Sağlıklı Beslenme Spor sonrası mutlaka tüketmeniz gereken besinler

Spor sonrası mutlaka tüketmeniz gereken besinler

29.01.2018 - 11:43 | Son Güncellenme:

Düzenli spor yapmak ve sağlıklı beslenmek için oldukça fazla çaba gösteriyorsunuz; her zaman daha iyi performans göstermek ve hedeflerinize ulaşmak için çabalıyorsunuz. Yapılan egzersizler kadar önemli bir diğer konu ise beslenmedir.

Spor sonrası mutlaka tüketmeniz gereken besinler

Spor sonrası beslenme mühim

Haberin Devamı

İyi bir fiziğe sahip olmak, fazlalıklardan kurtulmak, kas kütlenizi artırmak gibi hedefleriniz olabilir. Unutmayın ki ne kadar düzenli spor yapsanız da eğer doğru beslenmezseniz, bütün emekleriniz boşa gidebilir.

Spor yaparken, kaslarınız yakıt için glikojen depolarını kullanır. Bu kasların kısmen glikojen tüketmesine yol açar. Kaslarınızdaki proteinler parçalanır ve hasar görür. Sporsonrası vücudunuz glikojen depolarını doldurmaya ve kas fiberlerini onarmaya çalışır. Spor sonrası doğru besinleri tüketmek, vücudunuzun bu işlemi daha hızlı yapmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden antrenman sonrası karbonhidrat ve protein içeren bir öğün tüketmeniz oldukça önemlidir.

Yumurta

Bir yumurta ortalama 0,56 gr. karbonhidrat ve 6,3 gr. protein içerir. Spor sonrası protein ihtiyacınızı karşılayacak olan yumurta oldukça sağlıklı ve pratik bir besindir. Haşlanmış şekilde tercih etmeniz daha yararlı olabilir.

Haberin Devamı

Tavukgöğsü veya hindi eti

100 gram beyaz ette yaklaşık 30 gram protein bulunmaktadır. Spor sonrası beyaz etleri ızgara veya haşlanmış olarak tüketmek oldukça faydalı olacaktır.

Balık

Besin değeri olarak beyaz ete oldukça yakın olan balık da spor sonrası kurtarıcı bir besindir. İçerdiği kaliteli proteinin yanında içerik bakımından da oldukça zengin bir tercih olacaktır. Balığı spor sonrası salata veya makarna yanında tüketebilirsiniz.

Kırmız et

Protein içeriği bakımından en zengin besinlerin başında kırmızı et gelir. 100 gram kırmızı etin içerisinde yaklaşık 36 gram protein vardır.

Yoğurt

Yüksek oranda protein içeren yoğurt,spor sonrası tüketmeniz gereken bir diğer besindir. Ayrıca içerisinde bulunan kalsiyum da kemik sağlınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Muz

Spor sonrası tatlı ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bir adet muz sayesinde bu ihtiyacınızı oldukça sağlıklı bir şekilde gidebilirsiniz. Ayrıca muz,spor sonrası toparlanmayı hızlandıracak ve kas ağrılarınıza da iyi gelecektir.

Yazarlar