Dünya Son dakika... Trump ve Suudi Veliaht Prens, İran'ı hedefe koydu!

Son dakika... Trump ve Suudi Veliaht Prens, İran'ı hedefe koydu!

21.03.2018 - 16:45 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray, ilk kez Washington'a resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Veliaht Prens'i Selman'ın Başkan Trump'la görüşmesinin detaylarını açıkladı. Açıklamaya göre, liderlerin iç savaş ülkesi Yemen'i masaya yatırdığı ve İran destekli Husilerin bölgeye yönelttiği tehditlere karşı atılacak adımları ele aldı.

Son dakika... Trump ve Suudi Veliaht Prens, İranı hedefe koydu

Göreve geldikten sonra ilk yurt dışı gezisini yaptığı Suudi Arabistan'dan yüz milyarca dolarlık anlaşmayla dönen ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ağırladı.

Haberin Devamı

Uluslararası medyanın büyük ilgi gösterdiği buluşmaya ilişkin bugün resmi bir açıklama yapıldı.

Beyaz Saray açıklamasında, Trump ve Veliaht Prens'in ekonomik ilişkilerin yanı sıra iç savaş ülkesi Yemen'i masaya yatırdığı belirtildi.

Açıklamaya göre, liderler Yemen'de İran'ın desteklediği Husilerin bölgeye yönelttiği tehditleri ele aldı ve insani durumun düzeltilebilmesi için atılacak adımları da görüştü.

Trump ve Veliaht Prens, baş başa görüşmenin ardından da gazetecilere konuştu. Suudi Arabistan'ın ezeli düşmanı İran'ı hedef alan ABD lideri Trump, açıkça Riyad yönetiminin yanında durdu.

ABD'nin Ortadoğu'daki bazı askerlerinin ayrılacağı bilgisini paylaşan Trump, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin tecrit ettiği Katar'ı da üstü kapalı eleştirdi.

Son dakika... Trump ve Suudi Veliaht Prens, İranı hedefe koydu

Basın toplantısında şov yaptı

Haberin Devamı

Veliaht Prens Selman ise, "Tüm fırsatları yakalamak ve başarmak, ayrıca ABD, Suudi Arabistan ve tüm dünyanın karşı karşıya olduğu tehditlerinin tamamını bertaraf ettiğimizden emin olmak için buradayız" dedi.

ABD Başkanı Trump, beklendiği gibi Suudi Arabistan'la yapılan dev ticari anlaşmaları da övdü, 40 bin Amerikalının söz konusu anlaşmalar sayesinde iş bulduğunu söyledi. Trump ayrıca basın toplantısında Suudi Arabistan’a askeri teçhizat satışlarını gösteren posterleri açıp okuyarak şov yaptı.

İlk kez ABD'ye resmi ziyarette bulunan 32 yaşındaki Veliaht Prens Selman, geçen hafta Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda İran liderini Hitler'e benzetti ve Tahran yönetiminin nükleer bomba yapması halinde aynı şekilde karşılık vereceklerini söyledi.

Suudi Arabistan'ın başını çektiği Arap koalisyonu, 2015'ten bu yana Yemen'deki merkezi hükümete hava operasyonlarıyla destek veriyor. Bugüne kadar binlerce insanın yaşamını yitirdiği hava saldırılarına rağmen Arap Yarımadası'nın en fakir ülkesinde siyasi tabloda büyük bir değişiklik yaşanmadı.

Yemen'de merkezi hükümete karşı savaşan İran destekli Husiler, 2017 yılında iki kez Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı füzeyle hedef almıştı. Aralık ayında fırlatılan son füze, Kral Selman'ın başkanlık sarayına doğru inerken havada imha edilmişti. Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyona ait savaş uçakları, füze saldırısına anında misillemede bulunarak Husi mevzilerini bombardımana tutmuştu.

Haberin Devamı

Yemen'deki iç savaşa doğrudan müdahil olan Suudi Arabistan'a 5 Ocak’ta bir kez daha füze saldırısı düzenlendi. Resmi medya, balistik füzenin Yemen-S.Arabistan sınırında havada engellendiğini bildirdi.