Gündem Son dakika: Rus uçağı Karadeniz'e düştü! Cesetler böyle çıkarıldı...

Son dakika: Rus uçağı Karadeniz'e düştü! Cesetler böyle çıkarıldı...

25.12.2016 - 08:06 | Son Güncellenme:

Dünyanın gündemine düşen son dakika haberi... Rusya'da 92 kişiyi taşıyan askeri uçak Karadeniz'e düştü. Rusya Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre şimdiye kadar 10 cansız bedene ulaşıldı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, düşen Tu-154 tipi uçakta bulunan 92 kişiden sağ kurtulan olmadığını duyurdu. Bu arada uçakta bulunan yolcuların kimlikleri açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıkladığı listeye göre uçakta Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkisi bulunuyordu. Devlet Başkanı Putin kaza ile ilgili soruşturma başlattı. Putin ayrıca 26 Aralık'ta ülkede ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

Son dakika: Rus uçağı Karadenize düştü Cesetler böyle çıkarıldı...

Son dakika haberi: Rusya Savunma Bakanlığına ait, 92 kişiyi taşıyan Tu-154 tipi uçağın Soçi'den havalandıktan sonra Karadeniz üzerinde düştüğü bildirildi. İlk açıklamalarda uçaktaki kişi sayısı 91 olarak belirtilmişti, ancak son gelen bilgilerle uçakta 84 yolcu 8 de mürettebat olmak üzere 92 kişinin bulunduğu açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre şimdiye kadar 10 cansız bedene ulaşıldı. İlk ceset Soçi kıyılarına 6 kilometre uzaklıkta bulundu.

Haberin Devamı

ENKAZA ULAŞILDI

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, kıyıya 5 kilometre uzaklıkta yağ izlerine, 1,5 kilometre mesafede ise uçağa ait parçaların tespit edildiğini açıkladı. Uçağın plotaj hatası ve teknik arızadan düşmüş olabileceği dile getiriliyor. Uçağın parçalarının bulunduğu Soçi'nin Karadeniz kıyısında yolcuların özel eşyalarına da ulaşıldığı bildirildi.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Soçi şehrinden Rusya'nın Suriye'deki Himiymim üssüne doğru yola çıkan Tupolev Tu-154 tipi uçak havalandıktan kısa süre sonra radardan kayboldu.

BAKANLIK SÖZCÜSÜ: KURTULAN YOK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, düşen Tu-154 tipi uçakta bulunan 92 kişiden sağ kurtulan olmadığını duyurdu. Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Konaşenkov, Savunma Bakanlığına ait Tu-154 tipi uçağın saat 05.25'te Soçi'deki Adler havalimanından havalandıktan sonra 05.27'de radardan kaybolduğunu söyledi. Konaşenkov, "Uçağın düştüğü yer tespit edildi. Kazadan sağ kurtulan olduğu yönünde işaret bulunmuyor" dedi. Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154'ün parçalarının Soçi kıyılarında Karadeniz'in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Karadeniz'e düşen Tupolev-154 uçağı 1983 yılında üretildi. Uçağın son tamiratı Aralık 2014'te, son bakımı ise bu yılın eylül ayında yapıldı. Uçağın toplam uçuş süresinin yaklaşık 7 bin saat olduğu ifade ediliyor. Moskova'dan havalanan Tu-154 tipi uçağın Soçi'de yakıt ikmali yaptıktan sonra Suriye'ye gitmesi planlanıyordu. Uçak, Rusya'nın Suriye'deki Himeymim üssünde yeni yıl konseri vermek için giden koro üyelerini taşıyordu.


"KAZADA TERÖR İHTİMALİ YOK"

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, kazanın muhtemel sebepleri arasında terörizm ihtimalini 'tamamen dışarıda bıraktıklarını' belirtti.

AP'nin haberine göre Ozerov, uçağın teknik bir problemden veya mürettebat hatasından dolayı düşmüş olabileceğini fakat terörizm kaynaklı olamayacağını çünkü uçağın ordunun işletiminde olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

UÇAKTAKİ YOLCU LİSTESİ AÇIKLANDI

Rusya Savunma Bakanlığı Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan listeye göre, uçakta sekizi mürettebat 92 kişi bulunuyordu. Listede, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkisinin ismi yer aldı.

