Siyaset Suriye’de işler rayına giriyor

Suriye’de işler rayına giriyor

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye’de işlerin düzelmeye başladığını, Fırat Kalkanı Harekâtı ile yaklaşık 2 bin kilometrekarelik alanın DAEŞ’ten temizlendiğini, 75 bin kişinin ülkesine döndüğünü söyledi

Suriye’de işler rayına giriyor

Başbakan Binali Yıldırım, Yıldırım, Ak Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı’nca düzenlenen “Göç ve Uyum Sempozyumu”nda Suriyeli göçmenler konusunda çalışma yapan 10 üniversiteden 10 akademisyen sunum yaptı. Yıldırım yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TEHLİKE BÜYÜKTÜR: Göç olgusu ülke politikalarını ciddi şekilde belirler. 300 milyona yakın insan dünya nüfusunun yüzde üçü kendi ülkelerinin dışında yaşıyor. Göçmenlerin sayısı 60 milyonu aşmış. Bu artık dünyanın en önemli sosyal, toplumsal sorunu haline gelmiştir. İnsanlık sorunu haline gelmiştir. Tehlike büyüktür. Mutlaka tedbir alınmalıdır. Küresel soruna karşı göç olgusunu ortaya çıkaran sebepler üzerinde çalışmamız lazım. Konuya insan ve hayat merkezli bakmak zorundayız. Suriye’de Irak’ta bölgede yaşanan iç savaşlar, krizler, kaoslar terör vesilesiyle memleketlerinden terk etmek zorunda kalanlara hayatını kurtarmak için yola düşenlere kucağımızı açmak zorundaydık.

ARAŞTIRMALAR DOĞRULAMIYOR: Göç dünyada özellikle Avrupa’da güvenlik meselesi olarak ele alınıyor. Biz duvarları yükseltelim kimse içeri girmesin de kim uğraşırsa uğraşsın diyor. Göçmenlerin ekonomiyi gerilettiği suça bulaştıkları kanaati yaygınlaştırılıyor. Araştırmalar bunu doğrulamıyor. Göçmenleri bulundukları ülkelerdeki yerleşiklere göre daha az suça katıldıkları istatistiklerle ortadadır.

Haberin Devamı

STEVE JOBS DA GÖÇMENDİ: ABD, Avrupa kıtası göçlerle şekillendiği tarihi bir gerçek var. Hz. Muhammed Mekke’den Medine’ye göç etmiştir. Hicret etmek zorunda kalmıştır. Hz. Mevlana Afganistan’dan Konya’ya göç etmiştir. Einstein gibi büyük bir bilim adamı olan Steve Jobs, Suriye asıllı göçmen çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Göçmelerin kattığı değer göz ardı edilmemelidir.

TRANSİT DEĞİL HEDEF ÜLKEYİZ: Akdeniz’de on binlerce insan geleceğe yürürken umutla giderken o soğuk sularda hayatını kaybetti insani yardım ve sığınmacı hakları ile ilgili süreçler kırmızı alarm vermeye başladı. Türkiye göç açısından sadece bir transit ülke değildir, hedef ülkedir. Ülkeye girip başka ülkelere geçme amaçlı değil daha iyi gelecek için hedef ülke haline gelmiştir. Drama sessiz kalmayarak darda olan insanlara bağrımızı açtık. 20 yılda Akdeniz’de 55 bin sığınmacı hayatını kaybetti. Suriye, Irak, Afganistan uyruklu 3,3 milyon sığınmacıya hizmet veriyoruz. Ekmeğimizi bölerek aşımızı yeriz.

Haberin Devamı

DÖNÜŞLER HIZLANACAK: Hiç kimse şartlar ne olursa olsun doğduğu büyüdüğü yeri terk edip bilinmeyene yolculuk yapmaz. Suriye’de işler düzeliyor, rayına girmeye başladı.

Fırat Kalkanı ile 2 bin kilometrekare alan DAEŞ’ten temizlendi. 75 bin kardeşimiz gitti, bölgelerine döndü. Barış atmosferi Suriye geneline yayılması ile dönüşler de hızlanacaktır. Asimilasyon, unutturma politikası bizim kültürümüzde de inancımızda da devlet geleneğimizde de yok. Dünyaya örnek olmaya da devam edeceğiz.

‘ABD, İsrail’i ödüllendirdi’

Başbakan Yıldırım, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti tanıma kararını tarihi bir karar olarak niteledi. Yıldırım, “ABD Başkanı Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etti ve büyükelçiliğini taşıyacağını ilan etti. Filistin’de, Kudüs’te fiili durum yapan İsrail ödüllendirildi. Mazlum Filistin halkı ise bir kez daha cezalandırıldı. Türkiye olarak biz bu durumu kabul etmeyeceğimizi ve Kudüs’ün bizim için kırmızı çizgi olduğunu bütün dünyaya açık ve seçik şekilde ilan ettik. Hiç kimsenin bölge üzerinde tek taraflı keyfi bir takım kararlar almaya hakkı da haddi de yoktur” dedi.