Gündem Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? İşte MEB'den ön başvuru kılavuzu ve detayları

Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? İşte MEB'den ön başvuru kılavuzu ve detayları

10.08.2016 - 15:17 | Son Güncellenme:

Sözleşmeli öğretmenlik başvuruları başladı. Adayların merakını gidermek adına hazırlamış olduğumuz bu haberde Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? sorusuna yanıt arayacağız. İşte Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu ve dahası...

Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır İşte MEBden ön başvuru kılavuzu ve detayları

MEB tarafından alım yapılacağı duyurulan 15 bin öğretmen için ön başvuru süreci başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından alım yapılacağı açıklanan sözleşmeli öğretmenlik için başvuruları başladı. İşte sizler için hazırladığımız ön başvuru kılavuzu. Peki Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? Öncelikle ön başvuru sistemine giriş yapmak için aşağıdaki linke tıklayınız...

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ...

Günlerdir heyecanla beklenen sözleşmeli öğretmenlik başvurusu ile ilgili ilk açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından alım yapılacağı açıklanan sözleşmeli öğretmenlik için başvuruları başladı. İşte sizler için hazırladığımız ön başvuru kılavuzu. Peki Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

* Karşınıza gelecek olan sayfada, e-Devlet şifreniz var ise "e-Devlet şifresiyle giriş", e-Devlet şifreniz yoksa "Sistem üzerinden giriş" bölümüne tıklayınız.

* Sistem üzerinden giriş bölümünde sizden kişisel nüfus bilgileriniz istenecek. Bu bölümde kayıt oluşturabilmek için T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı Cilt No, Yakınlarınızdan birisinin T.C. Kimlik No (Anne, baba, eş gibi birinci dereceden yakınlar) gibi bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Bu bilgileri girdikten sonra sisteme girişiniz aktifleşecektir.

* Girişinizin ardından "Lütfen Branşınız ve Mezun Olduğunuz Bölümü Seçiniz" bölümü ile karşılaşacaksınız. Bu bölümde size alanınız sorulacak. Alanınızı seçiniz.

* Daha sonra alt bölümde yer alan "Mezun Olduğunuz Yükseköğretim Programı" bölümünden üniversitenizi seçiniz.

* Ardından -eğer okuduysanız- "2016 SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞE BAŞVURU VE ATAMA DUYURUSU’ nu okudum" bölümündeki tiki işaretleyip giriş yapın.

* Sonra sırasıyla Kimlik Bilgileri, Başvuru Bilgileri, Beyana Dayalı Bilgiler, Diğer Bilgiler, Tercih, Kayıt ve Durum bölümlerini doldurup başvurunuzu tamamlayın.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARI NE ZAMAN SONA ERİYOR?

2016 MEB sözleşmeli öğretmenlik başvuruları adaylar tarafından merak konusu oldu. MEB tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan duyuruya göre 15 bin öğretmen alımı yapılacağı açıklanmıştı. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) gerektirmeyen alanlar için ön başvurular 8-11 Ağustos'ta başvuru yapabilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklamasına göre, KPSS puanı 50 ve üzeri olanlar sözlü sınava başvurabilecek. Bakanlığın konu ile ilgili açıklamasının devamında "En yüksek puanlı adaydan başlamak üzere ilan edilen kadronun üç katı kadar aday sözlü sınava alınacaktır. Sözlü sınavlar Türkiye genelinde oluşturulan 18 sınav merkezinde gerçekleştirilecektir.

Sözleşmeli öğretmenlik için başvurular bugün başladı. Yeni eğitim dönemi için KPSS sonucuna göre ve sözlü sınavla alınacak olan 15 bin ‘sözleşmeli öğretmen’in atamaları ise 10 Ekim’de yapılacak.

‘Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik’e göre, sözlü sınavdan 100 üzerinden 60 puan alma şartı var. Sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptığı okulda kadroya atanacak. Atandıkları yerde iki yıl daha çalıştıktan sonra tayin isteyebilecek. Atamalar 10 Ekim’de yapılacak. Atamaları tebliğ edilenler, bunu izleyen 15 gün içinde göreve başlayacak. En çok kontenjan 4 bin 334 ile sınıf öğretmenliğine verildi. Onu 1.555 kontenjanla İngilizce ve 1.479 kontenjanla din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği takip etti.

