Dünya Son dakika... Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı! ABD lideri, YPG kararını telefonda söyledi

Son dakika... Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı! ABD lideri, YPG kararını telefonda söyledi

24.11.2017 - 15:12 | Son Güncellenme:

Türkiye ve ABD liderlerinin telefon randevusundan dakikalar sonra Twitter hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini duyurdu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, Trump'ın artık YPG'ye silah verilmeyeceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söylediğini aktardı. Cumhurbaşkanlığı da Eroğan-Trump görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Yapılan görüşmede bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu. Terörle mücadele konusu ele alındı" ifadelerine yer verildi.

Son dakika... Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğanı aradı ABD lideri, YPG kararını telefonda söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, telefonda görüştü. Görüşmeyi Twitter hesabından paylaştığı bir fotoğrafla duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bugün ABD Başkanı Sayın Donald Trump ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik'' diye yazdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, görüşmenin en kritik gündemini canlı yayında açıkladı. Çavuşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Pentagon artık Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG'ye silah vermeyecek.

Ankara'dan yapılan ilk açıklamada ise, liderlerin Soçi zirvesi ve Suriye krizini ele aldığı belirtildi. Liderler ayrıca ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları da konuştu.

Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama

Cumhurbaşkanlığı, Eroğan-Trump görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Yapılan görüşmede bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu. Terörle mücadele konusu ele alındı" ifadelerine yer verildi.

Beyaz saray'dan açıklama

Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan açıklamayapıldı. Açıklama, iki ülkenin stratejik partner olduğu vurgulandı ve teröre karşı ortak mücadeleden bahsedildi.

Trump duyurmuştu

Twitter mesajıyla telefon konuşmasını duyuran Trump, Türkiye lideri Erdoğan'la Ortadoğu'u barışını ele alacaklarını söylemişti.

Trump, "Ortadoğu'da başıma kalan bu kargaşayı çözmek üzere (ABD saatiyle) bu sabah Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşeceğim. Bu işi çözeceğim ama en başında hayatlar ve dolarlar (6 trilyon) kaybetmemiz hataydı" diye yazmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD lideri Trump, bu yıl içinde iki kez yüz yüze görüşmüştü. ABD'de gerçekleşen randevuların sonuncusu, Eylül ayındaydı.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğini öven ABD Başkanı Trump, "Erdoğan dostum haline geldi. Dünyanın çok zorlu bir bölgesinde görev yapıyor. Çok da başarılı işler yapıyor. Bence Türkiye ve ABD'nin şu anda hiç olmadığı kadar birbirine yakın" demişti.

Türkiye ve ABD, Suriye'de terör örgütü YPG'ye verilen silahlar nedeniyle farklı pozisyonlarda yer alıyor. Ankara, YPG ile Rakka operasyonuna girişilmesine karşı çıkmış ancak Washington teröristlere yüzlerce TIR silah göndermişti.

İki ülke arasındaki diğer önemli konu başlıkları Reza Sarraf davası ve terör örgütü FETÖ'nün lideri Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi.