Dünya Son dakika: Kıbrıs müzakerelerinde Rum lider kapıyı vurup salonu terk etti

Son dakika: Kıbrıs müzakerelerinde Rum lider kapıyı vurup salonu terk etti

16.02.2017 - 16:04 | Son Güncellenme:

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, adadaki tarafların buluştuğu zirvede Rum lider Anastasiadis'in büyük bir öfkeyle "Söyleyecek bir şeyim yoktur" dediğini ve kapıyı sert bir şekilde vurarak salondan çıktığını söyledi.

Son dakika: Kıbrıs müzakerelerinde Rum lider kapıyı vurup salonu terk etti

Aylardır devam eden Kıbrıs müzakerelerinde bugün büyük bir kriz yaşandı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, bugün yeniden bir araya geldi. Ara bölgedeki BM tesislerinde gerçekleşen görüşme, Anastasiadis'in kapıyı vurup salondan çıkmasıyla bitti.

Haberin Devamı

Liderler, bugünkü görüşmede Rum Meclisi'nin Enosis referandumunun okullarda anılması kararını görüştü.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşme sonrası yaşananları şöyle anlattı:

"Anastasiadis konuşmasını yaptıktan sonra BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin konuyu toparlama açısından yapmakta olduğu bir konuşma vardı. Eide'nin, algının düzeltilmesi gerektiğini ifade etmeye çalıştığı bir noktada Rum lider büyük bir öfke içerisinde 'Söyleyecek bir şeyim yoktur' diyerek, kapıyı da sert bir şekilde vurup çıktı. O noktada başka yapacak bir şey kalmadı.

Rum liderin geçmişte de zaman zaman fevri davranışları oldu. Buna müsamaha göstermek, tolere etmek mümkün değildi. Bu toplantının devam edebilmesinin en önemli şartı, orada bulunanlara karşı saygı içinde bulunmaktır. Bunun başka bir yolu yoktur. O olmadığı takdirde toplantının devam etmesi mümkün değildir."

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, ayrıca "Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak kendi ellerindedir" açıklamasını yaptı.

RUM LİDER: BİRKAÇ DAKİKA ARA İSTEDİM, DÖNDÜĞÜMDE GİTMİŞTİ

Rum lider Anastasiadis ise, "Birkaç dakika ara istedim, geri döndüğümde Akıncı gitmişti. BM arabulucusu Eide de Akıncı’nın gittiğini farketmedi. Kıbrıs Türk liderini derhal diyaloğun devamı ve iki toplumun ortak çıkarları için ciddiyetle davranmaya davet ederim" dedi.

Kıbrıslı taraflar, geçen ay Cenevre'de bir araya gelmiş, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın da katıldığı zirveden bir sonuç çıkmamıştı.