Teknoloji Spotify'daki açığı kullanan bir kullanıcı platformdan servet kazandı

Spotify'daki açığı kullanan bir kullanıcı platformdan servet kazandı

22.02.2018 - 14:22 | Son Güncellenme:

Spotify’daki bir açık, Bulgaristanlı bir kullanıcıya servet kazandırdı. Bir kullanıcı Spotify'a yasal olarak sahip olduğu müzik kliplerini yükledi. Daha sonra, tekrar tekrar oynatmak için binlerce ücretli hesap kurdu. Bu işlemin her ay 12 bin pound (17 bin dolar) civarında gelir getirdiğine inanılıyor. Bunun karşılığında 2.2 milyon pound (3 milyon dolar) fazla gelir elde ettiği düşünülüyor.

Spotifydaki açığı kullanan bir kullanıcı platformdan servet kazandı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bir sanatçı, Spotify'deki açık sayesinde herhangi hiçbir yasayı çiğnemeksizin milyonlarca paraya sahip oldu. Bulgaristan'da bulunan kimliği bilinmeyen bir içerik yayıncısı, yasal olarak telif hakkına sahip oldukları müzik parçalarını gerçek zamanlı hizmete yükledi. Daha sonra bu parçaları, büyük olasılıkla süreci otomatikleştirmek için yazılım botları kullanarak, Spotify'in ödeme sisteminden yararlanmak için sürekli olarak oynatacak binlerce hesap oluşturdu.

Sektöre ait kaynaklar, şarkıların her çalındığında üretilen telif ücretlerinden son 4 aydır ama büyük miktarda para kazandıklarını söyledi.

Dört ayın sonunda, bir çift oynatma listesi, 2.2 milyon pound (3 milyon dolar) üzerinde gelir elde etmiş olabilir.

Haberin Devamı

Listelerinde yarattığı sahte trafik yoğunluğu büyük plak şirketlerinin dikkatini çekti. Aldatmaca ortaya çıkınca da yayıncı yakalandı.

Spotifydaki açığı kullanan bir kullanıcı platformdan servet kazandı

Spotify'ın global playlist çizelgelerinin en üstünde Soulful Music ve Heart from Music adlı iki şüpheli oynatma listesi fark edildikten sonra durum ortaya çıkarıldı.

Müzik akışı hizmeti her hafta, çalma listelerini kazandıkları paranın miktarına göre sıralayan gizli kişileri endüstrideki kişilere gönderiyor. Eylül 2017 sonlarında, her iki sahte liste, büyük bir etiket tarafından oluşturulan diğer tüm oynatma listelerinden daha yüksek çıkmış ve endüstriden ilgi uyandırmıştır.

Bununla birlikte, Spotify'ın ödeme sistemini manipüle ederek kaç kişinin bu sayede para kazanıldığı sorusu sorulmaya başlandı.