İsimler arasında Kızıl Ordu Korosu Sanat Yönetmeni Aleksandr Halilov ve Savunma Bakanlığı Kültür Dairesi Başkanı Anton Gubankov ve Doktor Liza olarak bilinen Doktor Yelizaveta Glinka, Rus NTV kanalının 3 çalışanı, muhabir Mihail Lujnetskiy, kameraman Oleg Pestov ve ses operatörü Yevgeniy Tolstov ve Zvezda televizyonundan muhabir Pavel Obuhov, kameraman Aleksandr Suranov ve kameraman yardımcısı Valeriy Rjevskiy bulunuyor. Aynı zamanda Kızıl Ordu Korosu’nun 64 üyesinin de uçakta olduğu belirtiliyor.

ÖLENLER ARASINDA NİŞANLI BİR ÇİFT VARDI

Kazada ölenler arasında Kızıl Ordu Korosu'nda görevli 22 yaşındaki Ralina Gilmorova ile nişanlısı Mikhail de bulunuyor. Genç çift geçtiğimiz yıl nişanlanmıştı ve kısa süre sonra evlenmeyi planlıyorlardı.

Haberin Devamı

Son dakika: Rus uçağı Karadenize düştü Cesetler böyle çıkarıldı...

19 YAŞINDAKİ GENÇ DANSÇI DA UÇAKTAYDI

Düşen uçağın içinde Kızıl Ordu Korosu mensubu 19 yaşındaki genç dansçı Lilia Pyryeva’nın da olduğu belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı uçakta bulunan Kızıl Ordu Korosu'nun Suriye'nin Lazkiye şehrinde bulunan Hmeymim Üssü'nde konser vermeye gittiğini açıkladı.

Uçakta bulunduğu düşünülen Rus televizyon kanalı NTV'nin ses kayıtçısı Yevgeniy Tolstov uçuştan önce Facebook hesabından uçağın resmini paylaşmıştı. Rus Channel One kanalı içinde 92 kişinin bulunduğu düşen uçakta bulanan yayın ekibinden 3 çalışanın fotoğraflarını yayınladı.

BU AY İKİNCİ UÇAK KAZASI

Aralık ayının başlarında başka bir Rus Savunma Bakanlığı’na ait uçak Sovyet dönemnden kalma bir askeri üsse acil iniş yapmak istediği için Sibirya’da düşmüştü. 39 kişi taşıyan uçakta ölen olmamış, yaralı 32 kişi hastanede tedavi altına alınmıştı.

Haberin Devamı

POLONYA CUMHURBAŞKANI'NIN ÖLDÜĞÜ UÇAK DA AYNI UÇAK

Çok uzun yıllardır Sovyet ve Rus havayollarında en çok kullanılan uçak Tu-154... Uçağım üç motoru var, dar gövdeli ve orta menzile sahip... 1960'lı yılların ortasında tasarlanan Tu-154, 1972 yılında kullanımına başlandı ve yeni motor ve donanımlarla 1986 yılında modernize edildi.

Can kayıplarının görüldüğü 39 kaza yaptı. Ancak bu kazaların çok azı teknik sorunlardan kaynaklandı. Kazaların önemli bir kısmının nedeni hava koşulları ve hava trafik kontrol kulesinin yaptığı hatalar. Birkaç tanesi Lübnan, Gürcistan ve Afganistan'daki çatışmalarda düştü.

2000'li yıllarla birlikte emekliye ayrılmaya başlandı. Rus havayolu şirketi Aeroflot, 2010 yılında filosundan bu uçakları çıkardı. Dünyada şu anda kullanımda olan yaklaşık 50 adet bulunuyor.

Nisan 2010'da Rusya'nın batısındaki Smolenks kentinde Tu-154 tipi bir uçak düşmüş ve aralarında Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin de olduğu 96 yolcu yaşamını yitirmişti.

Sibirya Havayolları'na ait bir başka Tu-154 tipi uçak da Ekim 2001'de Karadeniz üzerinde vurularak düşürülmüştü. Uçakta bulunan 78 kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'den Rusya'nın Novosibirsk kentine gitmekte olan uçağın yolcularının önemli bir kısmını İsrailliler oluşturuyordu.

Ukrayna ordusu ilk etapta olayla hiçbir ilgisi olmadığını açıklamış ancak daha sonra yetkililer, uçağın bir tatbikat sırasında kazara vurulmuş olabileceğini söylemişti.