Dünya Son dakika... Kalaşnikoflu kadınlardan gövde gösterisi!

Son dakika... Kalaşnikoflu kadınlardan gövde gösterisi!

16.01.2018 - 11:30 | Son Güncellenme:

Yemen'de İran destekli Husi taraftarları, başkent Sana'da ellerinde otomatik silahlarla sokağa çıktı. Çok sayıda çocuğun da yer aldığı gösteriden şoka uğratan fotoğraflar geldi.

Son dakika... Kalaşnikoflu kadınlardan gövde gösterisi

İç savaş ülkesi Yemen'de Suudi Arabistan'ın başını çektiği uluslararası koalisyonla İran destekli Husilerin çarpışması sürerken, başkent Sana'dan yeni fotoğraflar geldi.

Haberin Devamı

Husi destekçisi yüzlerce kadın, ellerinde Kalaşnikof silahlarla gövde gösterisi yaptı.

Reuters haber ajansının dünyaya fotoğraflarını geçtiği gösteride, birçoğunun yüzü tamamen kapalı kadınların arasında çocuklar dikkat çekti. Birçok erkek ve kız çocuğu, ellerinde gerçek silahlarla alanda yerini aldı.

Arap Yarımadası'nın en fakir ülkesinde devam eden savaş, son dönemde Husilerin Suudi Arabistan'a fırlattığı füzeler nedeniyle dünyanın da gündeminde. Suudiler ve ABD, başkent Riyad'a atılan füzeleri İran'ın verdiğini savunuyor.

Aynı saftaki güçler arasında gerginlik

Ortadoğu'daki ezeli düşmanlar İran ve Suudi Arabistan'ın bilek güreşine sahne olan ülkede Husilere karşı savaşan koalisyon güçleri ve Güney Halk Direnişi arasında da gerginlik var.

Haberin Devamı

Merkezi yönetimin geçici başkent ilan ettiği Aden'deki milisler, bölgede görev yapan Birleşik Arap Emirlikleri askerlerinin karargahına kadar sekiz kontrol noktası oluşturdu.

Yerel milisler, Husiler tarafından öldürülen devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in yeğeni Tuğgeneral Tarık Muhammed Salih'in Aden'e gelmesini istemiyor. Koalisyon ise, henüz konuyla ilgili sorulara yanıt vermiş değil.

Tuğgeneral Salih, ilk kez Şebve'de 11 Ocak'ta ortaya çıkmıştı.

Son dakika... Kalaşnikoflu kadınlardan gövde gösterisi

Aktivisti serbest bıraktılar

Husiler ise, beş aydır alıkoydukları insan hakları aktivisti ve gazeteci Hişam el Umeysi'yi dün serbest bıraktı. Umeysi, Sana'daki bir otelde gazetecilerin önünde salıverildi.

Bitmeyen savaş

İran destekli Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin kaçmasıyla patlak veren iç savaş, Suudi Arabistan ile İran'ın kapışmasına dönüştü. Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleri Mart 2015'te Husiler'e karşı operasyon başlattı.

Halihazırda ülkenin batısını kontrol eden Husilere karşı Suudi Arabistan'ın başını çektiği uluslararası koalisyon bombardımanlar düzenliyor. Koalisyonda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler yer alıyor.

Ülkenin orta kesiminde terör örgütü El Kaide'nin kontrol ettiği bölgeler de bulunuyor.

Haberin Devamı

Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, uzun süre Husilerle işbirliği yapıp yönetime karşı birlikte savaştı. Aralık ayı başında taraflar birbirleriyle çatışmaya başladı ve Salih öldürüldü.

İnsani felaket

İç savaştan önce de yoksul ülkeler listesinin ilk sıralarında gelen Yemen'de, neredeyse üç yıldır susmayan silahlar nedeniyle durum bir felakete doğru gidiyor.

Savaşta 10 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı. Kolera gibi salgın hastalıklar ülke çapında yayılıyor, şimdiye kadar 900 bin insan hastalıktan etkilendi.

Yedi milyon insanın açlığın kıyısında olduğu ülkede, abluka nedeniyle yaklaşık 21 milyon kişi insani yardıma muhtaç.