Dünya Son dakika... Heyelan ve devasa kayaların altına gömülen köyde cesetler çıkarılıyor

Son dakika... Heyelan ve devasa kayaların altına gömülen köyde cesetler çıkarılıyor

24.06.2017 - 10:12 | Son Güncellenme:

Çin'de bir dağ köyü sabahın erken saatlerinde eşine rastlanmayan büyüklükte bir kütlenin altında kaldı, felaketten yalnızca üç insan kurtulabildi. Yüzlerce kişiden oluşan kurtarma ekipleri, ilk 17 saatte altı cesedi enkaz altından çıkardı. Kayıpların sayısı 112, ilk açıklamada haber alınamayan 141 köylü olduğu duyurulmuştu. Qiao Dashuai, heyelandan saniyeler önce iki aylık bebeklerinin ağlaması üzerine eşiyle birlikte uyandıklarını söyledi. O anda büyük bir gürültü duyan ailenin evden dışarı fırlamasıyla mucize kurtuluş gerçekleşti. Uluslararası ajanslar feci fotoğraflar geçiyor, dev heyelanın bir nehri tıkayıp yolu da yok ettiği görülüyor.

Son dakika... Heyelan ve devasa kayaların altına gömülen köyde cesetler çıkarılıyor

Çin bu sabah bir felakete uyandı. Ülkenin güneybatısındaki Sıçuan eyaletinde heyelan bir köyü uttu. Xinmo köyü sabah 06.00 sularında dağdan kopan dev kayalar ve toprak kütlesinin altına gömüldü, 46 hanenin bulunduğu köydeki evler heyelan altında kaldı. Büyük kaya parçalarının kaldırılması için enkaz bölgesinde iş makineleri çalışıyor.

Haberin Devamı

Tibet bölgesine yakın Maoxian şehrine bağlı köyde 112 insan dev kütlenin altında kaldı. Reuters haber ajansı, kurtarma ekiplerinin ilk 17 saatte altı kurbanın cesedini enkaz altından çıkardığını bildiriyor.

Son dakika... Heyelan ve devasa kayaların altına gömülen köyde cesetler çıkarılıyor
Felaketten yalnızca üç kişi kurtulabildi. Bir anne baba ile iki aylık bebekleri, mucizevi şekilde kayaların arasından sağ çıktı. Felaketten kurtulan Qiao Dashuai'nin hastanedeki görüntüsünü, Çin devlet televizyonu ekrana getirdi. Dashuai, heyelandan saniyeler önce bebeklerinin ağlamasıyla uyandığını ve duyduğu büyük gürültüyle evden dışarı fırladıklarını anlattı.

Çin lideri Şi Jinping, kurtarma ekiplerinden tüm çabalarını hızlı bir şekilde göstermelerini istedi ancak köyden inanılmaz fotoğraflar geliyor. Uluslararası ajansların dünyaya geçtiği kareler, dağdan sürüklenen devasa kayaların Xinmo köyüyle birlikte bir nehri ve yolu da yuttuğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, üç milyon metreküp kütlenin aşağıya doğru kaydığını tahmin ediyor.

Yüzlerce kurturma ekibi ve ambulanslar köye ulaştı ancak enkazın ne kadar sürede temizleneceği bilinmiyor. Resmi televizyon, ekiplerin kaya ve toprağı karıştırdığı görüntüleri ekrana getirdi.

Çin Radyosu, bölgede etkili olan şiddetli yağışın felakete yol açmış olabileceğini aktarıyor. Radyoya konuşan ismini açıklamak istemeyen bir araştırmacı, bölgedeki barajın yıkılabileceği uyarısını yaptı.

Sıçuan'daki son büyük felaket, 2008 yılında meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremdi. Wenchuan merkezli depremde 70 bin insan yaşamını yitirmişti.