Gündem Bodrum'da 6,6 büyüklüğünde deprem! Plajda feci görüntü

Bodrum'da 6,6 büyüklüğünde deprem! Plajda feci görüntü

21.07.2017 - 12:02 | Son Güncellenme:

Bodrum ve Kos arasında saat 01.31'de meydana gelen deprem, İzmir'den Fethiye'ye kadar tüm sahil şeridinde büyük paniğe yol açtı. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, bu sabah yaptığı açıklamayla depremin büyüklüğünün 6.6 olduğunu duyurdu. AFAD, tsunami dalgalarının boyunun 1,5 metreyi bulduğunu resmen açıkladı. AFAD verilerine göre 11 saniye süren sarsıntı, en yüksek VII şiddet değerinde hissedildi. Tsunaminin 30 santimetreye ulaştığını belirten Kandilli ise, dalgaların 100 metre kadar içeriye gittiğini bildiriyor. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'nin verilerine göre ise depremin büyüklüğü 6.7. Geceden bu yana 200'e yakın artçı deprem oldu, en yüksek artçı sarsıntının büyüklüğü 4.8. Bodrum ve çevresinde yüzlerce insan geceyi sokaklarda geçirdi. Muğla Valisi Civelek, can kaybının olmadığını bildirdi. Bodrum'da hastanelere taşınan yaralı sayısı 80. Birçoğu panik nedeniyle hastaneye kaldırılanlardan bazıları ise, deprem sırasında pencerelerden atlayanlar.

Bodrumda 6,6 büyüklüğünde deprem Plajda feci görüntü

Son dakika: Ege Denizi'nde Bodrum ve Kos açıkları saat 01.31'de büyük bir depremle sarsıldı. Depremin büyüklüğü önce 6.3 olarak açıklandı, AFAD ve Kandilli Rasathanesi bu sabah güncelleme yaptı. 6.6. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre ise depremin büyüklüğü 6.7. Geceden bu yana bölgede 200'e yakın artçı sarsıntı oldu, artçı depremler paniği daha da artırdı. Bodrum ve diğer tatil merkezinde yüzlerce kişi sabaha kadar uyuyamadı ve geceyi sokakta geçirdi.

Haberin Devamı

AFAD, depremden sonra ortaya çıkan tsunami dalgalarının 1,5 metreye kadar yükseldiğini resmen duyurdu. AFAD ayrıca 11 saniye süren depremin şiddet değeri olarak yedinci seviyede olduğunu bildirdi. Söz konusu seviye, sarsıntının çok güçlü hissedildiğini anlatıyor.

Bodrumda 6,6 büyüklüğünde deprem Plajda feci görüntü

Bu sabah kameraların karşısına geçen Kandilli Rasathanesi'nden Prof. Dr. Haluk Özener, Prof. Dr. Ali Pınar, Dr. Ceren Özer Sözdinler ise, depremin büyüklüğünün son yapılan ölçümlere göre 6.6 olduğunu duyurdu.

Tsunaminin ise Bodrum limanındaki bir istasyonda maksimum 13 cm olarak kaydedildiğini belirten uzmanlar, Gümbet gibi yerlerde dalga boyunun daha yüksek olduğunu belirtti. Dr. Ceren Sözdinler, maksimum 30 santimetreyi bulan tsunami dalgasının kıyıdan içeriye 100 metre kadar ilerlediğini aktardı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ali Pınar ise, depremin bir fayın kırılması sonucu meydana geldiğini vurguladı. Söz konusu fay kıyıya 10 kilometre uzaklıkta ve derinliği ise 5 kilometreyi buluyor.

Kandilli'nin yayınladığı şiddet haritasında ise, depremin geniş bir alanı salladığı görülüyor.

Tsunami yıktı geçti

Üç dakika kadar süren Tsunami nedeniyle özellikle Gümbet çevresinde çok sayıda tekne alabora oldu, sokakları dolduran sular araçları sürükledi. Küçük çaplı kıyametin dehşeti, gün ağarınca çekilen fotoğralfarda ortaya çıktı.

Doğan Haber Ajansı, Bodrum Gümbet'te tsunaminin 12 tur teknesi ve beş balıkçı teknesini karaya sürüklediğini aktarıyor. Büyük hasarın oluştuğu iskelede, teknelerin üst üste çıktığı görüldü. Gümbet'te onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı.

Gümbet Deresi kenarındaki 20 kadar araç da tsunami ile içeriye doğru sürüklendi. Dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı.

Sahilde ise yer yer göçükler oluştu. Şezlongların arasındaki dev çukurun fotoğrafı çekildi.

Bodrumda 6,6 büyüklüğünde deprem Plajda feci görüntü

Reuters'tan sabah fotoğrafları

Uluslararası haber ajansı Reuters, günün ağarmasıyla Bodrum kıyılarında çekilen fotoğrafları dünyaya servis etti. Fotoğraflarda alabora olan veya hasar gören tekneler yer alıyor.

