Sosyal Medya ve Motivasyon

Sosyal medyanın insanlığa çok büyük bir güç kattığına inanıyorum; özgürce duygu ve düşüncülerini ifade edilebileceğin, bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu, kendini hızla güncelleyen, aidiyet hissedebileceğin senin gibileri nerede olurlarsa olsunlar sana getirebilen, ilham alabileceğin, ilham kaynağı olabileceğin, yaşamını sadece senin kriterlerine göre paylaşabileceğin olumlu veya olumsuz olabilecek yaşadıkça öğrenebileceğimiz bir güç. Keşke genç, yetişkin fark etmeksizin daha doğru faydalanabilsek.

Haberin Devamı

Son zamanlarda gözlemlediğim şu ki sanırım çeşitli sebeplerden ötürü yaşam öykülerine ilgi duyuluyor. Örneğin hamile olduğunu öğrenen bir anne hemen hamile başka birilerinin öyküsünü merak ediyor, takip ediyor; iş dünyası profesyonelleri belki yeni fikirler belki de bir adım önde olabilmek için diğer meslektaşlarını takip ediyor; bir ergen rol modeli gibi bir hayat yaşamak istediği için takip ediyor; beslenme danışmanlığı almaya başlayan bir insan hemen birkaç diyetisyen takip ediyor ve bu şekilde yeni bir motivasyon kaynağı gelişiyor. Aslında hep başka öyküleri merak ediyoruz sanırım. Son zamanlarda özellikle ‘motivasyon’ içerik üreticileri tarafından talep olması dolayısıyla tercih edilen bir tema olmaya başladı ve pek çok kişi genel temalarından farklı dahi olsa kendi öykülerini, nasıl motive olduklarını, kendilerine iyi gelen şeyleri, nasıl kahvaltı ettiklerini, okudukları kitapları, nasıl spor yaptıklarını, diyet listelerini, önerilerini, kişisel gelişim basamaklarını paylaşmaya başladılar.

Bu kaynak zenginliği takipçiler ve seyirciler için ‘yalnız değilim’ duygusunu pekiştiren, fikir olabilen muazzam bir kaynak. Fakat burada hem içerik üreticilerinin özellikle belirtmesi gerektiğini tavsiye ettiğimiz hem de karşı tarafın özellikle dikkat etmesi gereken bir husus var ki o da kişi ve yaşananların biricikliği. Kişisel gelişim ve kişinin kendi öyküsüyle ilgili paylaşımlarının biricik, kendisine ait ve özel olduğunu unutmamak gerekiyor.

* Özellikle sağlık (psikoloji, beslenme ve diyetetik, estetik/plastik cerrahi uygulamaları vb.) dallarında kişilerin alanlarında uzman, meslek profesyoneli olduğundan kendi sağlığınız için emin olunuz.

Haberin Devamı

Evet hepimizin bir ilham perisine veya motivasyon kaynağına ihtiyacı oluyor. Daha önce de bahsettiğim gibi yaşam öyküleri beni heyecanlandırıyor. Kendi öykümü güzelleştirebilmek, iyileştirebilmek ve zenginleştirebilmek adına başka öyküleri kullanabilirim. Bugünün motivasyon kaynağı 21. Yüzyılın dâhisi olarak her yerde karşımıza çıkan, Tesla ve SpaceX şirketlerinin arkasındaki beyin Elon Musk olsun. Hakkında pek çok şey söylendi, yazıldı, çizildi. Fakat hakkında araştırma yaparken beni en çok etkileyen şey bu denli güçlü bir isimin The Entrepreneur röportajında onu daha önce hiç görmediğimiz şekilde dişlerini sıkarak, gözleri yaşlarla dolu, sesi titreyerek söylediği, yaşam öyküsüne yön verdiği her halinden belli olan o haliydi. Çok etkiliydi çünkü belki de en gerçek, en insan yani en duygularını ifade ettiği haliydi:

Elon MUSK: ‘ Bu adamlar (Neil Armstrong – Gene Cernan) benim gözümde birer kahramandı, dolayısıyla bu gerçekten çok zor, keşke gelip ziyaret edebilseler. Bazen hayranlık duyduğunuz insanlar sizi hayal kırıklığına uğratabilir ve yoluna taş koyduklarını görmek gerçekten çok zor. Ama asla vazgeçmem’ diyor ve ekliyor ‘Hayat sadece problem çözmek olamaz, hayatta olduğun için, mutlu olman için heyecan ve ilham verici şeyler olmalı. Bir çok tehlike olsa bile başarmak için bir yol var ve belki de başarısız sonuçlanacak, olasılıklar başarılı olunmayacağı yönünde bile olsa denemeye değer.’

Haberin Devamı

Eğer sen de kendi yaşam öykünü, motivasyon kaynaklarını, seni motive eden paylaşımları, kanalları benimle paylaşmak istersen lütfen benimle iletişime geç.

Sevgiyle..

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

@pskdangizemkolcak @gizemkolcak

pskdangizemkolcak@gmail.com