Dünya Son dakika... Fransa'da ortaya çıktı! Paris'te bir hastanede yatıyor

Son dakika... Fransa'da ortaya çıktı! Paris'te bir hastanede yatıyor

19.04.2018 - 11:39 | Son Güncellenme:

Al Jazeera, Libyalı general Hafter'in Paris yakınlarındaki bir askeri hastanede tedavi gördüğünü dünyaya duyurdu. Sağlık durumuyla ilgili çelişkili bilgiler bulunan Hafter'in beyninin hasar aldığı ve bazı fonksiyonlarının bir daha eskisi gibi olmayacağı belirtiliyor. CIA ile yakın ilişkileri bulunan Libyalı general, yıllarca Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın merkez binasının yakınında yaşadı.

Son dakika... Fransada ortaya çıktı Pariste bir hastanede yatıyor

Libya'nın doğusunu kontrol eden eski general Halife Hafter'ın Fransa'da bir hastanede olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Uluslararası yayın kuruluşu Al Jazeera'nin haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın Hafter'in Paris yakınlarındaki bir hastanede tedavi gördüğünü doğruladı. Hafter, askeri hastane Val-de-Grâce'de yatıyor.

Al Jazeera, 75 yaşındaki savaş ağası Hafter'in sağlık durumunun net olmadığını aktarıyor.

İsmini açıklamayan bir Avrupalı diplomat, Libyalı generalin geri döndürülemez beyin hasarı aldığını ve bazı fonksiyonlarının eskisi gibi olamayacağını söyledi.

Hafter'in sözcüsü ise, Libya'nın En Neba televizyonuna verdiği röportajda Hafter'in kalp krizi veya felç geçirdiği yönündeki haberleri yalanladı.

1980 yılında diktatör Muammer Kaddafi tarafından albaylığa terfi ettirilen Hafter, savaşmak için gönderildiği Çad'da 1987'de esir alındı.

Haberin Devamı

Hafter'in Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ile yakın ilişkileri bulunuyor. Libya ordusundan atıldıktan sonra ABD'ye giden Hafter, yıllarca CIA'in Langley'deki merkezinin yakınında yaşadı.

Arap Baharı'yla 2011 yılında radikal bir dönüşüm yaşayan Libya'da, Kaddafi devrildi. Hafter de aynı yıl Libya'ya geri döndü.

Yıllardır farklı grupların güç mücadelesi ve çatışmalarına sahne olan çalkantılı Kuzey Afrika ülkesinde, emekli tümgeneral Halife Hafter'in ortaya çıktığı tarih Mayıs 2014'tü.

16 Mayıs Cuma günü 'radikal' gruplara karşı operasyon başlattığını ilan eden Hafter, birkaç gün sonra hedefine Libya'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) da ekledi. Birkaç gün sonra yaptığı basın toplantısında ise bu kez hedefine doğrudan hükümeti koydu.

İç savaşla geçen ayların ardından Hafter'e bağlı güçler Bingazi'yi rakiplerinden geri aldı.

Geçen yıl Temmuz ayına gelindiğinde ise, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle Mısır'ın desteklediği Hafter ile Birleşmiş Milletler destekli Ulusal Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Fayiz el-Sarac ateşkes için anlaştı. Tarafların uzlaşıya vardığı başlıklardan biri de, en kısa zamanda seçimlerin düzenlenmesiydi.

Ancak söz konusu anlaşma beklendiği gibi hayata geçmedi, taraflar savaşmaya devam etti.

Haberin Devamı

Son olarak, Hafter'e bağlı birlikler geçici hükümetin Genelkurmay Başkanı Abdurrazık Nazuri'nin konvoyunu hedef alan bombalı saldırı düzenledi. Hafter'le geçen yıl el sıkışan Fayiz Sarac, saldırganların yakalandığı bombalı suikasti kınadıklarını açıkladı.

Petrol zengini Kuzey Afrika ülkesi Libya, halihazırda Avrupa'ya doğru en çok göçmenin yola çıktığı nokta.