Dünya ‘Suriye’den net bir çekilme takvimi yok’

‘Suriye’den net bir çekilme takvimi yok’

17.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey internet üzerinden düzenlediği basın toplantısında dünyanın dört bir yanından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘Suriye’den net bir çekilme takvimi yok’

Jeffrey, çok tartışılan Amerika askerlerinin Suriye’den çekilmesi konusunda net bir takvim olmadığını söyledi. Bir gazetecinin çekilmenin maliyeti ve takvimi konusundaki sorusuna yanıt veren Jeffrey, “Öncelikle çekilme konusunda ortada bir takvim yok. İkinci olarak da eğer bir askeri operasyondan bahsediyorsanız, maliyet konusu son derece karmaşık bir meseledir. Suriye’deki operasyonlarımızın maliyeti geçen yıl 2 milyar dolara ulaştı. Bu 700 milyar dolarlık savunma bütçemizde küçük bir kalem” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Suriye’de tampon bölge kurulması ve kontrolünü istemesiyle iligili bir soruya da Jeffrey, “Başkan Trump, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları olduğunu son derece net olarak anladığını ortaya koydu. Türkiye, Kuzey Suriye’de SDG içerisinde, Kürtlerin idaresindeki ortağımız YPG güçlerinin, PKK’yla ilişkili olduğu konusunda endişelere sahip. Bu nedenle de Türkiye’nin haklı güvenlik kaygıları var. Başkan ve bizler Türkiye’nin güvenlik kaygılarını gidermek konusunda söz verdik. Dolayısıyla her iki tarafın endişeleri konusunda son derece dikkatliyiz ve bir çözüm bulacağımıza inanıyoruz ancak henüz bunu sağlayabilmiş değiliz” dedi.