Gündem Son dakika... Türkiye ayakta! Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

Son dakika... Türkiye ayakta! Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

15.07.2017 - 20:21 | Son Güncellenme:

İstanbul'da 15 Temmuz şehitlerini anmak için milyonlar toplandı. Köprünün ayağından çekilen fotoğraflar nefes kesti, ışık selinin sonu görünmedi. Gece yarısı 90 bin caminin tümünde aynı anda selâ okundu. Selâ okunmasıyla demokrasi nöbetleri de başladı. İstanbul'da Taksim, Saraçhane, Kısıklı, Atatürk Havalimanı ve Çengelköy gibi birçok noktada kalabalıklar nöbet tutuyor. Kısıklı'dan köprü girişindeki tören alanına yürüyerek ulaşan Cumhurbaşkanı, milyonlara hitap etti. Erdoğan, darbecilerin Guantanamo'daki gibi tek tip elbiseyle mahkemeye çıkarılacağını söyledi. kürsüye çıkan Başbakan Yıldırım, konuşmasının başında köprüde şehit olanların kimliklerini saydı: "Bugün şehitlerimiz dua bekliyor. Hüznümüz dağlar kadardır." İstanbul'daki tarihi Sultanahmet Camii'ne 'Şehitlerin ruhu şad olsun' mahyası asıldı, Süleymaniye Camii ise 'Birliğimiz daim olsun' yazılı mahya ile süslendi.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

Türkiye, tarihinin en karanlık gecelerinden birini bugün anıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümündeki törenlere milyonlar katılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm şehirlerde kalabalıklar meydanlara aktı.

Haberin Devamı

04.00 : İstiklal Marşı, Kuran-ı Kerim okunması ve dua edilmesiyle başlayan TBMM töreninde son olarak kürsüye Erdoğan çıktı. Cumhurbaşkanı, Olağanüstü Hal'in Pazartesi günü MGK'ya geleceğini açıkladı, "İdam parlamentodan geçerse, bana geldiğinde tereddütsüz onaylarım" dedi.

02.25 : Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM önündeki devasa kalabalığa hitap etmek üzere tören alanına geldi.

02.00 : Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda 15 Temmuz'un kaderini değiştiren kahraman asker Ömer Halisdemir için tören düzenleniyor.

01.45 : Başkent Ankara'da Ulus'taki Birinci Meclis binasından Milli Birlik Yürüyüşü, Sıhhiye ve 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı güzergahından devam ederek TBMM'de sona erdi. Yürüyüşe katılanlar, ellerinde Türk bayrakları ve şehitlerin fotoğraflarını taşıdı.

01.15 : Selâ okunmasıyla İstanbul'da direnişin sembol mekanları Taksim, Saraçhane, Atatürk Havalimanı, Kısıklı ve Çengelköy başta olmak üzere demokrasi nöbeti başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla nöbet noktalarına akın eden yüz binler, sloganlar atıyor.

Haberin Devamı

Taksim'de toplananlar, darbenin seyrini değiştiren kahraman şehit Ömer Halisdemir'in heykelinin bulunduğu yerde fotoğraf çektirdi.

Atatürk Havalimanı'nda ise Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda yer alan 16 Türk devletinin bayrakları açıldı. Nöbete katılanlardan bazıları 'Airport guards' yazılı tişörtler giydi.

Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde toplanan kalabalık nedeniyle trafik çift yönlü durdu.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evinin bulunduğu Kısıklı'da cadde üzerindeki parkta bazı vatandaşların aileleriyle çadır kurduğu görüldü. Alanda bekleyenlere pilav ve ayran ikram edildi.

15 Temmuz gecesi 17 şehidin verildiği Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası önündeki cadde ve Saraçhane Parkı Türk bayraklarıyla donatıldı. Saraçhane'de de çok sayıda çadır var.

00.15 : Türkiye'deki tüm camilerde selâ okundu. 90 bin camide aynı anda okunan selâlar, televizyonlar tarafından canlı yayınlandı. Bu gece cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık tutulacak.

Haberin Devamı

23.45 : Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'ya gidiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde kalabalıklar toplanmaya başladı. Kalabalık arasında şehit aileleri de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman, meclis önünde konuşma yapacak.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

23.40 : İzmir'de 15 Temmuz anma törenlerinin adresi tarihi Saat Kulesi'ydi. Konak Meydanı'nı hınca hınç dolduran kalabalıktan dua edilirken gözyaşlarını tutamayanlar oldu. Kentte akşam saatlerinde konvoy da yapıldı.

23.10 : 15 Temmuz'un yıldönümünde İstanbul'daki bazı camiler mahyalarla süslendi. Tarihi Sultanahmet Camii'ne 'Şehitlerin ruhu şad olsun' mahyası asıldı, Süleymaniye Camii ise 'Birliğimiz daim olsun' yazılı mahya ile süslendi. Turistler, tarihi camilerin önünde fotoğraf çektirdi.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

23.00 : Galatasaray'ın kalecisi Fernando Muslera, Instagram hesabından "Bu güzel ülkeyi bölmeye kimsenin gücü yetmez, yetmeyeceğini de geçen sene bugün herkes gördü" diye yazdı.

