elde etti. Destekleyen ülkeler, terör örgütleri, kimse… Rejimin bunları tekrar kullanmasının da engellenmesi gerekiyor. Esad gitmediği sürece tüm riskler devam eder. Bu da Suriye’nin geleceği için sağlıklı bir durum değil.

Rejimin sadece kimyasal silahlarla değil, tank ve diğer konvansiyel silahlarla da muhalefeti ve masum insanları vurmasını engellemek lazım. Ateşkesten bu yana da rejim sık sık ateşkesi ihlâl ediyor.

Olası riskleri de gündeme getirdik. Bundan sonra İdlib’e saldırabileceklerini, buna da hazır olmamız gerektiğini vurguladık. Esadsız bir Suriye için Rusya’nın da ikna edilmesi gerektiğini vurguladık.

En iyi çözümün siyasi çözüm olduğunun da altını çizdik. Siyasi çözüm için de anlamlı müzakerelerin başlaması, rejimin oyalama stratejisinin de sonlandırılması gerekiyor."

Son dakika... Esad için karar verildi

Gökyüzünden kontrol ettiler

Haberin Devamı

Lucca'da İtalyan polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı. Dün akşam gerçekleşen protestoların ardından bugün polislerin insansız hava araçları uçurduğu görüldü.