Sözleşmeli öğretmen şartları ve kontenjanları belli oldu.. 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında KPSS’de taban puanı 50 olanlar başvuru yapabilecek. Sözleşmeli öğretmen başvuruları 8-11 Ağustos tarihleri arasında olacak atama tercihleri 10 Eylül’de açıklanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ataması yapılacak 15 bin sözleşmeli öğretmene ilişkin “Atama Kılavuzu”nu yayımladı. Buna göre, sözleşmeli öğretmenliğe KPSS’de taban puanı 50 olan başvuruda bulunabilecek.Başvurular, 8-11 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Sözlü sınavlar, 15-26 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Sözlü sınav sonuçları 28 Ağustos’ta ilan edilecek. Atama tercihleri 4-7 Eylül’de alınacak ve atama sonuçları ise 10 Eylül’de açıklanacak.

KADRO DÖRT YIL SONRA

Adaylara, en fazla 20 tercih hakkı verilecek. Adaylar başvurularında, tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtecekler. Tercihleri dışında atanmayı kabul etmediğini beyan eden adayların tercihlerine yerleştirilemedikleri takdirde atamaları yapılmayacak. Ataması yapılan sözleşmeli öğretmenler ile ilgili il ve ilçe milli eğitim müdürleri arasında sözleşme imzalanacak. Atamaları kendilerine tebliğ edilenler, tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde göreve başlayacak. Sözleşmeli öğretmenlerden 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları okulda öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.

Sözleşmeli öğretmen alımı ile ilgili sözlü sınava alınacak adaylara ilişkin süreç takvimi, yapılacak iş ve işlemler, Bakanlığımız www.meb.gov.tr internet sitesinden duyurulacaktır" denildi.

ELEKTRONİK BAŞVURU FORMUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İl millî eğitim müdürlüklerinde, atamalardan sorumlu il millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında; “Başvuru Onay Komisyonu” oluşturulacaktır. İl millî eğitim müdürlüğünce öğretmenlik başvurularının kabul edilmesi ve onaylanmasına yönelik işlemler için ilçe millî eğitim müdürlüklerinde de Başvuru Onay Komisyonu oluşturulabilecektir.

BAŞVURULAR MEBBİS MEB ÜZERİNDEN YAPILACAKTIR

Başvuru ve onay işlemlerine yönelik hususlarda gerekli önlemler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince alınacaktır. Elektronik Başvuru Formunda, adayın mezuniyet belgesinin tarihi ile “üniversiteye kayıt tarihi”nin girilmesi zorunludur. Girilen bilgiler arasında farklılık bulunması durumunda, kaydetme işlemi sırasında uyarı mesajı gelecektir. Bu durumda aday giriş ekranı ile onay ekranındaki bilgilerin uygunluğu sağlanacaktır.

Onay modülünde, adayın seçmiş olduğu yükseköğretim programı için gerekli olan belgeler ile açıklamaları içeren uyarı alanları bulunmaktadır. Bu alanların işaretlenmesi zorunludur. Bu işlem Bakanlığın onay yetkili kullanıcısı tarafından uyarıların okunduğu anlamını taşımakta olup evrak incelemesi sırasında işaretlenmiş olan uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Adayın Elektronik Başvuru Formunda seçmiş olduğu yükseköğretim programı, eğitim fakültesi dışındaki bir program ise; onay ekranına “Pedagojik Formasyon Belgesi var mı?” sorusu gelecektir. Belgesini ibraz eden adaylar için bu alanın işaretlenerek belge tarih ve sayısının girilmesi zorunludur. Lisans diplomalarında “Pedagojik Formasyon Görmüştür.” ifadesi bulunan adayların, öğrenimleri süresince kaç kredilik pedagojik formasyon dersi aldıklarını gösterir belgeyi mezun oldukları fakültelerden almaları ve bu belgenin “tarih” ve “sayı”sını girmeleri gerekmektedir.

Pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlayan ancak formasyon belgesi düzenlenemeyenler, başarılı olduklarına ilişkin ilgili üniversiteden alacakları yazının tarih ve sayısını elektronik başvuru formunda yer alan pedagojik formasyon bilgileri bölümüne girecektir. Pedagojik formasyon belgesi göreve başlama esnasında ibraz edilmek zorundadır. Pedagojik formasyon belgesini ibraz edemeyenlerin ataması iptal edilecektir.

