Siyaset Struma faciasının 76’ıncı yıldönümü

Struma faciasının 76’ıncı yıldönümü

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Nazi soykırımından kaçan Yahudi göçmenlerini taşıyan ‘Struma’ adlı geminin Karadeniz’de Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasının neden olduğu facianın 76. yıl dönümünde hayatını kaybeden 768 kişiyi anmak için Sarayburnu Limanı’nda tören düzenlendi.

Struma faciasının 76’ıncı yıldönümü

İstanbul Valiliği tarafından Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne bağlı Sarayburnu Limanı’nda düzenlenen anma törenine İstanbul Valisi Vasip Şahin, Hahambaşı Vekili Rav İsak Perez, Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Aylin Taşhan ile Yahudi cemaati temsilcileri ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Şahin, Struma kurbanları için “Hayattan erken koparılan, sevdikleri tarafından toprağa verilemeyen mağdurların aziz hatırasını saygıyla anıyorum” dedi.

Türk Kızılayı yardım etti

Nazi zulmünden kaçmak için 1941 yılında Köstence Limanı’ndan Filistin’e gitmek üzere 769 Yahudi’nin Struma gemisi ile yola çıktığını hatırlatan Şahin, “Struma gemisi, açık denizlerde arızalanan motorunun İstanbul açıklarında tamamen iflas etmesi üzerine Sarayburnu açıklarında demir atmak zorunda kaldı. Denizde mahsur kalan mültecilere 70 gün süren bekleyişleri sırasında Türk Kızılayı Türk Yahudi toplumunun imkanları elverdiğince gıda ve sağlık hizmeti sağladı” diye konuştu.
Struma faciasının 768 kurbanı için Rav İsak Perez dua yaptırdı. Ardından Vali Şahin ile Rav İsak Perez, Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh hayatını kaybedenler için denize çelenk bıraktı.

Haberin Devamı

768 kişi hayatını kaybetti

24 Şubat 1942 tarihinde, Romanya’nın Köstence Limanı’ndan Filistin’e gitmek üzere yola çıkan Yahudi göçmenleri taşıyan ‘Struma’ gemisi, Karadeniz’de, Şile açıklarında, uluslararası sularda bir Sovyet denizaltısı tarafından torpillenerek batırılmış, bir kişi hariç, mürettebatla birlikte gemide bulunan 103’ü çocuk 768 kişi hayatını kaybetmişti.