Dünya Son dakika... Ve Mescid-i Aksa'nın tüm kapıları açılıp kapatıldı! İsrail polisi yine saldırdı

Son dakika... Ve Mescid-i Aksa'nın tüm kapıları açılıp kapatıldı! İsrail polisi yine saldırdı

27.07.2017 - 10:33 | Son Güncellenme:

Tel Aviv yönetiminin kutsal mabed çevresindeki güvenlik önlemlerini tamamen kaldırması üzerine Filistinlilerin Mescid-i Aksa boykotu bitti. İkindi namazı için binlerce kişi camiye aktı, tüm kapılar açıldı. İsrail polisi Hutta Kapısı'nda Filistinlilere müdahale etti. 56 kişi yaralandı. Ancak son gelen bilgiye göre ise İsrail Aslanlı kapısı dışındaki tüm kapıları kapattı.

Son dakika... Ve Mescid-i Aksanın tüm kapıları açılıp kapatıldı İsrail polisi yine saldırdı

İsrail, İslam dünyasını karşısına aldığı Mescid-i Aksa hamlesinde tamamen geri adım attı ve kutsal mabed çevresindeki son güvenlik önlemlerini de bu sabah tamamen kaldırdı. Mescid-i Aksa çevresinden temizlenenler arasında bariyerler ve kameralar bulunuyor. Büyük tepkiye yol açan metal dedektörler, iki gün önce sökülmüştü.

Haberin Devamı

Söz konusu hamlenin ardından Filistinliler, Mescid-i Aksa'daki boykotun bittiğini duyurdu. Haberi Associated Press (AP) acil koduyla geçti. Birçok Filistinli ise kutlama yaptı.

Kudüs'teki Müslüman liderlerin çağrısı üzerine insanlar kutsal mabede koşup namaz kıldı.

Tüm kapılar açılıp kapatıldı

İlk toplu namaz kalabalığın toplanması için ikindi vakti kılınıyor. Anadolu Ajansı, Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine Mescid-i Aksa'nın tüm kapılarının açıldığı ve on binlerce kişinin tekbirlerle camiye koştuğu bildirildi.

Reuters haber ajansının geçtiği ilk fotoğraflarda, kalabalık birbirini ezerek içeri girdi.

İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın içinde ve dışında Filistinlilere müdahale etti. Kapıların dışında ve avluda toplam 56 kişi yaralandı. Aslanlı kapısı dışındaki tüm kapıları kapattı. Olay sonrası hafif yaralananlar tedavi edildi.

Haberin Devamı

Görgü tanıkları İsrail polisinin Filistinlilere ses bombası attığını belirtiyor.

Bu yılın en gerilimli günleri

İsrail'in bir silahlı saldırıyı bahane ederek kutsal mabedi Filistinlilere kapatması, bölgede gerilimi zirveye çıkarmıştı. Cuma namazından çıkışta gösteri yapan Filistinliler İsrail polisinin saldırısına uğramış ve beş kişi ölmüştü. Paşananları protesto eden bir Filistinli ise, Batı Şeria'da üç İsrailli'yi bıçaklayarak öldürmüştü.

İsrail, metal dedektörlerin kaldırılmasıyla Mescid-i Aksa çevresine 28 milyon dolar harcayarak yüz tanıma özelliğine sahip güvenlik kamera sistemi kuracağını açıklamıştı.

Kudüs'te yükselen tansiyon, Türkiye ve İsrail arasındaki ipleri de germişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok açıklamasında Tel Aviv yönetimine sert tepki göstermişti.

Kriz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de taşındı. BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, gerginliğin Cuma gününe kadar dindirilmemesi halinde krizin başka noktalara sıçrama riski bulunduğunu söylemişti.