Dünya Son dakika... Trump ve Putin'den yeni mesajlar!

Son dakika... Trump ve Putin'den yeni mesajlar!

19.07.2018 - 17:15 | Son Güncellenme:

ABD'li mevkidaşıyla iyi bir başlangıç yaptıklarını belirten Rusya lideri, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın uzatılması için Washington'a çağrı yaptı. ABD Başkanı Trump ise, Putin'le ikinci görüşmeyi dört gözle beklediğini duyurdu.

Son dakika... Trump ve Putinden yeni mesajlar

Dünyayı sarsan tarihi zirvenin ardından hem Rusya hem de ABD'den yeni açıklamalar var.

Haberin Devamı

Bugün kameralar karşısına geçen Rusya lideri Vladimir Putin, ABD'li mevkidaşı Donald Trump'la buluşmasının iyi bir başlangıç olduğunu söyledi. Putin, "Yıllarca biriken problemlerin birkaç saat içinde çözülmesi beklenemez fakat bu iyi bir başlangıçtı" dedi.

Washington'ı üç yıl sonra sona erecek Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması için uyaran Rus lider, tarafların bir an önce anlaşmayı uzatması gerektiğini belirtti.

Putin, "ABD'de Rusya ile ilişkilerin gelişmesine karşı çıkanlar, kendi ülkelerinin güvenliği de dahil birçok şeyi feda etmeye hazır. Yeni START Anlaşması'nın süresi 2021 yılında doluyor. Genel çerçeveye bakınca, birkaç yıl önce bu anlaşma olmadan yaşayabilirdik ancak her şeye rağmen doğru adım attık ve bu anlaşmayı imzalama yoluna gittik. Fakat anlaşmayı uzatma çalışmalarına hemen şimdi başlamazsak, süre dolunca böyle bir anlaşma kalmayacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Rusya lideri, Moskova'nın anlaşmanın süresini uzatmaya hazır olduğuna dair güvence verdiğini daha önce duyurmuştu.

START olarak bilinen anlaşmaya, sekiz yıl önce dönemin ABD ve Rus liderleri Barack Obama ile Dmitry Medvedev imza koymuştu.

Putin'in sözlerinden üstü örtülü olarak NATO da nasibini aldı. Rus lider, ülkesi için doğrudan tehdit oluşturan saldırgan eylemlere aynı şekilde yanıt vereceklerini söyledi.

Putin "Avrupa’da güvenlik ve istikrarın sağlanması için kilit nokta, NATO’nun Rusya sınırlarında şu an yaptığı gibi yeni askeri üsler ve askeri yapılar konuşlandırması değil işbirliğini geliştirmek ve karşılıklı güveni artırmaktır" ifadesini kullandı.

TRUMP'TAN PEŞ PEŞE TWEETLER

Kırdığı potlarla yalnızca ABD'nin değil dünyanın gündeminden düşmeyen Donald Trump ise, dakikalar önce paylaştığı Twitter mesajında Putin'le ikinci buluşmayı dört gözle beklediğini duyurdu.

Trump, Rus mevkidaşıyla terörizmin durdurulması, İsrail'in güvenliği, nükleer silahsızlanma, siber saldırılar, Orta Doğu, Ukrayna, Kuzey Kore ve daha fazlasını konuşabileceklerini belirtti. Trump, "Bu problemlerle ilgili çok sayıda yanıt var, kimi kolay kimi zor. Ancak hepsi çözülebilir" dedi.

Haberin Devamı

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ilk kez ikili randevuda bir araya gelen Trump ve Putin, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlemişti.

Trump'ın basın toplantısında ABD istihbarat birimlerinin seçimlerdeki Rusya parmağını gösteren raporlarını hiçe sayıp Putin'in yanında yer alması, ülkeyi karıştırdı. Kendi partisinden de çok sert tepkiler alan ABD liderine vatana ihanet suçlamaları yöneltildi. Trump, bir gün sonra geri adım atıp Rusya'nın seçimlere müdahale çabasını kabul etti.