Dünya Son dakika... Soçi zirvesi dünyada manşet! 'Suriye'nin parçalanması önlendi...'

Son dakika... Soçi zirvesi dünyada manşet! 'Suriye'nin parçalanması önlendi...'

23.11.2017 - 17:32 | Son Güncellenme:

Hindistan'dan ABD'ye, Çin'den İspanya'ya dünya basını Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ve İran Devlet Başkanı Ruhani'nin Soçi'deki buluşmasını sayfalarına taşıdı. Gazeteler, 'Üçlü zirve, Suriye'deki savaşın sona ermesi için 'gerçek fırsat' olarak görülüyor', 'Türkiye, Rusya ve İran anlaştı', 'Putin 'Suriye'yi kurtardık' diye övündü' başlıklarını kullandı.

Son dakika... Soçi zirvesi dünyada manşet Suriyenin parçalanması önlendi...

Türkiye, Rusya ve İran'ın Soçi'deki Suriye zirvesi, dünya basınında geniş yer buldu.

Haberin Devamı

Amerikan New York Times gazetesi, 'Putin, Türkiye ve İran'ın, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin yapılmasını desteklediğini söylüyor' başlıklı haberiyle üç ülkenin terör örgütlerine karşı anlaştığını duyurdu.

Washington Post gazetesi, 'Rusya'da Suriye zirvesi, Suudi Arabistan muhalif grupları birleştirmeyi amaçlıyor' başlığını kullandı.

CNN International, zirveyi 'Türkiye, Rusya ve İran barış görüşmeleri için Suriye 'kongresi' düzenlenmesi konusunda anlaştı' başlığıyla verdi.

RUSYA

'Türkiye, Rusya ve İran, Suriye barışına ilişkin ne konuda anlaştılar?' başlıklı analiz yayınlayan RBK gazetesi, üç ülkenin Suriye'nin geleceğini belirleyecek ana aktör olduklarını aktardı.

Zirvede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın isminin hiç telaffuz edilmemesine vurgu yapan analiz, Şam rejiminin de taviz vermek zorunda kalacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

Kommersant gazetesinin Kremlin'e yakınlığıyla tanınan muhabiri Andrey Kolesnikov, Türkiye'nin Kürtlerle ilgili hassasiyetinin zirveden yansıyan en önemli başlık olduğunu bildiriyor.

İNGİLTERE

'Putin 'Suriye'yi kurtardık' diye övündü' başlığını atan İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Times, Rusya liderinin Suriye'de reform yapılmasını ve uzlaşma sağlanmasını istediğini yazdı. Gazete zirvede ABD'nin eksikliğinin dikkat çekici olduğunu vurguladı.

The Guardian, zirveyi 'Rusya, İran ve Türkiye, iç savaşın son bulmasını tartışıyor' başlığıyla verdi.

ALMANYA

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, Aralık ayı başında Soçi'de yaklaşık bin kişinin katılımıyla yeni anayasa üzerinde tartışılacak kongrenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusunu sordu.

Son dakika... Soçi zirvesi dünyada manşet Suriyenin parçalanması önlendi...

İSPANYA

İspanyol El Mundo gazetesi 'İran ve Türkiye, Suriye'de (Rus barışını) teşvik ediyor' başlığıyla okuyucularının karşısına çıktı. Putin'in zirvede Suriye'de savaşı sona erdirecek bir proje ortaya attığını yazan gazete, "Herkes aynı görüşte olmasa da Moskova'nın çizdiği ve uluslararası gözlemcilere göre Rus barışı olarak adlandırılan plan, Tahran ve Ankara'nın desteğini aldı" diye yazdı.

Haberin Devamı

La Vanguardia gazetesi de 'Putin, Suriye'deki barış projesini hayata geçirmek için Erdoğan ve Ruhani'nin desteğini almayı başardı' başlığını kullandı.

AVUSTURYA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin fotoğrafını kullanan Avusturya'nın önde gelen gazetelerinden Die Presse, fotoğrafın Putin'in sorunun çözümünde uluslararası ara bulucu konumunda olduğunu gösterdiğini yazdı. Gazeteye göre, Rusya'nın özellikle terör örgütü IŞİD'in ortadan kaldırılmasıyla Suriye genelinde ateşkes ilan etmek istiyor.

GÜRCİSTAN

Gürcistan basını, zirveyi iç savaşı bitirmek yönünde somut gösterge olarak değerlendirdi. Ülkenin önde gelen ajanslarından İnterpressnews, üç liderin çatışmaların sona ermesi adına çaba göstermek için anlaştığını aktardı.

Son dakika... Soçi zirvesi dünyada manşet Suriyenin parçalanması önlendi...

AZERBAYCAN

Zirveyi manşetten veren Şark gazetesi, Putin'in Erdoğan ve Ruhani'ye teşekkür ettiğini yazdı.

PAKİSTAN

Dawn gazetesi 'Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de siyasi çözüm için çalışacak' başlığını kullandı.

Haberin Devamı

HİNDİSTAN

Financial Express, 'Suriye'nin parçalanması önlendi' başlığıyla zirveyi okuyucularına sundu.

ÇİN

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, zirveyi 'Üçlü zirve, Suriye'deki savaşın sona ermesi için 'gerçek fırsat' olarak görülüyor' başlığıyla verdi.

Global Times China gazetesi ise, 'Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'deki barış sürecini hızlandırma konusunda anlaştı' diye yazdı.