Dünya Suriye’de durum vahim

Suriye’de durum vahim

07.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğu Guta ve İdlib’de yoğunlaşan hava saldırılarında sivil kayıplar artarken Birleşmiş Milletler acil ateşkes çağrısı yaptı

Suriye’de durum vahim

Suriye’de son günlerde artan hava saldırıları sonrası yeni bir insani kriz yaşanıyor. Rejim güçlerinin ve Rusya’nın İdlib ve Doğu Guta’ya gerçekleştirdiği operasyonlarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Dün düzenlenen hava saldırılarında en az 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtilirken yaşanan son gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler’den (BM) ateşkes çağrısı geldi. BM, Suriye’de insani yardımların ulaştırılabilmesi için en az bir ay çatışmaların durdurulması acil çağrısında bulundu.
BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, özellikle rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta ve İdlib ile muhaliflerin kuşatması altındaki Fua ve Kefraya’da yaşayan sivillere
yardım ulaştırılması için çatışmaların en az bir ay süreyle durdurulması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sivil Savunma ekipleri, şiddetli hava saldırılarının sürdüğüne ve ölü sayısının artabileceğine dikkati çekti. Öte yandan Reuters’ın haberine göre, Esad rejimine bağlı bir Suriyeli komutan, Suriye ordusunun Halep ve İdlib bölgelerinde cepheye yeni hava savunma unsurları ve uçaksavar füzeleri konuşlandırdığını söyledi.

Acil tıbbi tahliye

Terör örgütü DAEŞ’ten kurtarıldıktan sonra dahi Rakka’daki evlerine dönen birçok sivilin, bölgeye atılan bombaların daha sonra infilak etmesi nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Laerke, İdlib’de askeri operasyonun sivil kayıpları arttırdığına işaret etti. Laerke, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada da Türkiye’nin Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’na rağmen bölgede insani yardımların ulaştırılmasında sorun yaşanmadığını vurguladı. BM sözcüsü, insani yardımların ulaştırılması için yapılan ateşkes çağrısına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’deki operasyonunu dahil etmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Suriye’de durum vahim

Unicef Suriye Temsilcisi Fran Equiza da basın toplantısına telefonla bağlanarak, “Doğu Guta’dan 120 çocuğun acil olarak tıbbi tahliyesinin gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi. Suriye’de sadece bu yılın ocak ayında 4 hastaneye saldırı düzenlendiğini ifade eden Equiza, ülkede bu yıl yaklaşık 60 çocuğun çatışmalarda hayatını kaybettiğini dile getirdi.