Pedagojik formasyon belgesinde belge “sayısı”nın olmaması durumunda ekranda sayı alanına “0” (sıfır) girilecektir. Elektronik Başvuru Formunda, adayların fotoğraflarının Başvuru Formuna yansıtılması gerekmektedir. Bu adayların fotoğraflarının, tarayıcı aracılığıyla 5KB geçmemek üzere taranarak onay işlemi sürecinde Forma aktarılması sağlanacaktır. Onaylama işlemi sonuçlandıktan sonra Elektronik Başvuru Formunun üç adet çıktısı alınarak nüshalarıyla birlikte adaya veya vekâlet verilen kişiye imzalatılacaktır.

Onaylanan Başvuru Formunun iki nüshası belge asılları ile birlikte adaya geri verilecek, diğer nüshasına bu belgelerin birer fotokopisi iliştirilmek suretiyle iki yıl süreyle muhafaza edilecektir. Onaylanmış Başvuru Formunu yanlış doldurduğunu sonradan beyan ederek yanlışlığın düzeltilmesini başvuru süresi içinde yazılı olarak isteyen adayların belgeleri yeniden incelenecek; isteklerinin uygunluğu hâlinde başvuruları reddedilerek yeniden başvuruda bulunmaları sağlanacak ve uygun başvurular onaylanacaktır.

Başvuru onay sürecine ilişkin iş ve işlemlerden, il/ilçe millî eğitim müdürleri dâhil olmak üzere başvuru onay komisyonunda görevli il millî eğitim müdür yardımcısı veya il/ilçe şube müdürü ile görevli personel birlikte sorumlu olacaktır. Adayların başvuru onaylama işlemleri; Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esaslarının geçici maddeleri de dâhil olmak üzere ilgili maddeleri ve eki Çizelge ile bu Çizelgede mezun olunan yükseköğretim programları/fakültelere göre belirlenen öncelik durumları dikkate alınarak yapılacaktır.

Onay işlemi sırasında geçerliliği konusunda tereddüt edilen belgeler, tarayıcıdan geçirilerek İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Öğretmen Atama Daire Başkanlığına e-posta ekinde gönderilecek ve yapılacak değerledirme sonucuna göre işlem yapılacaktır.

15 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALIMI YAPILACAK

27/07/2016 tarihli ve 29783 Sayılı (Mükerrer 2.) Resmi Gazetede Yayımlanan 668 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler İle Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 03/08/2016 tarihli ve 29790 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik doğrultusunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrası kapsamında, Bakanlığımızın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kuramlarına 15.000 pozisyona sözleşmeli öğretmen istihdam edilecektir.

Merakla beklenen MEB Sözleşmeli öğretmenlik başvuruları başladı. Sizde haberimizden paylaştığımız linke tıklayarak Sözleşmeli öğretmenlik online başvuru yapabilir ayrıntıları takip edebilirsiniz. MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) gerektirmeyen alanlar için ön başvurular 8-11 Ağustos'ta, ÖABT gerektiren alanlar için ön başvurular 5-8 Eylül arasında alınacak.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Milyonlarca atama bekleyen öğretmen adaylarının merakla beklediği kılavuz yayınlandı. Sözleşmeli öğretmenlik kılavuzunda başvuru şartları şöyle sıralanmaktadır...

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,
Türk vatandaşı olmak (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için Türk vatandaşı olma şartı aranmayacaktır.),
Mezun olunan yükseköğretim programı, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olmak,

Öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar hariç olmak üzere, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programından birinin başarıyla tamamlamış olmak,

Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yüksek öğrenimlerinin ve/veya pedagojik formasyon belgelerinin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denkliği kabul edilmiş olmak,

2016 yılı Kamu Personel Seçme Sınavında atanacağı alan için puan türleri (KPSSP10 ve KPSSP121) itibarıyla 50 ve üzerinde puan almış olmak,

Devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza almamış olmak,
657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak çalışmakta iken sözleşmeleri feshedilenler bakımından, başvuru tarihinin son günü itibarıyla bir yıl bekleme süresini tamamlamış olmak.