Dünya Son dakika... Elleri tetikte askerler sokaklarda militanlarla çatışıyor

Son dakika... Elleri tetikte askerler sokaklarda militanlarla çatışıyor

25.05.2017 - 09:55 | Son Güncellenme:

Filipinler'de IŞİD'le bağlantılı teröristlerin eline geçen Mindanao Adası'na çıkarma yapan ordu birlikleri, helikopter ve ağır makineli silahlarla militanlara saldırıyor. Silah seslerinin dinmediği çatışma bölgesinden binlerce sivil kaçıyor. Dün rehine alınan biri rahip 11 sivilin akıbeti ise meçhul. Militanlar, sıkıyönetim ilan edilen bölgede bir polis şefini başını keserek öldürdü.

Son dakika... Elleri tetikte askerler sokaklarda militanlarla çatışıyor

Dünyanın gözü iki gündür adalar ülkesi Filipinler'e çevrildi. Terör örgütü IŞİD'le bağlantısı bulunan Maute örgütünün Mindanao Adası'nı işgal etmesiyle başlayan çatışma büyüyor. Uluslararası haber ajansları, onlarca askerin elleri tetikte sokaklarda operasyon yaptığı fotoğrafları dünyaya servis etti.

Haberin Devamı

Filipinler ordusu helikopter ve ağır makineli tüfeklerle baskıyı artırırken, militanların elindeki bir köprü imha edildi.

Militanlar ise, sıkıyönetim ilan edilen bölgede bir polis şefinin başını kesti.

Son dakika... Elleri tetikte askerler sokaklarda militanlarla çatışıyor

Binlerce sivil kaçıyor

Binlerce kişi ise çatışma bölgesinden kaçarak canını kurtarmaya çalışıyor. Aralarında çocukların olduğu yüzlerce sivil Marawi’deki askeri kampta kalıyor.

Rehinelerin akıbeti meçhul

Militanların Mindanao Adası'ndaki Marawi kentinde rehin aldığı biri rahip 11 sivilin akıbeti bilinmiyor. IŞİD bağlantılı grup, askerlerin operasyonu bitirmemesi halinde ellerindeki rehineleri öldürmekle tehdit ediyor.

Militanlar Marawi'de rehineleri ele geçirdikleri katedralle birlikte bir belediye, bir cezaevi ve iki okulu da yaktı.

Son dakika... Elleri tetikte askerler sokaklarda militanlarla çatışıyor

Sıkıyönetim ülke çapına yayılabilir

Haberin Devamı

Çatışma haberini Rusya'da alıp ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, "Olağanüstü hal içindeyiz. Mindanao'da ciddi sorunlar var ve IŞİD'in ayak izleri her yerde" dedi.

Duterte, sıkıyönetimin tüm ülkeye yayılabileceği bilgisini de verdi. Filipinler liderine göre teröristler kuzeydeki Luzon'da yuvalanmış durumda ve bu değişmezse tüm ülkede sıkıyönetim ilan edilecek.

On binlerce polis teyakkuzda

Ülke genelinde 175 bin polis teyakkuz halinde, kamu binalarında olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor.

Rusya'dan apar topar Filipinler'e dönen Duterte, Rus lider Vladimir Putin'le randevusunu bir gün önceye almak zorunda kalmıştı. Putin'den yeni ve modern silahlar isteyen Duterte, "Buraya sizin desteğinizi almak ve yardım istemek için geldim. Ülkemiz modern silahlara ihtiyaç duyuyor. ABD'ye bazı siparişlerimiz vardı ancak orada durum net değil. IŞİD'le mücadele etmek için modern silahlara ihtiyacımız var" demişti.

Rehinelerin başını kesen örgüt

Malezya ve Filipinler arasındaki Adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Yakın dönemde IŞİD'e bağlılığını ilan eden örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Örgüt, son yıllarda yabancı turistlerin başını keserek dünyayı sarsmış durumda. Rodrigo Duterte, geçen yıl Ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf'ı 'bitirme' emri vermişti.