Haberin Devamı

22.50 : Erdoğan ve beraberindekiler, Şehitler Anıtı'nın açılışını yaptı. Anıtın dualarla açılışı sırasında Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski başbakanlardan Tansu Çiller eşlik etti.

22.30 : Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden satır başları şöyle:

"Tam bir yıl önce bugün, o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü'nde bir ihanet girişimi başlamıştı. Tankların köprüyü kapatmasıyla bir süredir anlam verilemeyen hareketlenmenin sebebi ortaya çıkmıştı. Kontrol bizde mesajı vermek istediler. En çok kanın döküldüğü yer işte burası. Halkın elinde silah değil imanı vardı.

Bu hainlerin kafasını kopartacağız. Parlamento idama onay verilirse, ben onaylarım.

Ödediğimiz bedel ağır. Anaların, babaların, eşlerin, kardeşlerin, evlatların göz yaşlarına, yürek yangınlarına değer biçmek asla mümkün değildir ama bu fedakarlıkların karşılığında elde ettiğimiz istiklalimize ve istikbalimize de değer biçemeyiz.
Özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletimin tüm fertlerine teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

Milletimizin şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyorlar. Bu terbiyesizliktir, bu ahlaksızlıktır.

Artık bunları mahkemeye çıkarırken, Guantanamo'daki gibi tek tip elbiseyle çıkaracağız." Haberi için tıklayınız...

22.20 : Anadolu Ajansı, köprünün kulesinden alanda toplanan kalabalığın fotoğraflarını geçti.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

22.00 : Cumhurbaşkanı Erdoğan milyonlara hitap ediyor. Alandaki milyonlar ellerindeki ışıkları ve Türk bayraklarını sallıyor.

21.50 : Bazı katılımcılar, ağaç tepelerinden töreni takip ediyor.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

21.35 : Başbakan Binali Yıldırım kürsüye çıktı. Yıldırım, konuşmasının başında köprüde şehit olanların kimliklerini saydı:

"Acımız büyüktür, hüznümüz dağlar kadardır ama boyun bükmüyoruz, bükmeyeceğiz. Kor ateşte olsa hüznümüzü yüreğimize gömecek, göz yaşlarımızı içimize akıtacağız bugün alçakları, hainleri sevindirmeyeceğiz. Millet için, vatan için, bayrak için inanç, namus, şeref için canlarını seve seve veren şehitler, bugün bizlerden dua bekliyor, Fatiha bekliyor. Millet olarak 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız."

21.10 : Tören İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla devam etti.

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın dua etmesinin ardından 15 Temmuz belgeseli izlendi.

Törene 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bakanlar, eski başbakanlardan Tansu Çiller, spor, sanat ve iş dünyasından bazı isimler de katılıyor.

21.05 : Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanına ulaştı ve dev kalabalığı selamladı. Enerji Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak ile Türk bayrağı tişörtleri giyinen torunları Ahmet Akif ve Mahinur Albayrak da Erdoğan'la yürüdü.

Şehitler Makamı'nın yanından tören alanına giren Erdoğan'ın yürüyüşü tören alanındakilere dev ekranlardan izletildi.

20.50 : Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kısıklı'dan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne yürüyor. Cumhurbaşkanı'na eşlik edenler arasında eşi Emine Erdoğan'ın yanında şehit aileleri ve gaziler de bulunuyor.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

20.45 : Çengelköy'den yürümeye başlayan Başbakan Yıldırım, tören alanına giriş yaptı. Tören alanındaki platforma çıkan Yıldırım, katılımcıları selamladı.

20.10 : Başbakan Binali Yıldırım, beraberinde birçok bakanla Çengelköy'den köprü girişindeki tören alanına yürüyüşe geçti. Yıldırım, kendisine uzatılan mikrofonlara 15 Temmuz'un Türkiye'nin ikinci kurtuluş savaşı olduğunu söyledi.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

20.00 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ve eşi Selçuk Bayraktar, tören alanından fotoğraflarını paylaştı.

Son dakika... Türkiye ayakta Tarihi gecede kalabalıkların ucu bucağı yok

19.30 : Tören alanına gelen kalabalığa 15 Temmuz'da şehit düşenlerin resimlerinin resimlerinin yer aldığı pankartlar dağıtılıyor.

19.10 : 15 Temmuz Şehitler Köprüsü saat 12.00 itibariyle trafiğe kapatıldı. Köprüye akın eden kalabalıklar, X-Ray cihazından geçirilerek tören alanına alındı.

19.00 : 15 Temmuz anma törenini canlı blogla dakika dakika aktaracağız.