Dünya Son dakika... Merkel: Gümrük Birliği anlaşmasına güncelleme yok

Son dakika... Merkel: Gümrük Birliği anlaşmasına güncelleme yok

16.08.2017 - 15:39 | Son Güncellenme:

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile şu aşamada 'Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncellemeyi düşünmediklerini söyledi.

Son dakika... Merkel: Gümrük Birliği anlaşmasına güncelleme yok

Reuters haber ajansının son dakika olarak geçtiği habere göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile şu aşamada 'Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncellemeyi düşünmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

BUGÜNE NASIL GELİNDİ

Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi’nden Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasını yenilemek için yetki istedi. Komisyon, 20 yıllık anlaşmanın güncelleştirilmesinin 29 Kasım 2015 ve 18 Mart 2016 tarihlerinde yapılan AB – Türkiye zirve kararlarında yer aldığı hatırlattı. Mevcut anlaşmanın güncellenme talebi Türkiye tarafından da memnuniyetle karşılandı.

MEVCUT ANLAŞMA NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ VE HANGİ ÜRÜNLERİ İÇERİYOR?

Türkiye ile yapılan mevcut Gümrük Birliği anlaşması, 31 Aralık 1995 tarihinde yürürlüğe girdi. Anlaşma çerçevesinde sanayi ürünleri, her iki taraf arasında herhangi bir gümrük kısıtlaması olmaksızın satılabiliyor. Ancak anlaşma tarım ürünleri gibi temel ekonomik ürünleri kapsamıyor.

Haberin Devamı

HANGİ KONULAR GÜNCELLENECEKTİ?

Anlaşmanın güncelleştirmesiyle, Gümrük Birliğindeki ürünlerin niteliği ve yelpazesinin tarım, hizmetler, sanayi ve kamu alımları alanlarını kapsayacak şeklide genişlemesi ve AB'nin 3. ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye'nin mağdur olmasının da önüne geçilmesi hedefleniyordu. Daha önce AB’nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkeler Türkiye’ye vergisiz mal satabiliyor ancak Türk mallarından vergi almaya devam ediyorlardı. Güncelleme ile Türkiye mallarını 3. ülkelere vergisiz satabilecekti.

ANLAŞMANIN GÜNCELLENMESİYLE NE KADARLIK BİR GELİR BEKLENİYORDU?

Avrupa Birliği kendi ekonomisinde 12 milyar euroluk bir ek gelir bekleniyordu. Ayrıca AB’nin 5. büyük ticaret ortağı Türkiye ile arasındaki ticaretin daha da büyüyeceği belirtiliyordu.

GÜMRÜK BİRLİĞİ NEDİR?

Gümrük Birliği, ülkeler arasında herhangi bir gümrük vergisi veya tarifesi olmadan ticaret yapılması, üçüncü ülkelerden yapılan ithalatlara ortak bir dış tarife uygulanması ve ortak ticaret politikalarının uygulanması anlamına geliyor. Mevcut Gümrük Birliği anlaşması aynı zamanda Türkiye ve AB Üye Devletleri arasındaki ticaret ve yabancı doğrudan yatırım ilişkilerini kolaylaştırıyor.