Dünya Son dakika... Trump'tan tarihi karar! Tillerson'ın kovdu, Pompeo'yu alıyor

Son dakika... Trump'tan tarihi karar! Tillerson'ın kovdu, Pompeo'yu alıyor

13.03.2018 - 15:41 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, Dışişleri Bakanı Tillerson yerine CIA Direktörü Pompeo'yu atayacağını duyurdu. CIA'de boşalan göreve ilk kez bir kadın geçiyor. Görevden alınan Tillerson ilk açıklamayı az önce yaptı. 31 Mart'ta görevden ayrılacağını duyuran Tillerson, Donald Trump ile telefonda görüştüğünü söyledi. Tillerson, "Suriye'de ve Irak'ta yapılması gereken daha çok şey var. Müttefiklerimiz olmadan bunları başaramayız" ifadelerini kullandı.

Son dakika... Trumptan tarihi karar Tillersonın kovdu, Pompeoyu alıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u görevinden alarak yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'yu atadı. Önce Amerika'nın The Washington Post gazetesinin duyurduğu gelişmeyi, daha sonra ABD Başkanı Donald Trump da Twitter hesabında doğruladı:

Haberin Devamı

"CIA Direktörü Mike Pompeo, yeni Dışişleri Bakanımız olacak. Fantastik bir iş çıkaracak! Rex Tillerson'a hizmetleri için teşekkürler! Gina Haspel yeni CIA Direktörü olacak, bu konuma seçilmiş ilk kadın olacak. Hepsine tebrikler!"


TILLERSON'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Trump'ın görevden aldığı Dışişleri Bakanı Rex Tillerson basın toplantısı düzenledi. Tillerson, '31 Mart dışişlerindeki son günüm olacak. Suriye'de ve Irak'ta yapılması gereken daha çok şey var. Müttefiklerimiz olmadan bunları başaramayız' açıklamasında bulundu.

Kararın açıklanmasının ardından Beyaz Saray’da gazetecilerin karşısına geçen Trump, genel olarak iyi anlaştıkları Tillerson’la İran'ın nükleer anlaşması gibi konularda farklı düşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı, bütün dünyada sansasyon yaratan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la görüşme kararını Tillerson’a danışmadığının da altını çizdi.

Pompeo’yu öven Trump, artık ‘benzer frekansta olduğu biri’yle çalışacağını vurguladı.

"Tillerson görevde kalmak istiyordu"

Tillerson'un yardımcılarından Steve Goldstein, neden kovulduğunun eski bakana söylenmediğini bildirdi. Habere göre, Başkan Trump’un kararı yüzüne söylemediği Tillerson, görevde kalmak istiyordu.

Ajans, Trump'un bu kararı tek başına aldığını ve Tillerson'un artık 'çok daha mutlu olacağını' söylediğini de duyurdu.

İşte ilk kadın CIA Direktörü!

Son dakika... Trumptan tarihi karar Tillersonın kovdu, Pompeoyu alıyor

Yeni CIA Direktörü Gina Haspel, internette fotoğraflarının bulunamamasıyla bilinen bir isim. Bugün pek çok haber sitesi de Haspel yerine, başka isimlerin fotoğraflarını kullandı. Haspel'i CIA Direktörü Yardımcılığı'na da Trump atamıştı.

Yeni ekip istedi

Beyaz Saray açıklamasında, bu kritik dönemde bu pozisyon için doğru kişinin Pompeo olduğu belirtildi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi de, Trump’ın devam eden ticaret müzakereleri ve Kuzey Kore’yle yapılacak görüşmeler öncesinde yeni bir ekip istediğini ifade etti.

Pompeo İsrail için şahin!

İsrail’in Haaretz gazetesi, Pompeo’nun İsrail’i savunmak konusunda oldukça 'şahin' bir isim olduğunu duyurdu. İran’la yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo’nun Tahran’ı “dünyanın en büyük terör destekçisi” olarak nitelediği de, Tillerson’un görevden alınmasının ardından tekrar yayımlanan analiz yazısında hatırlatıldı.

Haberin Devamı

İlk ziyareti Türkiye'ye

TRT World'den Ece Göksedef, Trump’un ABD Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı ilk telefon görüşmesinden bir gün sonra (9 Şubat 2017) Pompeo'nun CIA Direktörü titriyle Türkiye’ye geldiğini ve Trump yönetiminden Türkiye’yi ziyaret eden ilk yetkili olduğunu belirtti. Pompeo, CIA Direktörü olarak ilk yurt dışı ziyaretini de Türkiye’ye yapmış olmuştu.

Al Jazeera bir hafta önce lobiyi duyurdu

Dünyaca ünlü Al Jazeera kanalı, 6 Mart tarihinde yayınladığı haberde Birleşik Arap Emirlikleri'nin Katar krizinde Doha yönetimiyle işbirliğini savunan Tillerson'un kovulması için lobi yaptığını duyurmuştu.

Afrika'dan döner dönmez...

Amerikan medyası aylardır Trump'ın Tillerson'ı kovacağı yönünde haberler yapıyordu ve ABD lideri her seferinde bu haberleri yalanladı. Ancak Tillerson, ilk Afrika turundan döner dönmez görevinden alındı.