Haberin Devamı

Yüzlerce kişi hastaneye kaldırıldı

Depremin ardından 350'den fazla kişi hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan bazılarının korkuyla kendilerini pencerelerden attığı bildiriliyor. Furkan Gözyuma, otelde çalıştığı sırada sarsıntıyı hissedince ikinci kattan kendisini zemine bıraktığını, bu nedenle sol ayağında kırıklar olduğunu söyledi.

Deprem anında 80 hastanın yatarak tedavi gördüğü Bodrum Devlet Hastanesi'nin acil servisinin asma tavanında bulunan kaplamaların bir bölümü düştü, duvarlarda da küçük çatlaklar oluştu. Olay sırasında acil serviste 12 hastanın bulunduğu öğrenildi.

Hastanenin bahçesindeki otoparka çıkarılan hastaların tedavisine, kurulan sahra hastanesinde devam ediliyor.

Bodrumda 6,6 büyüklüğünde deprem Plajda feci görüntü

Minareler yıkıldı

Bodrum'da bazı camilerin minareleri yıkıldı. Ortakent'teki Yalı Cami'sinin minaresinin üst kısmı bir süre yana yatmış halde kaldı, ardından yere düştü.

Merkezdeki Adliye Camisi'nin minaresinde de hasar var.

Haberin Devamı

İlçedeki hasarlı camilerde bugün Cuma namazı kılınmadı.

Datça'da evler yıkıldı

Doğan Haber Ajansı, Datça ve köylerinde de 15 evin hasar gördüğünü bildiriyor. Datça'da sarsıntının en fazla hissedildiği yer, Reşadiye Mahallesi oldu.

İlçenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan mahallede, iki katlı bir binada duvarlar yıkıldı. Evde yaşayan 38 yaşındaki Hediye Papatya, "Uyuyorduk. Büyük bir gürültü oldu. Ev üzerimize yıkılıyordu. Düşen taşlardan bizi Allah korudu. Kendimizi dışarı attık. Ev oturulamaz hale geldi" dedi.

200'e yakın artçı sarsıntı oldu

Büyük depremin ardından peş peşe artçı sarsıntılar hissedildi. Artçıların en büyüğü 4.8. AFAD verilerine göre kaydedilen bazı artçılar şöyle:

01.37'de 4.0, 01.48'de 4.4., 01.52'de 4.6, 01.54'te 4.5, 02.00'da 4.2, 02.23'te 4.5, 03.16'da 4.1, 03.53'te 4.2, 03.57'de 4.3, 04.25'te 4.1, 04.35'te 4.3, 04.38'de 4.4., 04.40'de 4.2, 05.12'de 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi.

Muğla Valisi: Can Kaybı yok

Muğla Valisi Esengül Civelek, depremin ardından yaptığı ilk açıklamada herhangi bir can kaybı olmadığını bildirdi. Civelek'in verdiği bilgiye göre, bazı eski binalarda çatlaklar var. Civelek, "Bodrum'da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemledik" dedi.

Haberin Devamı

Deprem anı kaydedildi

Deprem anı bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Görüntülerde, hediyelik eşyaların yere düşmesi ve yaşanan panik görülüyor.

Elektrikler kesildi

Muğla Belediyesi, deprem sonrasında elektrik ve telefon hatlarında yer yer kesintiler olduğunu duyurdu. Bodrum ilçesinde bulunan 200 kadar elelektrik trafosundan yaklaşık 50'si hasar gördü.

Daha önce bu kadar şiddetlisi hissedilmedi

Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise, ilçede ilk kez bu kadar şiddetli bir deprem hissettiklerini söyledi.

Tatilcilerin Bodrum'dan ayrılmamasını isteyen Kocadon, "Tatilin tadını çıkarsınlar, Bodrum'dan ayrılmamalarını diliyorum çünkü şu anda Bodrum'dan daha güvenli bir yer yok. Bunun da kanıtı son depremde hep birlikte yaşayarak gördük" ifadesini kullandı.

Deprem, Bodrum'un güneyinde yer alan Datça Yarımadası'nı da salladı. Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, "Bütün halk sokakta. Yıkılan bir yerimiz yok. Datça'nın bütün sokakları dolaştım. Herhangi bir şey yok. Köylerden net bir bilgi ise henüz gelmedi. Ama oralarda yüksek katlı binalar yok. Umarım oralardan da kötü haber gelmeyecek" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında geçmişte yıkıcı depremler oldu. 1926'da Finike'de 6.9, 1941'de Muğla'da 6, 1941'de Muğla'da 5.7, 1957'de Fethiye'de 7.1, 1956'da Köyceğiz'de 5.7, 1961'de Marmaris'te 6.5, 1969'da Fethiye'de 6.2 bunlardan bazıları.