Dünya Son dakika... Ermenistan'da asker sokağa indi ve Sarkisyan istifa etti!

Son dakika... Ermenistan'da asker sokağa indi ve Sarkisyan istifa etti!

23.04.2018 - 12:44 | Son Güncellenme:

Ermenistan'da yüzlerce gösterici, askeri üniformalarla başkent Erivan'da sokaklara döküldü. ABD destekli Özgür Avrupa Radyosu, protestocu askerlerin yer aldığı fotoğrafları dünyayla paylaştı. Bu gelişmeden birkaç saat sonra gözaltına alınan muhalif lider Paşinyan polis tarafından serbest bırakıldı. Son olarak protestoların hedefindeki isim olan Başbakan Sarkisyan, "Yanılmışım" diyerek istifa etti.

Son dakika... Ermenistanda asker sokağa indi ve Sarkisyan istifa etti

Ermenistan'da yüzlerce protestocu, askeri üniformalarla başkent Erivan'da sokaklara döküldü. Göstericiler, başkent Erivan'daki önemli caddeleri kapatarak hükümet karşıtı sloganlar attı.

Haberin Devamı

Ülkenin Savunma Bakanlığı, göstericiler arasında askerler olduğunu kabul etti. Bu askerlerin sert yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Bölgedeki aktivistler ve ABD destekli Özgür Avrupa Radyosu, askerlerin yer aldığı birbirinden ilginç fotoğrafları paylaştı.

Muhalif lider serbest bırakıldı ve istifa geldi

Dün Ermenistan'da hükümet karşıtı gösterilerin sona ermesini görüşmek muhalif lider Nikol Paşinyan'la bir araya gelen Başbakan Serj Sarkisyan, muhalefeti 'şantaj yapmakla' suçlayıp toplantıyı terk etmişti. Program sonunda gözaltına alınan Paşinyan, bugün serbest bırakıldı.

Son olarak Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan, "Sokaklardaki protestocular benim başbakan olmamı istemiyor. Talebinizi yerine getiriyorum. Size son kez başbakan olarak sesleniyorum. Paşinyan haklıydı. Yanılmışım. Başbakanlığı bırakıyorum." diyerek istifa ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Başbakan Birinci Yardımcısı olan Karen Karapetyan'ın geçici olarak başbakanlık görevini yürüteceği duyuruldu.

Son dakika... Ermenistanda asker sokağa indi ve Sarkisyan istifa etti

Muhalifler, 13 Nisan'da Sarkisyan'ın başbakanlığa aday gösterilmesiyle, Liberal siyasi güçlerin oluşturduğu Elk (Çıkış) koalisyonu üyesi, Milletvekili Nikol Paşinyan'ın öncülüğünde protesto gösterilerine başlamıştı. Göstericilere polis defalarca müdahale etmiş, göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanılan olaylarda Paşinyan dahil çok sayıda gösterici yaralanmıştı. Katılımın giderek arttığı protestolara bugün bir grup silahsız askerin de katılması gösterilere yeni bir boyut kazandırmıştı.

2008'den bu yana iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Serj Sarkisyan 17 Nisan'da parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçilmişti. Ermenistan'da 2015'te Sarkisyan'ın desteğiyle kabul edilen anayasa referandumuna göre yürütme yetkisi devlet başkanından başbakana devredilmişti.

Sarkisyan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2008 yılında da göstericiler 'oylamada yolsuzluk yapıldığı' iddiasıyla sokaklara dökülmüştü. Polisin müdahalesinde en az sekiz gösterici hayatını kaybetmişti.