Dünya Son dakika... Ve savaş resmen bitti! Beş ayda teröristlerin kökü kazındı...

Son dakika... Ve savaş resmen bitti! Beş ayda teröristlerin kökü kazındı...

23.10.2017 - 08:46 | Son Güncellenme:

Filipinler'de terör örgütü IŞİD'in kolu Maute militanları, işgal ettikleri Marawi kentinden temizlendi. Savaşın sona erdiğini Savunma Bakanı Lorenzana açıkladı.

Son dakika... Ve savaş resmen bitti Beş ayda teröristlerin kökü kazındı...

Adalar ülkesi Filipinler'de beş ay süren terörle savaş, bu sabah itibariyle bitti. Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, "Marawi'de artık militanlar yok" diyerek kanlı terör örgütü IŞİD'in kolu Maute'nin kentten silindiğini resmen açıkladı.

Haberin Devamı

Operasyonu yürüten general Eduardo Ano, teröristlerin elindeki son bölgede iki bina ve bir caminin geri alındığını, en az 42 ceset bulunduğunu söyledi.

Reuters haber ajansının dünyaya servis ettiği fotoğraflarda, Marawi'deki tüm binaların enkaza döndüğü ve binalara Filipinler bayrakları asıldığı görülüyor.

Filipinler ordusu Mayıs ayında Maute örgütünün lideri Isnilon Hapilon'u yakalamak için operasyona girişmiş, Hapilon'un kurtulmasıyla militanlar 23 Mayıs'ta Mindanao Adası'nı işgal etmişti. ABD'nin en çok arananlar listesinin başlarında yer Hapilon, geçen hafta Marawi'de öldürülmüştü.

Beş ay süren savaşta ABD özel kuvvetler askerleri de çatışmalara katıldı. Nisan 2015'te IŞİD'e bağlılık yemini eden Maute örgütünün içerisinde çocuk askerler olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

900'den fazla terörist öldürüldü

Tüm gücüyle kente saldıran Filipinler ordusu, bugüne kadar 900'den fazla teröristi öldürdü. Yaklaşık 50 sivilin yaşamını yitirdiği savaşta, 162 asker de can verdi.

200 bin aşkın sivil çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalırken, yıllardır savaşa hazırlanan militanların kazdıkları tünellere gıda ve silah yığınağı yaptığı ortaya çıkmıştı.

Maute örgütü, Malezya ve Filipinler arasındaki Adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf'ın bir kolu. Örgüt, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Yakın dönemde IŞİD'e bağlılığını ilan eden örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmayı hedefliyor.

Örgüt, son yıllarda yabancı turistlerin başını keserek dünyayı sarsmış durumda. Rodrigo Duterte, geçen yıl Ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf'ı 'bitirme' emri vermişti.

Halifelik çöktü!

Terör örgütü IŞİD, başkent ilan ettiği Rakka ile elindeki en büyük şehir olan Musul'u birkaç ay arayla yitirdi. Suriye ve Irak'taki topraklarının dörtte üçünü kaybeden katil sürüsü, yeryüzünden siliniyor.

IŞİD, Mayıs ayından bu yana İspanya, İngiltere, Fransa, Filipinler, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'ü bulan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Haberin Devamı

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.