Ekonomi Suriyeli işadamları Türk ‘ortak’ arıyor

Suriyeli işadamları Türk ‘ortak’ arıyor

09.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yılın ilk 10 ayında 1.399 şirket kuran Suriyeli işadamları, işlerini büyütmek için Türk ortak arayışına girdi. Türk ve Suriyeli işadamları 12 Aralık’ta ikili görüşmeler yapacak.

Suriyeli işadamları Türk ‘ortak’ arıyor

Türkiye’de ticari faaliyet gösteren Suriyeliler, Türk iş adamlarıyla ortaklık arıyor. Gayrimenkul, ithalat-ihracat, tarım, inşaat, gıda, tekstil, turizm, eğitim gibi alanlarda faaliyet gösteren Suriyeli işadamları, Türk muadilleri ile Türkiye’deki yatırım amaçlarına dair işbirliği fırsatlarını değerlendirecek. Toplantı 12 Aralık’ta İstanbul’da yapılacak.

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan (DEİK) yazılan yazıda, Suriye’nin önde gelen iş adamlarının, Suriye’de edinmiş oldukları sektörel tecrübeleri doğrultusunda Türkiye ekonomisine büyük katkılar sundukları belirtilerek, gayrimenkul, ithalat-ihracat, tarım, kozmetik, inşaat, gıda, tekstil, teknoloji, turizm, eğitim, sağlık, plastik, sigorta, lojistik, çelik yapı, temizlik, ambalaj gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Suriyeli iş adamlarının Türk muadilleri ile Türkiye’deki yatırım amaçlarına dair işbirliği fırsatlarını değerlendireceği belirtildi. Firmalar arası ikili görüşmelerin yapılacağı İstanbul’daki toplantıda, önemli ortaklıklar kurulması bekleniyor.

Yatırımları artıyor

TEPAV’ın hazırladığı rapora göre Suriyelilerin Türkiye’deki yatırımları büyük bir artış içinde. Rapora göre Ekim 2018’de Suriye ortak sermayeli kurulan şirket sayısı, Ekim 2017’ye göre yüzde 34,8, Suriye ortak sermayesi ise yüzde 147,6 arttı. Ocak-Ekim 2018’de Suriye ortak sermayeli 1.399 şirket kurulurken, Suriye ortaklı şirketlerin toplam Suriye ortak sermayesi 237,7 milyon TL’ye ulaştı.

Haberin Devamı

Ekimde yabancı ortak sermayeli kurulan 1.504 şirketin, 151’ini (yüzde 10) Suriye ortak sermayeli şirketler oluşturdu. Ocak-Ekim 2018’de Suriye ortak sermayeli kurulan şirket sayısı, Ocak Ekim 2017’ye göre yüzde 7,3; Suriye ortak sermayesi ise yüzde 14,5 arttı. Ekim 2018 itibarıyla Suriye ortak sermayeli kurulan şirket sayısının en yüksek olduğu illerin başında İstanbul gelirken, İstanbul’u Mersin ve Hatay takip etti. Suriye ortak sermayeli şirketler en çok ‘toptan ticaret’ işine girdi.

‘Türkiye’nin ekonomisine güveniyoruz’

Suriyeli İşadamları Derneği (SİAD) Başkanı Khaled Bablli, “Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar yatırım yapmamıza engel değil. Türkiye ekonomisine güveniyoruz” dedi.

Khaled Bablli, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, derneklerinin 4 yıl önce Gaziantep merkezli kurulduğunu, İstanbul, Bursa, Mersin ve Şanlıurfa’da da temsilciliklerinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de yatırım yapmaya devam edeceklerini belirten Bablli, valilikler, sanayi ve ticaret odaları ve belediyelerle koordineli çalıştıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Amaçlarının girişimcileri desteklemek ve istihdam sağlamak olduğunu vurgulayan Bablli, şunları kaydetti:

“Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar yatırım yapmamıza engel değil. Türkiye ekonomisine güveniyoruz. Türkiye’nin güçlü bir ekonomisi var. Üye firmalarımız çeşitli sektörlerde üretim yapıyorlar ve çoğunluğu ihracat yapıyor. Geçtiğimiz ay döviz kurlarındaki artış bizi çok olumsuz etkiledi ama şu anda o kötü hava dağılıyor. Türkiye’den başka bir yerde çalışmayı düşünmedik.”

Bablli, derneklerine Türkiye genelinde 300’ün üzerinde kuruluşun üye olduğunu, 2 milyar liranın üzerinde iş hacmi oluşturduklarını da sözlerine ekledi.