Siyaset ‘Sürmene Deniz Üssü bir yılda tamamlanır’

‘Sürmene Deniz Üssü bir yılda tamamlanır’

17.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Trabzon Sürmene’de kurma kararı aldığı Türkiye’deki 9. deniz üssünün bir yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

‘Sürmene Deniz Üssü bir yılda tamamlanır’

Cora, Sürmene Çamburnu Limanı’nın bir bölümünde halen tersanecilik de yapılan toplam büyüklüğü 90 dönüm olan Hazine arasinin 60 dönümlük bölümünde kurulacak deniz üssü ile ilgili Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Üs ile ilgili çalışmanın iki yıl önce başladığını belirten Cora, sürece ve kararın yöredeki yansımalarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Biz Trabzon’da 9. deniz üssünün kurulmasını sevinçle karşılıyoruz. Üssün yörenin kalkınmasına ve ekonomisine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Daha önce bunun Trabzon’da kurulması için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın planlaması vardı. Ayrıca sivil toplum örgütlerinden de bu konuda çok talepler geldi. Talepler doğrultusunda Sürmene’de toplam büyüklüğü 90 dönüm olan Hazine’ye ait arazinin 60 dönümlük bölümünün değerlendirilmesi uygun görüldü. Trabzon netleştikten sonra iki yıllık süreçe arazi üzerinde incelemeler ve gerekli yazışmalar devam etti. Bundan sonraki aşamada orada bazı binalar yapılacağını komutandan öğrendim. Zannederim bu süreç de uzun sürmez, 1 yıl içinde tamamlanır.”

Haberin Devamı

‘Stratejik bir yer’

Üs için Sürmene’nin seçilmesinin yörede de olumlu karşılandığını aktaran Salih Cora “Trabzon, tarihi kültürü ve geçmişi itibariyle stratejik bir yer. Liman şehri. Böyle stratejik bir planlamanın yapılması Trabzon’a verilen değerin de göstergesi. Süreçle ilgili sivil toplum örgütlerinin de desteği oldu. Bu konuda toplumsal bir ittifak da söz konusuydu zaten. Altyapı ve kıyı yapısının elverişliliği gibi özellikleri de Trabzon’un tercih edilmesine etkili oldu. Deniz üssü gibi yatırımlar uzun planlama ve büyük paralar gerektirir. Trabzon Sürmene’nin tercih edilmesinin bir nedeni de burada hazır ve boş duran bir alanın olması. Burada amaç, donanmanın harekat kabiliyetinin güçlendirilmesidir. Deniz kuvvetlerine bağlı fırkateyn, hücümbot ve gemilere lojistik imkan sağlayacak, gerekli ikmaller ile bakım onarımlarının yapılabileceği bir üs olacak” dedi.