Dünya Sözleri olay yarattı

Sözleri olay yarattı

14.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın göçmenlere ve geldikleri ülkelere yönelik ifadeleri büyük tepki çekti. Trump, özür beklentilerine karşın, “toplantıda kullandığı dilin bu olmadığını” iddia etti

Sözleri olay yarattı

ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün göçmen gönderen bazı ülkelere yönelik şok edici açıklamalarının yarattığı tepki devam ediyor. Trump’ın, Beyaz Saray’daki bir toplantıda bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenleri eleştirerek “Bu b.k çukuru ülkelerden niye bu insanları kabul ediyoruz?” cümlesini sarf ettiği bildirilmiş, Washington Post gazetesinin haberinin ardından Trump’a Birleşmiş Milletler’den sert tepki gelmişti. ABD Başkanı, bazı Afrika ülkeleri, El Salvador ve Haiti’yi ‘b.k çukuru’ olarak nitelendirdiği ve ‘Norveç gibi ülkelerden göçmen alınması gerektiğini’ söylediği haberleri üzerine Twitter hesabından yaptığı açıklamada “kullandığı dilin bu olmadığını” iddia etti. Trump, Twitter mesajında “Toplantıda kullandığım dil sertti, ama kullandığım dil bu değildi. Asıl gerçekten sert olan yapılan tuhaf teklifti” dedi.
‘Özür dilesin’
Afrika Birliği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise Trump’ın açıklamalarından dolayı özür dilemesi gerektiği belirtildi. Haiti hükümeti de Trump’ın sözlerine sessiz kalmadı. Yapılan resmi açıklamada, Trump’ın söylediği iddia edilen ırkçı ve aşağılayıcı sözlerin ülkede derin sarsıntı ve öfke yarattığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, söz konusu söylemlerin yüksek düzeydeki siyasi otoritede olması gereken bilgelik, erdemlik ve anlayış vasıflarını yansıtmadığı ve kınanması gerektiği yazıldı. Miami’de bulunan Haitililer ise Trump’ın sözlerinin ardından bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. İddialarda adı geçen ülkelerden El Salvador’un ise ABD’ye protesto notası verdiği duyuruldu. Devlet Başkanı Salvador Sanchez Ceren “2001’deki terör saldırılarından sonra Pentagon’un inşasında bizim insanlarımızın çalıştığı hatırlattık.” ifadesini kullandı.
Öte yandan Trump’la ilgili Amerikan basınında yer alan skandal iddialara bir yenisi eklendi. Wall Street Journal gazetesi ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık seçimlerinden kısa bir süre önce porno yıldızı Stephnie Clifford’a susması için 130.000 dolar ödeme yaptığını ileri sürdü. Trump’ın avukatı ise söz konusu iddiaları yalanladı.