Dünya Son dakika... NATO'dan tarihi karar

Son dakika... NATO'dan tarihi karar

25.05.2017 - 11:58 | Son Güncellenme:

NATO, ittifakın terör örgütü IŞİD'e karşı kurulan koalisyona dahil olacağını duyurdu. Karar bugün Brüksel'deki kritik zirvede resmen ilan edilecek. Tarihi kararla birlikte, terör örgütü IŞİD'in tamamen yok edilmesi için yürütülen operasyonlara şimdiye kadar sadece gözlem uçaklarıyla destek veren NATO, artık askerleriyle de alanda olacak.

Son dakika... NATOdan tarihi karar

Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO), bugüne kadar ki en kritik zirvelerinden birini Brüksel'de topluyor. Zorlu geçmesi beklenen zirveden, ittifakın IŞİD karşıtı koalisyona katılma kararı çıkacak.

Haberin Devamı

28 üyesi bulunan NATO'nun zirvesi, İngiltere Manchester'daki terör saldırısının gölgesinde gerçekleşiyor. Zirvenin bir numaralı gündemi, terörle mücadele. İlan edilecek kararla, Irak ve Suriye'de adım adım yenilgiye sürüklenen terör örgütü IŞİD'in tamamen silinmesinde NATO askerleri de rol oynayacak. Uluslararası ittifak, şimdiye kadar koalisyona gözlem uçaklarıyla destek veriyordu.

ABD'den gelen açıklamada, ittifakın IŞİD'e karşı sahaya inmesinin olumlu olacağı vurgulanmıştı. Akşam saatlerinde Almanya ve Fransa'nın da koalisyona katılmayı kabul edeceği bildirildi.

Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Erdoğan, ABD lideri Donal Trump ve Avrupa Birliği (AB) liderleriyle ikili görüşmeler de yapacak.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirveden önce düzenlediği basın toplantısında, bugün resmen ilan edilecek ittifakın IŞİD karşıtı koalisyona katılım kararını değerlendirdi.

28 müttefik ülkenin tümünün halihazırda koalisyonda yer aldığını belirten Stoltenberg, “NATO'nun üye olması durumunda terörle mücadeleye ilişkin kararlılığı hakkında güçlü bir mesaj verilecek ve koalisyon içindeki koordinasyon geliştirilecektir” dedi.

NATO karargahında özellikle terör örgütlerine karşı istihbarat paylaşımını geliştirecek bir terörist istihbarat biriminin kurulacağını söyleyen Jens Stoltenberg, aynı zamanda NATO'nun terörle mücadele faaliyetlerini düzenleyecek bir koordinatörün atanacağını da açıkladı.

Stoltenberg, yerel güçlerin eğitimi ile halihazırda IŞİD ile mücadelede kullanılan erken uyarı sisteminin (AWACS) kapsamının genişletileceğini ifade etti.