Ekonomi Sudan’daki tarlalar ithalatı frenleyecek!

Sudan’daki tarlalar ithalatı frenleyecek!

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Sudan’da ‘Aksaray büyüklüğünde’ tarla kiraladı. Burada üretilen tropikal meyve, soya, ayçiçeği, pamuk, mısır, susam, şeker kamışı ve yonca Türkiye’ye getirilecek. Böylece bu ürünlerde ithalat düşecek.

Sudan’daki tarlalar ithalatı frenleyecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla Sudan’da çiftlik arazisi kiralamak için anlaşma yapıldı. Bu sene ekilmeye başlayacak arazide Türk şirketlerinin tarım yapması, Sudan ikliminde daha kolay yetiştirilen ürünlerin Türkiye’ye getirilmesi ve başta yağlı tohumlar olmak üzere tarım ithalatının azaltılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre Sudan ile imzalanan anlaşma kapsamında, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile Sudan Tarım Bakanlığı ortaklığında bir şirketin kurulması, bu şirkete Sudan’da 12 bin 500 hektar arazide örnek çiftlik tahsis edilmesi planlanıyor.

Ortak şirket kurulacak

Türk firmalarının Sudan’daki 5 bölgede toplam 780 bin 500 hektar arazide tarımsal yatırım yapması amaçlanan proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Sudan ziyaretinde netleşti. Bu kapsamda Bakanlar Kurulu’nca, “Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık A.Ş.” adıyla bir şirket kurulacak.

Ortak şirketin işleteceği örnek çiftliğin kurulacağı arazi belirlendi ve buradaki toprak analizleri yapıldı. Örnek çiftlik için ön fizibilite raporu hazırlanan proje kapsamında, yüzde 20 Sudan, yüzde 80 Türk tarafının yer aldığı şirket kurulumu tamamlanacak.

Haberin Devamı

Örnek çiftlik yatırımları bu yıl içinde başlatılacak ve Türk şirketleri Sudan’da tarımı yapacak.

Kapsamlı anlaşma

Projenin uygulanmasıyla, Türkiye’nin ikliminde yetiştirilemeyen ve ithal edilmek zorunda kalınan tarımsal ürünlerin Sudan’da yetiştirilmesi ve Türkiye’ye getirilmesiyle, tarım ithalatının azaltılması planlanıyor. Yapılan anlaşmayla, başta tekstil olmak üzere, Türkiye sanayisinin ihtiyaç duyduğu hammaddelerin bir kısmı da Sudan’dan getirilebilecek. Burada üretilen ürünlerin, kurak Afrika ülkeleri başta olmak üzere, üçüncü ülkelere ihracı da öngörülüyor.

Tropik meyve de üretilecek

İlk kez 2015 yılında gündeme gelen tarla kiralama projesi uyarınca Sudan’dan sadece tropikal ürünlerin değil, aynı zamanda Türkiye’de çok üretilen pamuk, buğday, soya, ayçiçeği, susam, mısır, şeker kamışı, bakla, yonca, domates, patlıcan, salatalık da getirilmesi bekleniyor.

2015’te yapılan ilk protokolle ilgili bilgi veren dönemin Tarım Bakanı Faruk Çelik, Sudan’daki arazinin 99 yıllığına kullanılacağını belirterek, özellikle yağlı tohum ithalatın minimize edilmesi için projenin önemine dikkat çekmişti. Çelik, o dönem 793 bin hektar olarak öngörülen tarım arazisinin büyüklüğü için, “Aksaray’dan daha büyük bir alan” demişti.